Dukla jede do Motoru posilněná zatím nejlepší částí sezony – devíti body ve třech zápasech

22.10.2018 / Tomáš Lysý

Chance Liga opět nabírá na tempu, což je dáno vloženým pondělním zápasem. Během pěti dnů odehrají týmy tři zápasy – na sobotní 16. kolo naváže pondělní sedmnácté pokračování druhé nejvyšší české hokejové soutěže. Šlágr kola je jasný a nejen kvůli tomu, že ho bude vysílat přímým přenosem sportovní kanál České televize. Utkají se totiž dva týmy s vysokými cíli - ČEZ Motor České Budějovice a HC Dukla Jihlava. Zápas začíná v 17:30 hodin.

Oba celky před sezonou vyhlásily postupové ambice. U Dukly je cíl po ročním návratu do Chance Ligy logický. U Motoru také, k návratu do Tipsport extraligy ledního hokeje vzhlíží již pár let po sobě. Vzájemné utkání je umocněno také úspěšnou jihlavskou sérií, protože červenožlutí porazili Jihočechy desetkrát v řadě. Však i to je jedna z věcí, na kterou vítězném utkání proti Přerovu (5:0) upozorňoval trenér Jihlavy Petr Vlk: „Sérii počítáte vy novináři, ale každý zápas je jiný. Budějovice se na nás chtějí nachystat, protože hrají doma a mají nějaké cíle – samozřejmě my je máme taky. Ale nachystanost z jejich strany bude stupňovaná ještě tím, co jste říkal.“

Dukla jde do zápasu s tím, že po volném dni z minulého týdne nabrala dobrou formu – vyhrála v Benátkách 4:1, doma pak porazila Slavii i Přerov s celkovým skóre 8:0. Slušně se ukázaly také jihlavské posily – Nicolas Werbik zaznamenal během tří zápasů čtyři body (2+2) a má účast na ledě +5, pouze o bod méně má po dvou zápasech David Tůma (1+2) s pozitivní tříbodovou účastí, a asistencí ve dvou mačích se uvedl i obránce Lukáš Doudera.

Pondělní soupeř: ČEZ Motor České Budějovice

Také Motor jede na slušné výkonnosti. V prvních sedmi kolech prohrál jediný zápas, když v Jihlavě podlehl 0:7. Připsali si i dvě výhry s nulou – doma proti Slavii (5:0) a proti dalšímu celku s velkými cíli Kladnu (3:0). Poté přišlo období pěti zápasů, kdy Jihočeši trošku vypadli z rytmu, neboť třikrát prohráli (dvakrát na nájezdy) a dvakrát brali tři body. Ovšem v posledních třech zápasech – stejně jako Dukla – neztratili ani bod. Motor zvládl daleký trip do Frýdku-Místku (5:2), doma doslova rozcupoval Porubu výsledkem 8:1 a ve vsetínském peklu vyhráli svěřenci trenérů Václava Prospala a Aleše Tottera 3:2. České Budějovice jsou aktuálně na prvním místě tabulky s 35 body a čtyřbodovou ztrátou na druhé Kladno s výborným skóre 58:34 (spolu s Duklou nejlepší skóre v lize dle vstřelených a obdržených branek).

Soupiska týmu

Od posledního vzájemného zápasu ohlásil Motor České Budějovice tři změny v kádru. Dvě ve směru příchodů nebo prodloužení smluv a jeden odchod. V půlce října si smlouvu do konce sezony vybojovalo útočné duo David Gilbert a Jakub Doktor, naopak celek s velkým M na dresu opustil služebně nejstarší hráč Rok Pajič, kterého dlouhodobě trápily zdravotní potíže. Dle produktivity je v týmu nejlepší Martin Novák, kterému za 8 gólů a 11 asistencí patří čtvrté místo v lize. Hned šest zástupců v první desítce mají českobudějovičtí hokejisté dle pozitivní účasti na ledě.
Soupiska Motoru
Realizační tým Motoru
Statistiky Motoru

Poslední zápas Motoru České Budějovice

15. kolo Chance Ligy, středa 17. října 2018: VHK ROBE Vsetín – ČEZ Motor České Budějovice 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 16. Theoret (Mikuš, Rác), 37. Rác (Theoret, Karafiát) – 17. Plášil (Z. Doležal, Heřman), 26. Vydarený (Pýcha, P. Novák), 50. Endál (M. Novák, Fillman). Rozhodčí: Přikryl, Koziol – Zídek, Doležal. Vyloučení: 9:7. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3080. Střely na branku: 20:45. Průběh zápasu: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3.

Sestava Motoru: Strmeň – Vydarený, Pavlin, Kachyňa, Fillman, Pýcha, Plášil – Heřman, R. Přikryl, M. Novák – Gilbert, Endál, Beránek – Dančišin, Babka, Doktor – Šimánek, Z. Doležal, P. Novák

Poslední vzájemný zápas:

2. kolo Chance Ligy, pondělí 10. září 2018: HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice 7:0 (2:0, 1:0, 4:0)
Radost z prvního gólu Jihlavy přišla relativně brzy. Už v páté minutě v oslabení ujel Lukáš Anděl a nemýlil se. Ještě radostnější moment zápasu přišel ve 14. minutě. Šestnáctiletý Tomáš Chlubna vyřešil situaci 2 na 1 parádním pasem na Michala Hlinku a Dukla vedla o dva góly. Druhá třetina začala pro domácí přímo snově. Po 58 sekundách využil přesilovku Matěj Pekr. Šance přicházely na obou stranách, gól ale z toho nebyl žádný. Třetí třetina se nesla ve znamení dukelské nadvlády. Hned v úvodu se prosadil Anděl. A Dukla neměla dost. Mezi 52. - 54. minutou se dvakrát trefil Matěj Pekr a navázal na povedenou přípravu. Celý střelecký koncert uzavřel tři minuty před koncem Osmík a Dukla tak odčinila prohru v Přerově suverénní výhrou 7:0. Motor tak ani podesáté v řadě Duklu neporazil.

Branky a nahrávky: 5. Anděl (Skořepa), 14. Hlinka (Chlubna), 21. Pekr (Suchánek, Kájínek), 42. Anděl (Pekr), 52. Pekr (Anděl), 54. Pekr (Anděl), 57. Osmík (Pohl, Hrníčko). Rozhodčí: Doležal, Grech – Zídek, Šimán. Vyloučení: 7:7, navíc Heřman (CEB) 10 min a do konce utkání. Využití: 3:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 3896. Střely na branku: 26:37. Zblokované střely: 3:4. Hity: 0:0. Vhazování: 31:12. Průběh utkání: 7:0.

HC Dukla Jihlava: Lundström – Pohl, Kajínek, Půža, Suchánek, Štebih, Štindl, Mareš – Dostálek, Zeman, Čachotský – Anděl, Skořepa, Pekr – Harkabus, Osmík, Jiránek – Chlubna, M. Hlinka, Hrníčko
ČEZ Motor České Budějovice: Strmeň (42. Da. Svoboda II) – Kutlák, Fillman, Pýcha, Pavlin, Vydarený, Plášil – M. Novák, Gilbert, Endál – Čermák, Bradley, Šimánek – Beránek, R. Přikryl, Z. Doležal – Heřman, Doktor, Babka

Václav Prospal (ČEZ Motor České Budějovice): Hodnocení je jednoduché, my jsme tady dostali nakládačku. Přijedeš do Jihlavy, připravuješ se na to a víš, že tě nečeká jednoduchý zápas... Ale dostat tady sedm gólů a žádný nedat, vypadá úplně jednoznačně. Určitě velká nespokojenost a tak bych to asi uzavřel.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Musím v první řadě pochválit celý tým za odvedenou práci. Naším rozdílovým hráčem byl gólman Niklas, který pochytal budějovické šance a vzal jim vítr z plachet. My jsme si za zápasem šli, nachystali jsme se, a předváděli jsme to, co jsme chtěli. Nekoukali jsme se na to, že jsme porazili Motor předtím osmkrát v řadě. To je historie, díváme se na letošek. Dnes nás čekalo první utkání s Budějovicemi, zvládli jsme ho, a jsme za to rádi.

Poslední vzájemný zápas byl ve znamení dominance nejen Dukly Jihlava, ale i Matěje Pekra, který zaznamenal hattrick a k tomu přidal ještě jednu asistenci. Lajna Pekr-Skořepa-Anděl se podílela na pěti gólech ze sedmi, které Jihlava dala. Foto: Markéta Křížová

17. kolo Chance Ligy, pondělí 22. října 2018

ČEZ Motor České Budějovice - HC Dukla Jihlava (17:30, ČT Sport)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. - HC Stadion Litoměřice (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov - HC Frýdek-Místek (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 - Rytíři Kladno (18:00)
SK Trhači Kadaň - VHK ROBE Vsetín (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov - HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC ZUBR Přerov - HC Slavia Praha (18:00)

18. kolo Chance Ligy, středa 24. října 2018

HC Dukla Jihlava – LHK Jestřábi Prostějov (17:30) - vstupenky zde.
HC Benátky nad Jizerou – SK Trhači Kadaň (17:30)
VHK ROBE Vsetín – Rytíři Kladno (17:30)
HC Slavia Praha – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
HC RT TORAX Poruba – AZ RESIDOMO Havířov (18:00)
HC Stadion Litoměřice – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
Úterý 30. října 2018: HC Frýdek-Místek – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)

Tabulka Chance Ligy 2018/2019 po 16. kole