Cestu Chance Ligou zahájí Dukla v sobotu na ledě Přerova

07.09.2018 / Tomáš Kalas

139 dnů, respektive 4 měsíce a 16 dnů uplynulo od posledního zápasu Dukly v minulém ročníku. Ten byl i přes návrat do extraligy ve finále trpký, neboť se po roce mezi elitou Jihlava vrátila po nepovedené baráži o patro níže. V něm ji nečeká nic lehkého. Mnoho týmů si brousí zuby na vyšší stupně, než tomu bylo loni. První soupeř, kterého můžeme označit za jednoho z černých koňů, čeká na Jihlavské hned v prvním kole. V sobotu 8. září od 17:00 se Jihlava v MEO Aréně utká s HC ZUBR Přerov. Textový onlajn můžete sledovat zde, živé vysílání je na webu HokejkaTV.

Sobotní soupeř: HC ZUBR Přerov

Historie klubu

Základy přerovského hokeje byly položeny 25. listopadu 1928 jako odbor ledního hokeje SK Přerov. Kvalitní tým ale srazila padesátá léta, kdy v okolních městech docházelo k výstavbám nových zimních stadionů, zatímco v Přerově se to stále nedařilo a vznikal tak velký výkonnostní odstup. Obnovení činnosti se datuje do sezony 1953/1954, kdy vznikl tým Spartak Meopta Přerov. Velké úspěchy ale stále nepřicházely, největším úspěchem bylo v tehdejší době rozhodnutí o postavení zimního stadionu. Slavnostní otevření proběhlo na den přesně 43 let od založení přerovského hokeje, tedy v roce 1971. S tím přišel i prudký vzestup, každá sezona znamenala postup do vyšší soutěže. V ročníku 1973/1974 dochází k historickému postupu do druhé ligy (tehdy druhá národní liga). O dva roky později dokonce pod novým názvem Meochema vyhrála svoji skupinu ligy, zvládla i kvalifikaci do první národní ligy a v ní dosáhla v historii klubu největšího úspěchu, když se vyškrábala až na první místo. Kvalifikaci proti bratislavskému Slovanu ale nezvládla. Sezona 1984/1985 značila velké ekonomické problémy a opuštění první národní ligy.

Současnost klubu

Pád o soutěž níž vypadal zpočátku jako formalita, zlomové utkání ale přišlo proti Kopřivnici. Přerov ho sice vyhrál, ale po utkání se mezi sebou porvaly tábory fanoušků a došlo i ke zničení hostujícího autobusu. Díky tomuto incidentu byl uzavřen stadion na polovinu všech domácích zápasů a i díky tomu se Přerov nevrátil o soutěž výše. V ročníku 1992/1993 spadl tým až do krajského přeboru, po šesti kolech ale odstoupil a převzal licenci od Ingstavu Brno na první ligu. Záchrana se ale nepovedla a spolu s Táborem následoval pád zpět do ligy druhé. K týmu přišla slavná osobnost českého hokeje, Miloš Říha. Ten hned v první sezoně vytáhl Meo zpět do první ligy, dokonce se ihned pokoušel o postup do extraligy, což se ale nepovedlo.

Na sezonu 1997/1998 by nejraději hokejový Přerov zapomněl. Tehdejší HC Precheza navázala spolupráci s extraligovou Opavou, což značilo nové jméno, nové dresy a také velké protesty fanoušků. Spolupráce navíc nebyla ideální a byla ukončena. Jako „trest za osamostnění“ přišlo předání extraligy juniorů do Opavy. Přerov zamířil do baráže proti Kadani, která byla od prvního utkání velice vyhrocená. O všem rozhodl až pátý zápas, který musel být pro výtržnosti diváků v prvním domácím utkání přesunut mimo Přerov. To Precheza nezvládla a dostala se na dlouhé roky do druhé ligy.

Zpět do ligy první se tým ze střední Moravy vrátil v sezoně 2014/2015, kdy přetlačil v rozhodujícím utkání baráže Sokolov 2:1 po nájezdech a po sedmnácti letech mohl slavit návrat. V první lize se vždy dostali Přerované do play-off, dále než čtvrtfinále ale neuhráli.
Zdroj: hokejprerov.cz

Kde Přerov hraje?

Od roku 1971 je sídlem hokejového klubu zimní stadion. Ten prošel rozsáhlou rekonstrukcí od května do září v roce 2009. Dnes je jeho kapacita 3000 míst, z toho je 1951 na sezení.
Foto: archiv HC ZUBR Přerov

Soupiska týmu

Do této sezony vstupuje Meopta jako nenápadný tým zezadu. Cílem je určitě dostat se do play-off. Tým zaznamenal celkem pět hráčů na odchodu, a to brankář Juraj Šimboch, který se vrací domů na Slovensko, konkrétně do Nitry, obránce Lukáš Chmelíř, další obránce Jiří Běhal mířící do maďarského Debrecínu, útočník Karel Plášek oblékající dres Šumperka a útočník Jakub Šlahař jde do Zlína. V příchodech figuruje jméno brankáře Michala Šurého ze Vsetína, zajímavou posilou bude známé prvoligové jméno Darek Hejcman (dříve Kadaň), z Havířova míří západněji útočník Marek Sikora, známý svým čistým hitem na Jaromíra Jágra v minulé sezoně. V Přerově jistě dostanou šanci i dva šikulové z juniorky Mountfieldu HK - Mikuláš Pohl a reprezentant Patrik Mašín. Po roční pauze ohlásil návrat k hokeji bývalý reprezentační útočník Ivan Rachůnek, jenž uspěl na zkoušce.
Soupiska Přerova
Realizační tým Přerova

Příprava a poslední zápas Přerova

Přípravné období se ale Přerovu vůbec nepovedlo. Z jedenácti utkání vyhrál pouze dvě! V tom prvním přetlačil doma Třebíč 3:2 po nájezdech, druhé si připsal právě proti Dukle v rámci ZUBR Cupu, kde vyhrál 3:0. Mimojiné prohrál Přerov například obě utkání proti Opavě (3:5 a 3:4), nestačil ani na Šumperk (1:2) a neporazil ani Vsetín na jeho půdě, ač byl tomu asi ze všech soupeřů nejblíže, neboť prohrál 4:5 po nájezdech, navíc srovnal v poslední minutě. Generálku na ligu absolvovali Zubři s Třebíčí, na jejím ledě prohráli 2:3.

Přípravné utkání, čtvrtek 30. srpna 2018: SK Horácká Slavia Třebíč - HC ZUBR Přerov 3:2 (0:0, 3:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 27. Malec (Král, Nedbal), 33. Kusko (Bilčík, Raška), 34. Král (Paták, Ferda) – 22. Sikora (Novotný), 45. Černý. Rozhodčí: Pokorný, Ondráček. Vyloučení: 2:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 264. Střely na branku: 28:17. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2.

Sestava Přerova: Šurý (34. Klimeš) – Pala, Havránek, Zbořil, Novotný, Padrnos, Černý, Pohl – Doležal, Sýkora, Rachůnek – Moučka, Pšurný, Sikora – Procházka, Navrátil, Goiš – Mašín, Hejcman, Indrák

Poslední vzájemný zápas

ZUBR Cup, 14. srpna 2018: HC ZUBR Přerov - HC Dukla Jihlava 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 6. Doležal (Sýkora), 32. Goiš (Zbořil, Hejcman), 44. Černý (Rachůnek, Doležal). Rozhodčí: Kašík, Mikula – Lukš, Novotný. Vyloučení: 5:5. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 624. Střely na branku: 19:31. Průběh utkání: 3:0.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Nepředvedli jsme, co jsme si řekli. Přerov byl lepší v pohybu. Nevím, v jaké fázi přípravy je, my ale hodně trénujeme a v zápase to bylo znát. Všude jsme byli o krok později.

Kamil Přecechtěl (HC ZUBR Přerov): V dnešním utkání jsme odvedli výkon, který jsme odvést chtěli a na který jsme se víceméně připravovali. Kluci plnili celkem zodpovědně a poctivě věci, které se po nich chtěly. Začali jsme takovou zodpovědnější hrou, vyvarovali jsme se chyb a za podpory dobrého výkonu gólmana jsme utkání zvládli.

Poslední vzájemný SOUTĚŽNÍ zápas odehrála Dukla s Přerovem na jeho ledě na konci února 2017, kdy v MEO Areně slavila vítězství 4:2. Byl u něho i Václav Půža (vlevo) nebo Josef Skořepa, kteří figurují v jihlavském kádru i nyní. Foto: Jan Gebauer

1. kolo Chance Ligy 2018/2019, sobota 8. září

Rytíři Kladno - HC Frýdek-Místek (16:00)
Slovan Ústí nad Labem - SK Horácká Slavia Třebíč (16:00)
HC ZUBR Přerov - HC Dukla Jihlava (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice - HC Benátky nad Jizerou (17:00)
SK Trhači Kadaň - HC RT TORAX Poruba 2011 (17:00)
AZ RESIDOMO Havířov - HC Stadion Litoměřice (17:30)
LHK Jestřábi Prostějov - VHK ROBE Vsetín (18:00)

2. kolo Chance Ligy 2018/2019, pondělí 10. září

VHK ROBE Vsetín - SK Trhači Kadaň (17:30)
HC Benátky nad Jizerou - LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
HC Dukla Jihlava - ČEZ Motor České Budějovice (17:30) - vstupenky zde
HC Stadion Litoměřice - Slovan Ústí nad Labem (18:00)
HC Frýdek-Místek - AZ RESIDOMO Havířov (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 - Rytíři Kladno (18:00)
HC Slavia Praha - HC ZUBR Přerov (18:00)