První gól byl klíčový a od druhé třetiny jsme kontrolovali hru, hodnotí zápas Petr Straka

28.03.2018 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Petr Straka gól, Petr Straka gól, Petr Straka to je šampion. Chytlavý popěvek rozjel kotel jihlavských fanoušků na Horáckém zimním stadionu poslední březnové úterý. A to každou třetinu. Důvod byl prostý – jihlavský útočník vstřelil v 9., 23. a ve 44. minutě gól, zkompletoval tak hattrick a měl velký podíl na důležité výhře Dukly 4:0 v prvním barážovém utkání proti Kladnu. „Naposledy jsem dal hattrick v Kanadě, když mi bylo dvacet a hrál jsem proti šestnáctiletým klukům. Ten rok se mi dařilo, dal jsem asi šest hattricků. Ale v play-off nebo v baráži jsem nedal tři góly snad ani v dorostu,“ usmívá se křídelník Dukly.
Foto: Markéta Křížová

Vstup do zápasu byl oboustranně poměrně opatrný. Kladno mělo za sebou týdenní pauzu od hokeje. Dukla sice jen čtyřdenní, když ještě minulý pátek hrála poslední kolo play-out, ale… „Na začátku bylo Kladno z mého pohledu trošku bruslivější. Nevím, jestli to bylo tím, že soupeř byli zvyklejší na rychlé tempo play-off, kdežto my hráli play-out, kde upřímně tempo v některých zápasech nebylo takové,“ zamýšlí se Petr Straka, který v čase 8:10 rozsekl bezgólový stav. „Začátek jsme si ohlídali a nepustili Kladno do žádné větší šance. Podařilo se nám dát první gól, který byl klíčový, a od druhé třetiny jsme kontrolovali hru.“

Úvodní dvě branky Dukly měly shodné podpisy. Petru Strakovi nahrával na branku Richard Diviš. „Ríša šel napadat a já vycítil šanci, že by se z toho dal získat puk. Šel jsem vypomoct a kotouč se dostal k Ríšovi. Soupeř tam měl tři hráče a věděl jsem, že když to Ríša přehraje na druhou stranu, tak budu sám a budu moct jít až do brány. Což jsem udělal a jsem rád, že se mi nadvakrát podařilo protlačit puk do branky,“ popisuje svojí první trefu. Při druhé šlo o parádní spolupráci celé pětky. „Z obranného pásma jsme dobře rozjeli útok, přehráli jsme dva nebo dokonce tři hráče a šli rychle do přečíslení. Erik (de la Rose – pozn. aut.) to dobře rozehrál do strany na Richarda a já viděl, že máme docela prostor. Hledal jsem si místo, kam by mi mohl nahrát. Hezky mě našel a já pak střílel naslepo na zadní tyč, protože tam gólmani většinou mají místo,“ vybavuje si naprosto přesně. „Zavřel jsem oči, pustil to tam a jsem moc rád, že mi to vyšlo,“ usmívá se šťastný střelec.

Ve třetí třetině svým útočným výpadem způsobil zmatek v kladenském brankovišti, kde gólman Cikánek vyrazil puk na brusle beka Repeho a ten si jej sklepl do vlastní sítě. „Naposledy jsem dal hattrick v juniorce v Kanadě, to mi bylo dvacet a hrál jsem proti šestnáctiletým klukům. Ten rok jsem dal asi šest hattricků, tam se mi dařilo. Ale jako v play-off nebo v baráži jsem nedal tři góly ani v dorostu. Tehdy jsem měl za jeden zápas asi 7 bodů (Plzeň – Olomouc 9:1), ale s hattrickem to nebylo.“

Videoohlasy s Petrem Strakou

Dobrý rozjezd baráže těší také útočníka Tomáše Čachotského, který se přihrávkou podílel na čtvrtém gólu Dukly, který vstřelil Adam Zeman. „Začátek baráže je strašně důležitý, zažili jsme to minulý rok. Super vítězství s nulou, dali jsme góly, dobře jsme bránili. Až na první třetinu, kdy jsme trošku chytali tempo zápasu. Ale jinak super body,“ pochvaluje si jihlavský kapitán, který díky své asistenci dosáhl na jubilejní milník. V jihlavském dresu nasbíral během 771 zápasů rovných 600 bodů (212 gólů a 388 asistencí). „No, už jste mi to říkali před zápasem, že tam něco mám,“ usmívá se jihlavská devadesátka. „Potřebuje tady extraligu za každou cenu udržet a tohle je taková třešnička tam někde… Už jsem tady asi dost dlouho,“ usmívá se „Čagy“ a je jasné, že úspěch týmu staví nadevše. Nebyl to ale jediný milník zápasu. K výhře 4:0 byla pro obránce Dukly Davida Kajínka pomyslná třešnička na dortu jeho 100. zápas v červenožlutém dresu. Gratulujeme oběma!

Videoohlasy s Tomášem Čachotským

Grafika: Tomáš Lysý, Jan Poukar/POUKARdesign

Trenéři: František Zeman (HC Dukla Jihlava) a Pavel Patera (Rytíři Kladno)

Autoři videí: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno 4:0

Autor videa: HZStv1