Dukla jede do Litoměřic s cílem zapsat čtvrtou výhru z posledních pěti zápasů

29.09.2018 / Tomáš Lysý

V sezoně 2015/2016 dokázala Dukla porazit Litoměřice na jejich ledě v obou dvou utkáních. Stejné to bylo o rok později, kdy Jihlava dokonce v těchto zápasech nasázela Stadionu vždy čtyři góly. A právě HC Stadion Litoměřice, který nad Duklou doma za tři body vyhrál naposled před čtyřmi lety, je dalším soupeřem svěřenců Petra Vlka a Františka Zemana. Utkání začíná přesně v 17 hodin a můžete ho sledovat na HokejkaTV nebo na onlajnech.

DNEŠNÍ SOUPEŘ: HC Stadion Litoměřice

Historie klubu

Lední hokej má v Litoměřicích možná až nečekaně dlouhou tradici. Ve 40. letech dvacátého století se ve městě vystřídalo několik oddílů, z nichž jedem se dokonce podíval až do extraligy. Dohledatelná historie litoměřického hokeje začíná ale až s klubem VTJ Litoměřice, který byl založen v roce 1957 a spadal pod československou armádu, takže se v něm objevovali sportovci během základní vojenské služby.

O čtyři roky později oslavily Litoměřice vůbec první postup do československé nejvyšší soutěže, když měly ve své řadě legendu Jana “Gustu“ Havla. Vynikající útočník dal 32 gólů, ale ani to nepomohlo klubu k záchraně. Ve skupině o udržení však VTJ získala jen dvě výhry, byť jí na záchranu stačily pouhé dva body. Ve druhé lize však byly Litoměřice jen sezonu, poté se opět vrátily.

Jenže poslední ročník v nejvyšší soutěži – 1963/1964 – se mladému kádru opět nepovedl. K záchraně tentokrát stačil pouze jeden bod. O sezonu později se Litoměřice snažily vrátit, ale v baráži skončili poslední a to bylo naposledy, kdy měl klub šanci postoupit do nejvyšší soutěže. V roce 1969 totiž tým spadl do divize. Tehdejší TJ Rudá Hvězda Litoměřice se zaměřovala hlavně na výchovu juniorských hokejistů a v klubovém dresu se na ledě poprvé proháněl např. Milan Hnilička nebo Martin Škoula.

Návrat do první ligy se Litoměřicím povedl v roce 1979, jenže o dvě sezony později tým opět sestoupil do 2. ligy, která byla následně zrušena, takže dnešní Stadion musel soutěžit pouze v krajském přeboru. Opětovný návrat přišel v roce 1988, kdy byl díky postupu litoměřický stadion konečně zastřešen, ovšem ihned přišel sestup a s pádem železné opony i rozpuštění VTJ Dukly Litoměřice, jenž v roce 1991 zanikla. Naopak Rudá hvězda byla přetransformována na civilní oddíl. Litoměřice tedy v roce 1991 zmizely z hokejové mapy a nepovedl se ani jakýsi náznak v sezoně 1994/1995, kdy HC Stadion získal v druhé lize (třetí nejvyšší soutěži) jen pět bodů ve 30 zápasech a čekal ho zase kraj.

Opětovný restart přišel v sezoně 2006/2007, kdy se do Litoměřic vrátilo spousta odchovanců z prvoligového Ústí nad Labem. Rok poté koupil Stadion licenci od Teplic, před ročníkem 2008/2009 přišly zajímavé posily (Jan Kloz, Martin Volkem Milan Antoš, Martin Novák) a také první postup do play-off. Zlomová ale byla až další sezona. Litoměřice získaly z Berouna Ladislava Slížka nebo Petra Horčičku. Kritický okamžik čtvrtého čtvrtfinále za stavu 1:2 na zápasy tým zvládl, vyhrál na nájezdy, v semifinále porazil Klášterec 3:0 na zápasy a baráž o první ligu zajistil Jan Kloz gólem v prodloužení pátého rozhodujícího zápasu proti Berounu. V prolínací soutěži prohrál Stadion pouze jednou, postoupil do první ligy – kterou hraje dodnes – a hráči i fanoušci se mohli těšit na moderní halu - Kalich Arenu, rok a půl hrál totiž kvůli modernizaci stadionu v Lovosicích. Největší prvoligový úspěch zaznamenal Stadion v roce 2014, kdy ve čtvrtfinále play-off prohrál 2:4 s Olomoucí a skončil sedmý.

Kde Litoměřice hrají?

Stadion má své zázemí v Kalich Areně, která byla otevřena 10. května 2010. Původní stadion totiž nevyhovoal potřebám moderního sportoviště. Aktuální stánek má 1750 míst k sezení, oplývá rehabilitační linkou, ubytovnou se 40 lůžky, restaurací, VIP salónky a v jejich útrobách najdete i tělocvičnu pro sálový fotbal, tenis, nohejbal, volejbal a na své si přijdou i judisté.
Zdroj a foto: HC Stadion Litoměřice

Soupiska týmu

Před zahájením loňské sezony přišly změny v litoměřickém hokeji. Užší spolupráci s extraligovým Moutfieldem HK totiž vystřídala účast na projektu Českého svazu ledního hokeje s názvem Dukla. Ten má za cíl zajistit co nejlepší zázemí pro české juniorské reprezentanti před mistrovstvím světa a zapojení samotných hráčů do extraligy. Naděje do Litoměřic posílá Plzeň, Sparta, Pardubice, Hradec Králové a určitou spolupráci navázal Stadion i s Litvínovem. V kádru měl loni i velké naděje českého hokeje - Petra Kodýtka nebo Ondřeje Machalu.

V současném kádru trenéra Davida Bruka a Daniela Tvrzníka najdeme zajímavá jména. Mezi ně patří třeba mladí zadáci Ondřej Buchtela nebo David Kvasnička, mezi beky je i Patrik Marcel, jenž v Jihlavě působil na začátku postupové sezony 2016/2017. Lídrem defenzívy je zkušený šestatřicetiletý Aleš Pavlas, jenž je pro mladé hráče mentorem.

V útoku najdeme další hokejisty, jenž okusili mládežnické reprezentace nebo v nich stále figurují. Výborně si vede třeba Daniel Voženílek, který v sedmi zápasech nasbíral sedm bodů (5+2). Po pěti letech se vrátil zpět do Kalich Areny zkušený Jan Kloz. Nejproduktivnějším hráčem je doposud finský forvard Markus Korkiakoski, který má dva zásahy a na dalších osm nahrál svým spoluhráčům.

Soupiska Litoměřic
Realizační tým Litoměřic

Příprava a poslední zápas Litoměřic

Přípravné období se Litoměřicím poměrně vydařilo, během devíti zápasů vyhrál Stadion hned šestkrát. Porazil dvakrát Kladno, B-tým Salzburgu a s přípravou se rozloučil jasným vítězstvím 6:1 v Kadani. Dvakrát naopak prohrál se Slavií a jednu porážku mu uštědřil i druholigový Sokolov.

V Chance Lize zatím hraje Stadion jako na houpačce. Po porážce v Havířově přišla výhra nad Ústím, ale poté prohra s Třebíčí. Následně dokázaly Litoměřice dvakrát zvítězit, když doma těsně porazily Frýdek-Místek a přijeli si pro vítězství na led zatím výborného nováčka z Poruby. Tam litoměřičtí hokejisté prohrávali v závěru ještě 3:4, ale v poslední dvouminutovce otočili na 5:4. Jenže poté přišly dvě prohry – doma se Vsetínem 2:3 a v Benátkách 2:4.

Poslední zápas Litoměřic:
7. kolo Chance Ligy, středa 26. září 2018: HC Benátky nad Jizerou – HC Stadion Litoměřice 4:2
Branky a nahrávky: 5. Jeník (Kolmann, Teplý), 12. Zachar (Špaček), 46. Mikyska (Maier), 53. Bittner (Mikyska, Niko) - 5. Rousek (Válek, Voženílek), 34. Voženílek (Machala). Rozhodčí: Vokřál, Wagner – Bosák, Kotlík. Vyloučení: 9:8, navíc Braid (BEN) a Pavlas (LTM) 10 min. OT. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 170. Střely na branku: 21:25 Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2

Sestava Litoměřic: Král – Marcel, Pavlas, Gaspar, Smetana, Buchtela, Jebavý, Kvasnička – Pour, Kloz, Korkiakoski – Rousek, Válek, Voženílek – Machala, Flynn, Šik – Jirásek, Havelka, Dvořák.

Poslední vzájemný zápas:

46. kolo WSM Ligy 2016/2017: HC Stadion Litoměřice – HC Dukla Jihlava 1:4
Do zápasu v Litoměřicích vstoupila lépe Jihlava, která již ve druhé minutě střelou zadáka Filipa Dundáčka využila přesilovou hru. Stadionu se ale v polovině úvodního dějství podařilo srovnat stav. Také ve druhé dvacetiminutovce byla hra poměrně vyrovnaná, skóre se ale tentokrát neměnilo. Další branka - a nakonec vítězná - tak přišla v padesáté minutě, kdy útočným výpadem prosadil další obránce David Kajínek. Dukla si navíc pomohla další využitou přesilovkou, když kotouč v předbrankovém prostoru dorazil do sítě Anatolij Protasenja. Pět vteřin před koncem stvrdil tři jihlavské body Filip Seman, který zakončil přečíslení dva na jednoho - 4:1.

Branky a nahrávky: 12. Procházka (Ondráček, Pavlas) – 2. Dundáček (Šidlík, Čachotský), 50. Kajínek (Zeman, Čachotský), 56. Protasenja (Zeman, Šidlík), 60. Seman (Skořepa, Důras). Rozhodčí: Luczków – Lučan, Kis. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1260. Střely na branku: 23:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Věděli jsme, že nás zde nečeká lehké utkání, už v minulém vzájemném zápase byly Litoměřice nepříjemné, takže jsme se na ně připravovali. Nicméně v první třetině jsme nehráli to, co jsme si ráno na poradě řekli. Byli jsme bez pohybu, bez zarputilosti, a to jsme hráčům o první přestávce zdůraznili. V druhé třetině se to mírně zlepšilo. Dnes jsme spokojení s třemi body, ale na výkonu musíme zapracovat.

Miloš Říha (HC Stadion Litoměřice): Myslím si, že dnešní utkání bylo vyrovnané. V druhé půlce první třetiny jsme si dokázali vytvořit slušný tlak, ale na můj vkus jsme dnes hráli moc složitě. Místo toho abychom v tlaku pokračovali jsme soupeře pouštěli do brejku, a to nás později stálo dost sil. Myslím, že jsme se snažili moc tvořit hru místo toho abychom hráli jednoduchý hokej, který nám vyhovuje. To nás donutilo dělat chyby, které soupeř dokázal potrestat.

V sezoně 2016/2017 vyhrála Dukla nad Litoměřicemi všechny čtyři zápasy. Zatímco z ledu soupeře si dovezla 6 bodů, doma získala čtyři. Nejprve Stadion porazila 5:4 na nájezdy, když se tehdy trefil i Aleš Jergl (na fotce), ve třetím vzájemném utkání pak porazila soupeře 2:1 v prodloužení. Foto: Tomáš Buksa

9. kolo Chance Ligy 2018/2019, sobota 29. září 2018

Rytíři Kladno – LHK Jestřábi Prostějov (16:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC ZUBR Přerov (16:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Dukla Jihlava (17:00) - info ke vstupenkám
HC Frýdek-Místek – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
AZ RESIDOMO Havířov – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Slavia Praha (17:30)
VHK ROBE Vsetín – HC RT TORRAX Poruba 2011 (17:30)

10. kolo Chance Ligy, středa 3. října 2018

HC Benátky nad Jizerou – HC RT TORRAX Poruba 2011 (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek (17:30) - vstupenky zde.
ČEZ Motor České Budějovice – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC Slavia Praha – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC ZUBR Přerov – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – AZ RESIDOMO Havířov (18:00)
SK Trhači Kadaň – Rytíři Kladno (18:00)

Tabulka Chance Ligy 2018-2019 po 8. kole: