Do našeho kapitána nám nikdo nesmí strkat, říká Jan Mandát, autor hattricku Gordieho Howa

18.10.2018 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Premiéry v jihlavském dresu mu vychází. Před pěti a půl lety zaznamenal tehdy jako starší dorostenec v prvním zápasu za A-tým branku, když otevíral skóre utkání proti Kadani. Nyní se za Duklu v prvním mači trefil znovu – pečetil výhru proti Slavii na 3:0. „Už když jsme v sobotu s Pardubicemi jeli do Třince, tak jsem věděl, že budu hrát v Jihlavě. Od té doby jsem se těšil. Jihlava je můj mateřský klub, vyrůstal jsem tady,“ sděluje Jan Mandát s tím, že dalším zápasům v červenožlutém se nebrání. „Budu rád, když sem přijedu, nemám s tím vůbec žádný problém. Ale to je otázka na Pardubice a na pana Ščerbana, jak se domluví.“

Již na konci první třetiny začal kompletovat hattrick Gordieho Howa, který sestává z gólu, asistence a bitky. Už to vypadalo, když úvodní dvacetiminutovka skončí výsledkem 1:0, ale nakonec Tomáš Čachotský ve skrumáži před brankou protlačil puk do sítě. Asistoval Jan Mandát. „Miha to od modré výborně prostřelil, ale střela šla vedle. Gólman jí kousek vyrazil, já vzal puk zpoza brány a zkoušel jsem ho zamést. Brankář to znovu vyrazil, ale byly tam dvě dorážky a Čagy (Tomáš Čachotský – pozn. aut.) to tam doklepal,“ ohlíží se za první trefou.

Ve druhé třetině se prosadil Tomáš Havránek a pět minut před koncem závěrečného dějství se strhla před slávistickou brankou menší vřava po tom, co jeden z hráčů Slavie atakoval kapitána Tomáše Čachotského. „Na toho chlapa jsem se koukal, když jsem chodil na Duklu a bylo mi šest let. Je to něco neskutečného, sedět vedle něj v kabině, na jeho místě, povídat si s ním. Čagyho znám moc dobře a i kdyby to byl kdokoliv jiný, tak do našeho kapitána prostě nesmí nikdo strkat,“ říká zcela jasně „Mandy,“ který po svém návratu z trestné lavice vstřelil po kapitánově asistenci gól. „Byl jsem tam akorát dobře postavený, on mi to dal přesně na volej, kam jsem potřeboval, a pak už jsem to jenom trefil,“ vybavuje si svojí premiérovou trefu za Jihlavu po pěti a půl letech.

V rámci oboustranných střídavých startů zatím odehrál obránce Dukly Petr Štindl za Pardubice jeden zápas – naopak Jan Mandát, kterého před sezonou angažovaly Pardubice, nyní nastoupil k jednomu utkání za Jihlavu. Dalším zápasům ve své domovině by se mladý forvard nebránil. „Jihlava je můj mateřský klub. Vyrůstal jsem tady. Budu rád, když sem přijedu, nemám s tím vůbec žádný problém. Ale to je otázka na Pardubice a na pana Ščerbana, jak se domluví,“ povídá na závěr.

Videoohlasy s Janem Mandátem

Autor videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Hodnocení trenérů: František Zeman (HC Dukla Jihlava) a Jan Srdínko (HC Slavia Praha)

Oba trenéři tentokrát nehodnotili pouze vzájemný zápas, ve kterém Dukla porazila Slavii 3:0 a byla tak spokojenějším týmem. Otázka přišla i na zhodnocení celé první čtvrtiny soutěže, jelikož Chance Liga má za sebou již 14 kol. V tomto ohledu byl více spokojenější slávistický kouč Jan Srdínko než domácí trenér František Zeman. Jihlava je totiž aktuálně v tabulce na 7. místě s 24 body, naopak Slavia je o příčku výše s šestadvacetibodovým ziskem.

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha 3:0

Autor videa: HZStv1