Den před oslavami sta let vzniku republiky jede Dukla na led lepšící se Kadaně

26.10.2018 / Tomáš Lysý

Hlavní oslavy sta let české (a slovenské) státnosti vrcholí. Zapojují se do nich i hokejové stadiony napříč Tipsport extraligou a Chance Ligou. Ve středu si je připomnělo publikum na Horáckém zimním stadionu. Den před státním svátkem se duch republiky přenese mj. i na Zimní stadion města Kadaně, kde místní Trhači odehrají zápas 19. kola proti Dukle. Ačkoliv jihlavští hokejisté vyhráli čtyři z posledních pěti zápasů, musí se mít pořádně na pozoru – Kadaň totiž po trenérské výměně začíná sbírat více bodů. Úvodní buly zápasu bude vhozeno v 17 hodin.

Poslední výsledky jsou určitě jihlavským pozitivem. Pokud budeme brát v potaz předešlých pět zápasů, patří Dukle druhé místo z celého prvoligového pelotonu za Českými Budějovicemi. Dukla totiž získala dvanáct bodů za čtyři vítězství a jednu porážku (právě s Motorem) při skóre 21:7. Negativem je marodka. Již proti Motoru se vrátil do sestavy útočník Vlastimil Dostálek, který ve středu proti Prostějovu zaznamenal hattrick (8:2), naopak k zápasu na jih Čech neodcestoval zraněný útočník David Čermák. Utkání proti Jestřábům nedohrál Tomáš Jiránek, který byl nevybíravě skolen bekem Havlíkem (pozdní dohrání a trest do konce zápasu), ale naštěstí do nemocnice zamířit nemusel. Od zápasu proti Přerovu je zraněný ještě nedávno nejproduktivnější hráč soutěže Matěj Pekr.

Dílčím plusem je to, že s tréninkem začali útočníci Martin Osmík a Adam Zeman. Různé zranění a bolesti mají vliv třeba i na přesilové hry, což naznačil i trenér Petr Vlk, jelikož Dukla proti Prostějovským nevyužila ani jedinou (včetně Havlíkova pětiminutového trestu). „Lepíme to, z každé přesilovkové lajny nám někdo vypadl a jak se hraje de facto obden, tak tolik prostoru není. Ale v určitých fázích hrajeme přesilovky i moc komplikovaně,“ sdělil trenér.

Sobotní soupeř: SK Trhači Kadaň

Kadaňský vstup do sezony se jinak než bídou nazvat nedá. Devět zápasů, devět porážek – z toho čtyři o pět a více gólů (0:11, 0:7, 0:5, 2:9), čtyři zápasy bez vstřelené branky. Po sedmi kolech se s týmem Trhačů rozloučil trenér Radek Kampf. Dva zápasy se zdálo, že změna žádné pozitivum nepřinese, ale poté si Kadaň i s posilami Chloubou a Šťovíčkem dovezla nečekané tři body z dalekého Havířova (5:3), které následně potvrdila doma proti Ústí a odlepila se z poslední příčky. V Třebíči sice přišla prohra, ale následně se partnerský tým Chomutova radoval znovu, když z jeho stadionu odjely s prázdnou Litoměřice (3:1). Po dvou porážkách zvenčí ale svěřenci trenérů Klímy, Wágnera a Nováka opět zabrali. Doma vytěžili bod proti ambicióznímu Vsetínu a naposled porazili Benátky v jejich hájemství 3:1.

Soupiska týmu

Pokud jsme zmiňovali tabulku posledních pěti zápasů, musíme uvést i Kadaň. Trhači totiž získali během dvanácti kol pouze sedm bodů, ale během předešlých pěti utkání mají na svém kontě shodný bodový počin. Velkou zásluhu na tom má kadaňská stálice Jaroslav Kůs - lepšího nahrávače na góly v celé Chance Lize nyní není, zaznamenal už šestnáct přesných asistencí. Skvěle se uvedli také chomutovští navrátilci Roman Chlouba a Martin Šťovíček. První jmenovaný má průměr více jak bod na zápas (8 utkání, 10 bodů, 4+6), druhý je těsně pod touto metou (8 zápasů, 7 bodů, 4+3). Velice šikovným tahem se ukázalo angažování Lukáše Klímy, jehož strýc a legenda Dukly klub trénuje. Osmadvacetiletý rodák z Ilavy, který loni hrál převážně slovenskou druhou nejvyšší soutěž, je s osmi góly nejlepším střelcem týmu.

Kolonka odchodů zaznamenala citelnou ztrátu na postu obránce, vnuk jihlavské legendy Jana Suchého a jeden z nejvíce vytěžovaných hráčů Chance Ligy (23:28 minuty na zápas) Šimon Szathmáry totiž nedávno zamířil do Horácké Slavie Třebíč. V kádru Kadaně tak zůstávají už jen tři hráči, kteří mají větší či menší dukláckou minulost - Alexander Grebenjuk, Václav Rezek a Lukáš Říha.

Soupiska Kadaně
Realizační tým Kadaně
Statistiky týmu

Poslední zápas Kadaně

18. kolo Chance Ligy, středa 24. října 2018: HC Benátky nad Jizerou – SK Trhači Kadaň 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 46. Šír (Psota, Husa) – 12. Trefný (Novák, Kůs), 27. Šulek (Šťovíček, Blaha), 51. Novák (Kůs, Chlouba). Rozhodčí: Micka, Ondráček – Bosák, Maštalíř. Vyloučení: 6:4, navíc Maier (BEN) 10 minut. Využití: 0:2. Diváci: 166. Střely na branku: 34:30. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.

Sestava Kadaně: Kuchař – Novák, Trefný, Blaha, Holý, Grebeňuk, Popela – Wágner, Kůs, Klíma – Chlouba, Šťovíček, Šulek – Müller, Rindoš, Rezek – Homer, Tupý, Svoboda

Poslední vzájemný zápas

4. kolo Chance Ligy, sobota 15. září 2018: HC Dukla Jihlava – SK Trhači Kadaň 7:0 (1:0, 3:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 14. Pekr (Anděl, Pohl), 24. Hlinka (Kajínek), 29. Pekr (Skořepa), 38. Harkabus (Hlinka), 49. Anděl (Pekr, Skořepa), 55. Dostálek (Čachotský), 59. Dostálek (Suchánek, Zeman). Rozhodčí: Barek, Pilný - Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 6:7, navíc Hrníčko 5 min a do konce utkání, Kajínek (oba JIH) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1455. Střely na branku: 58:21. Zblokované střely: 13:9. Hity: 0:0. Vhazování: 35:24. Průběh utkání: 7:0.

HC Dukla Jihlava: Brož – Kajínek, Pohl, Suchánek, Váňa, Štindl, Půža – Dostálek, Zeman, Čachotský – Anděl, Skořepa, Pekr – Harkabus, Osmík, Hrníčko – Čermák, Hlinka
SK Trhači Kadaň: Kuchař – Kadeřávek, Szathmáry, Janeba, Grebeňuk, Kachyňa, Popela, Novák, Rindoš – Klíma, Kůs, Wágner – Helt, Říha, Müller – Rezek, Tupý, Řehoř – Svoboda

Radek Kampf (SK Trhači Kadaň): Zápas se mi hodnotí těžce. První třetinu jsme sice prohráli jen 0:1, ale stejně jsme dělaly chyby. Ačkoliv jsme hráčům řekli, ať právě tyto chyby nedělají, tak je pořád opakují, a soupeř dal první gól. Od druhé třetiny jsme chtěli něco změnit, ale soupeř přidal na obrátkách a měl nějaké přesilové hry. Nezvládli jsme to a prostě máme špatnou práci kolem branky. Čtyři nebo pět gólů jsme dostali do prázdné brány a musíme na tom pracovat. V předbrankovém prostoru jsme měkcí, nedohráváme hráče soupeře, neudržíme to... V tomhle děláme velké chyby a máme co zlepšovat.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Výsledek 7:0 sice vypadá jednoznačně, ale myslím si, že v utkání byly situace, které se nám s kolegou nelíbily. Budeme se na ně muset podívat a hráčům je ukázat. Dnes přijel soupeř, na kterém jsme si mohli určité věci zkusit. Bohužel se nám to nepodařilo, jsme ale rádi za tři body.

Ve čtvrtém kole se jihlavští hokejisté na svém ledě radovali hned sedmkrát, Kadaň totiž vyprovodili stejným výsledkem, jakým v prvním domácím utkání přehráli Motor – 7:0. Foto: Markéta Křížová

19. kolo Chance Ligy, sobota 27. října 2018

Hokej Ústí nad Labem s.r.o. - HC RT TORAX Poruba 2011 (16:00)
Rytíři Kladno - HC Benátky nad Jizerou (16:00)
AZ RESIDOMO Havířov - VHK ROBE Vsetín (16:30)
SK Trhači Kadaň - HC Dukla Jihlava (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov - HC Slavia Praha (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice - HC ZUBR Přerov (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Frýdek-Místek (17:30)

Dohrávka 16. kola:
Pondělí 29.10.2018: HC Benátky nad Jizerou – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
Dohrávka 18. kola:
Úterý 30.10.2018: HC Frýdek-Místek – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)

20. kolo Chance ligy, středa 31. října 2018

HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno (17:30) - vstupenky zde
HC Benátky nad Jizerou – AZ RESIDOMO Havířov (17:30)
VHK ROBE Vsetín – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC ZUBR Přerov – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC Slavia Praha – SK Trhači Kadaň (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Frýdek-Místek – HC Stadion Litoměřice (18:00)

Tabulka Chance Ligy po 18. kole