Jsem rád, že jsem v Dukle dostal prostor. Gól je třešnička na dortu, sděluje Nicolas Werbik

14.10.2018 / Tomáš Lysý

I při zraněních nebo nemocech tří jihlavských útočníků dokázala Dukla v utkání na ledě Benátek poskládat čtyři kompletní útoky. Na hostování do týmu totiž nedávno přišel Tomáš Havránek a první zápas za Jihlavu odehrál Nicolas Werbik, posila na střídavý start ze Zlína. Svěřenci trenérů Petra Vlka a Františka Zemana měli od inkasovaného gólu zkraje druhé třetiny jasně navrch a nakonec zápas otočili k výhře 4:1. „I když jsme dostali jednu branku, tak jsme se nenechali zaskočit, šlapali jsme pořád. Naopak jsme přidali a napadalo to tam. Zápas se nám povedl a jsme rádi za výhru,“ říká jednadvacetiletý forvard, pro kterého se jednalo o premiérový zápas v Chance Lize.

Před touto sezonou se po tříleté zámořské anabázi vrátil do českých luhů a hájů, konkrétně do mateřského Zlína. Nicolas Werbik, který pravidelně nastupoval v mládežnických reprezentacích, strávil rok v Rimouski (QMJHL) a následně hrál dva roky v US Hockey League (Youngstown, Des Moines). Za Berany odehrál v letošním ročníku osm zápasu, přičemž poprvé se trefil až nyní v jihlavském dresu. „Bylo posledních 30 vteřin. Skočil jsem na led, trošku jsem zariskoval a vystihl přihrávku soupeře. Jel jsem sám na gólmana a už dopředu jsem věděl, co chci udělat. Trošku jsem čekal, že mi bude chtít hokejkou vypíchnout puk, tak jsem si na to dal pozor. Jsem rád, že se mi to povedlo a je to taková třešnička na dortu, sděluje centr a ví, že zase bude muset něco platit do týmové kasy – za první start a za první gól. „Určitě to není příjemné. Bojuju s tím od začátku, i ve Zlíně jsem musel něco platit a pořád to nemám splacené. Teď další peníze… Není to jednoduché, ale zvládnu to,“ usmívá se.

Přechod o soutěž níže z Tipsport extraligy do Chance Ligy – byť zatím jen na jeden zápas – nebere vůbec negativně, spíše naopak. „Panuje velká spokojenost. Jsem velice rád, že jsem v Jihlavě dostal šanci a prostor, že se můžu ukázat. Zápas se povedl a jsme rádi za výhru,“ mluví spokojeně Nicolas. A jaké jsou jeho první dojmy z Chance Ligy, třeba ze specifického prostředí Benátek nad Jizerou, týmu z nejmenšího prvoligového města? „Su na takové stadiony zvyklý z americké juniorky. Tam jsme také hráli na pár takových stadionech, takže s tím nemám problém. Naopak, někdy se mi hraje lépe na těchto stadionech, než na nějakých lepších,“ povídá zlínský sympaťák.

Videoohlasy s Nicolasem Werbikem

Za vítězství byl samozřejmě rád i Lukáš Anděl. Druhý útok se jasně podílel na otočce z 0:1 na 3:1, jelikož se prosadili všichni tři jeho členové. Nejprve srovnával Josef Skořepa, vítězný gól na 2:1 zapsal Matěj Pekr a klid na jihlavské hole přinesla trefa Lukáše Anděla. „Skočil jsem tam ze střídačky, puk vyplaval na mě a já jsem ho prostě narval na branku. Vyšlo to krásně,“ popisuje „Andy“ v pár slovech svojí sedmou trefu v sezoně a podotýká, že inkasovaný gól zkraje druhé třetiny tým nijak neznervóznil. „Dostali jsme branku z brejku a věděli jsme, že když budeme hrát naší hru a budeme se držet taktiky, tak zápas zlomíme. Pak jsme to potvrdili a dovedli zápas do vítězného konce,“ je spokojený odchovanec jihlavského hokeje.

Videoohlasy s Lukášem Andělem

Autoři videa: Tomáš Lysý, Tomáš Kalas