Odvrátí Dukla třetí porážku v řadě? V sobotu jede do Benátek nad Jizerou

12.10.2018 / Tomáš Kalas

Sérii dvou porážek bude chtít určitě Dukla odčinit. Může to udělat již v sobotu, kdy hraje v Benátkách nad Jizerou. Ty přivedly před sezonou zkušenost, Dukla zase reagovala na situaci okolo kádru a vyřídila střídavé starty pro zlínského útočníka Nicholase Werbika a pardubického navrátilce Jana Mandáta, ten však do sobotního zápasu nezasáhne. Jak si nové posily povedou? Utkání začíná v 17:00.

Sobotní soupeř: HC Benátky nad Jizerou

Historie klubu

Cesta benáteckého hokeje byla započata v roce 1934, kdy se tehdejší skupina nadšenců ze Sokola rozhodla založit hokejový oddíl. V začátcích ke hře sloužily pouze zamrzlé tůně nebo ledem pokrytá Jizera. O rok později měli benátečtí hokejoví nadšenci možnost trénovat na letním cvičišti Sokola, které bylo upraveno na ledovou plochu, tehdy však ještě bez mantinelů a osvětlení. Až v roce 1938 se benátečtí hokejisté dočkali zbudování nízkých mantinelů a postavení dřevěné boudy, která sloužila jako šatna a ohřívárna. Vybudování dostatečného zázemí se benáteckému hokeji vyplatilo a poskytlo ideální podmínky pro jeho rozvoj, a tak později vznikly oddíly SK a AFK Benátky, které se v roce 1948 sloučily ve Spartak Benátky. Benátčané předváděli velmi dobrý hokej a o účast diváků neměli nouzi – na zápasy jich chodilo až 500.

V roce 1964 se Benáteckým dostalo opět lepších podmínek. Hřiště se totiž přestěhovalo na letní stadion, kde byly již vysoké mantinely a výbojkové osvětlení, byť se stále hrálo na přírodním ledě. V sezoně 1969/70 mužstvo postoupilo do krajského přeboru a do kabin zavítalo i několik hráčů z nedaleké Mladé Boleslavi, kteří výrazně ovlivnili kvalitu hry. V sezoně 1985/86 se mužstvu po suverénním vítězství v krajském přeboru podařilo postoupit přes Strakonice a Havlíčkův Brod do II. celostátní ligy. V roce 1998 se v Benátkách otevřela nová hala s celkovou kapacitou 1 700 diváků. O necelých deset let později, v sezóně 2007/2008, Benátečtí slavili úspěch, když si vybojovali místo ve druhé nejvyšší soutěži – první lize. Tentýž rok také navazují spolupráci s extraligovými Bílými Tygry z Liberce, což přetrvává dodnes.

Při své prvoligové premiéře Benáteckým po základní části náležela 12. – poslední postupová pozice do předkola play off. Zde celkem překvapivě konečným výsledkem série 3:0 vyřadili favorizovanou Chrudim. Ve čtvrtfinále však narazili na ústecké Lvy, pozdějšího vítěze I. ligy, který byl nad jejich síly. HC Benátky dokázaly proti Lvům vyhrát jediný zápas, čímž bylo jejich úvodní vystoupení v prvoligové soutěži u konce. V sezoně 2011/12 předvedly HC Benátky svůj nejlepší výkon. Oproti předešlému roku výrazně zlepšily hru na ledě soupeře – z 12. příčky se vyhouply až na 4. Na ledě soupeře se jim však tolik nedařilo, celkově tak byly po 52 zápasech úvodní části šesté. Ve čtvrtfinále se mužstvo Benátek střetlo s Olomoucí a bylo vůbec nejblíže postupu do semifinále. Série se protáhla až na sedm zápasů, v tom sedmém rozhodujícím duelu však Benátčané zaspali začátek a náskok soupeře už nedohnali. Prohra 3:5 pro ně tedy znamenala konec sezony. Zatímco v předchozí sezoně tým Benátek těsně do čtvrtfinálových bojů nepostoupil, v soutěžním ročníku 2013/14 s klidem uhájil poslední osmou postupovou příčku. Ve čtvrtfinále ale nestačil na ambiciózní celek Mladé Boleslavi, a v sérii na čtyři vítězné zápasy prohrál poměrem 2:4. Mladá Boleslav své ambice vzápětí přetavila v úspěch, když se stala mistrem a z baráže postoupila do naší nejvyšší hokejové soutěže – Extraligy. V posledních letech však hrály Benátky spíše na spodních patrech tabulky.

Benátecký hokejový klub je s necelými 7 500 obyvatel v podstatě evropskou raritou, neboť se zde hraje druhá nejvyšší soutěž ve městě s jedním z nejmenších počtů obyvatel.
Převzato z hokejbenatky.cz

Kde Benátky hrají?

Benátecký stadion byl otevřen v roce 1997 s kapacitou až 2500 diváků. Kromě ledové plochy a malých tribun se v něm také nachází restaurace. Je známý i chladným prostředím, nemálo fanoušků hostí na toto poukazuje.
Zdroj: hokejbenatky.cz

Soupiska týmu

Pohled na soupisku je velice zajímavý. Benátky již nechtějí být za otloukánka a přivedly velice zkušený tým. V bráně bude pomáhat bývalý reprezentant Marek Schwarz, obranu bude řidit Petr Kolmann, bek s extraligovými parametry a v útoku budou hrát především talenti, kteří vyrůstali v Liberci. Například Jan Jeník, Ondřej Chrtek nebo Michal Teplý. Tým opustil nedávno veterán Radek Duda, který šel vypomoci do Chomutova. Odchody nejsou ale také zanedbatelné. Brankář Aleš Stezka odešel taktéž do Chomutova, smlouvu si na Dukle vybojoval Dominik Hrníčko. Odešel i Radek Veselý, toho si vybral Havířov.

Soupiska Benátek

Příprava a poslední zápas Benátek

Příprava Benátkám totálně nesedla. Tři ze zápasů měly nádech mezinárodní, jednou čekala na Benátky rezerva Salzburgu (2:3), podruhé kazašský Pavlodar (0:4) a potřetí francouzský Briancon (1:2). Dvojzápas nevyšel ani se Slavií, venku Benátky prohrály 1:2, doma pak po prodloužení 4:5.

Vstup do ostré sezony ale nebyl zase tak hrozný. Sice přišla očekávaná porážka v Budějovicích (1:5), kompenzace však přišla doma s Prostějovem poměrem 6:4. Následný souboj dvou outsiderů soutěže se nevyíjel pro Benátecké dobře, ti se ale semkli a v samotném konci srovnali na 6:6, následně otočili na 6:7, to ale až v prodloužení. Následně přišla série čtyř porážek, povedlo se ji prolomit až v Litoměřicích a navázat na to ve Frýdku-Místku. Poslední dva zápasy Benátky vybojovaly jeden bod, doma proti Porubě (3:4 po nájezdech). Na Lapači z toho byla prohra 1:5.

Poslední zápas Benátek:
11. kolo Chance Ligy, sobota 6. října 2018: VHK ROBE Vsetín - HC Benátky nad Jizerou 5:1.
Branky a nahrávky: 7. Frolo (Kucharczyk, Březina), 20. Rác (Theoret, Kuronen), 26. Rob (Slováček, Teper), 41. Rob (Pechanec, Slováček), 48. Jonák (Pechanec, Teper) – 27. J. Mikyska (Bittner, Niko). Rozhodčí: Koziol, Dědek – Novák, Kotlík. Vyloučení: 3:2, 5:8, navíc Frolo (VSE) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2680. Střely na branku: 40:25. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1.

Sestava Benátek: Žajdlík – Maier, Kunst, Jan Bednář, Husa, Niko, Aubrecht, Žůrek – Psota, J. Mikyska, Bittner – Jeník, Chrtek, Šír – Průžek, Najman, D. Špaček – Wiencek, Braid, Rychlovský.

Poslední vzájemný zápas:

42. kolo WSM Ligy: HC Benátky nad Jizerou - HC Dukla Jihlava 2:4
Stejně jako v předešlém utkání na ledě Frýdku-Místku, také v Benátkách musela Dukla dvakrát dotahovat vedení soupeře. To ale v obou případech nevydrželo dlouho. Nejprve v deváté minutě srovnal Josef Skořepa a krátce po polovině zápasu smazal domácí náskok Tomáš Čachotský. Ve třetí třetině byl na ledě jen jeden tým - Dukla. Dárek v podobě dnešních třiadvacátých narozenin si dal Petr Šidlík, který ve 43. minutě využil přesilovou hru. Jeho gól byl nakonec vítězný, protože tentokrát jihlavští hokejisté jednogólový náskok neztratili, naopak jej zásluhou Davida Březiny pojistili a vyhráli 4:2!

Branky a nahrávky: 9. Černoch (Havel, Mikliš), 29. A. Dlouhý (Víšek) – 11. Skořepa (Říha, Šidlík), 32. Čachotský (Šidlík, Zeman), 43. Šidlík (Říha, Zeman), 55. Březina (Diviš, Anděl). Rozhodčí: Přikryl – Kis, Špringl ml. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 280. Střely na branku: 24:36. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:4.

Antonín Nečas (Benátky nad Jizerou): Více než polovina utkání byla vyrovnaná. Trošku nás vytrestala dvojnásobná přesilovka soupeře, těsně po níž dala Jihlava třetí branku. V závěru hosté byli aktivnější a výsledek si pohlídali.

František Zeman (Jihlava): Vítězství se nerodilo lehce. Nebudeme zastírat, jeli jsme si sem pro tři body. Nebyl to jednoduchý zápas i kvůli tomu, že tu jsou podmínky takové, jaké jsou. Těší nás, že se s tím hráči vyrovnali a jsme rádi, že si odvážíme tři body.

13. kolo Chance Ligy, sobota 13. října 2018

Hokej Ústí nad Labem s.r.o – Rytíři Kladno (16:00)
HC Stadion Litoměřice – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
HC Frýdek-Místek – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC ZUBR Přerov (17:00)
HC Benátky nad Jizerou – HC Dukla Jihlava (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – SK Trhači Kadaň (17:30)
VHK ROBE Vsetín – HC Slavia Praha (17:30)

14. kolo Chance Ligy, pondělí 15. října 2018

ČEZ Motor České Budějovice - HC RT TORAX Poruba 2011 (17:30)
HC Slavia Praha - HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC ZUBR Přerov - VHK ROBE Vsetín (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov - HC Frýdek-Místek (18:00)
SK Trhači Kadaň - HC Stadion Litoměřice (18:00)
Rytíři Kladno - SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov - Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
Dukla má dle rozpisu volné kolo

Tabulka Chance Ligy 2018-2019 po 12. kole: