Zklamání se nedá slovy vyjádřit, přiznává smutný kapitán Tomáš Čachotský

23.04.2018 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Do baráže šel s jasným cílem. Však to také po prvním utkání říkal, že je obrovsky důležité extraligu pro Duklu udržet. Bohužel. V krátké dvanáctikolové soutěži rozhodují detaily, tím spíše, když je mezi týmy velká vyrovnanost. Jedním z důvodů smutného konce je i čtyřzápasový výpadek, během kterého Jihlava získala pouze jeden bod. „Baráž je vyrovnaná. I když jsme měli po čtyřech kolech náskok, pořád jsem říkal, že se bude hrát až do konce, a to se potvrdilo. My jsme to prostě o ten bod nezvládli,“ říká hrající persona jihlavského hokeje se slzami v očích.

Jak vrtkavé sportovní štěstí je. Před rokem celé město slavilo, Dukla se totiž po dvanácti letech vrátila zpět mezi extraligu. Kdy nyní tři tisícovky fanoušků odcházely ze stadionu (vyjma karlovarské skupinky), byly pocity opačné. Dvanáct let staré fiasko, kdy jihlavský tým hrál v extralize – i kvůli výluce NHL – jednoznačně druhé housle a šel od porážky k porážce, se neopakovalo. Jihlava byla tentokrát plnohodnotným účastníkem Tipsport extraligy ledního hokeje. Klub s omezenými financemi a s kádrem plným bojovníků, leč s minimem extraligových zkušeností, se pral o setrvání mezi elitou. Jenže to znovu nestačilo. „Můžeme odejít se vztyčenou hlavou. Odmakali jsme to, bohužel v baráži nám záchrana o bod utekla. Nevím, co k tomu víc říct,“ soukal ze sebe kapitán Tomáš Čachotský.

Fanoušci tušili, že zápas Dukly proti Varům bude extraligovou rozlučkou, přesto jich přišlo na tři tisíce. Krásným gestem bylo, když v posledních minutách zápasu postupně vyvolali všechny hráče A-týmu. I závěrečná děkovačka Ta Jihlavská, naše Dukla, ve které je na konci text „a zůstaneme vždy věrní“ tentokrát zněla trošku jinak. Ve tvářích Tomáše Čachotského, některých dalších hráčů i spousty fanoušků byly slzy. Netřeba se divit. „Asi nedá,“ reagoval kapitán týmu na dotaz redaktora ČT sport, zda se dá zklamání vyjádřit slovy. „Prostě se nám to nepovedlo. Všichni viděli, že i když vítězství nebylo tolik jako minulý rok, a spoustu zápasů jsme prohráli, tak v každém utkání jsme šli znovu naplno. Dělali jsme všechno pro to, abychom se udrželi. Bohužel v baráži nám to nevyšlo, takže je závěr špatný. Těžko se mi to hodnotí,“ zakončil rozhovor zdrcený lídr týmu.

Videoohlasy s Tomášem Čachotským

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Informace k hráčskému kádru do sezony 2018/2019 bude klub zveřejňovat na začátku příštího týdne prostřednictvím webu a sociálních sítí.