První polovinu soutěže uzavře Dukla na ledě pražské Slavie

30.11.2018 / Tomáš Kalas

První polovina Chance Ligy se uzavře jubilejním třicátým kolem přesně na první prosincový den. I po třicátém kole bude Jihlava držet první místo tabulky, otázka však bude, s jakým bodovým náskokem na druhé Kladno. Soupeřem jí v sobotu bude pražská Slavia, která po loňské sezoně notně oslabila a nyní hraje na hraně postupu do play-off. Do Edenu se Dukla podívá po dvou letech, poslední zápas zde odehrála 7. prosince 2016 a vyhrála 5:2. Jak to bude nyní? Utkání začíná v 15:00.

Poslední víkend byl pro Jihlavu velice turbulentní. Nejprve sobotní šlágr kola na Lapači, který dopadl vysokou porážkou 2:9. V pondělním zápase proti Benátkám z toho byl velký boj až do konce. Benátky totiž využily nedobrého rozpoložení Dukly, ve druhé třetině během minuty a půl nasázely dva góly a Jihlava zbylou část zápasu dotahovala dvougólovou ztrátu. Ještě ve druhé třetině se náskok hostí ztenčil o jednu branku po zásahu Tomáše Jiránka. Ten samý hráč pak v 50. minutě srovnal a zápas šel až do nájezdů, které ve čtvrté sérii rozhodl Michal Hlinka a dva body šly pro Duklu. Tomáš Jiránek byl hráčem, který zhodnotil utkání z pohledu hráče. „Devět gólů ze Vsetína jsme možná měli trošku v hlavách. Bylo pro nás těžké se z toho dostat. Ale pomalu jsme se zvedali, i když to nebyl nijaký hezký hokej, a výhra je výhra,“ byl spokojen se dvoubodovým ziskem, i přes pomalejší rozjezd do zápasu.

Sobotní soupeř: HC Slavia Praha

Bereme-li období od posledního vzájemného zápasu, tak se Pražané trápí. Z patnácti utkání vyhráli pouhá čtyři, celkový bodový zisk pak činí 16 bodů z 45 možných. Po zápase v Jihlavě přišla série pěti utkání, kde se hned čtyřikrát radoval soupeř. Z Edenu si dva body odvezl Motor, stejný počet pak Kadaň i Havířov. Jediná výhra v této černé sérii přišla na ledě Prostějova. Ani v dalším pokračování to nebyla žádná sláva. Sice přišla výhra na ledě trápícího se Ústí nad Labem, ale následně se nepovedlo na státní svátek stáhnout manko 0:3 v zápase proti Třebíči, která vezla domů výhru 5:2. A ani vložené pondělí nepřineslo do sešívaného tábora radost, když Litoměřice ve svém panství braly tři body. Poslední čtyři zápasy jsou vyloženě střídání výher a proher. V sudých kolech soutěže z toho byla výhra v domácím prostředí, Frýdek-Místek jel domů s porážkou 2:6 a Vsetín nenavázal na devítigólovou domácí střelnici, když v extrémně dlouhém zápase zapříčiněném poruchou rolby v první přestávce prohrál 3:7. Dvě prohry přišly venku, nejprve o poziční boj v tabulce na půdě Poruby, poté překvapivě na ledě Benátek. Pražanům momentálně patří 9. místo v tabulce se 42 body, na vedoucí Duklu ztrácí čtrnáct bodů, na první osmičku pouhý jeden.

Jak střelecky, tak obranně ale na tom není Slavia špatně. Vstřelených 79 gólů jí zajišťuje společnost u Třebíče, Havířova a Přerova, v této tabulce je sobotní soupeř Dukly desátý. Inkasovaných 90 tref ji řadí na deváté místo, v porovnání s osmým Přerovem je ale patnáctigólový rozdíl. Čistě statisticky, doma to mají sešívaní téměř padesát na padesát. Sedm výher, tři porážky v nastavení a tři porážky po šedesáti minutách.

Soupiska týmu

Střelecky je na tom nejlépe letní posila Slavie, Jan Veselý, který přišel z Litoměřic. Jeho patnáct gólů mu dělá velkou část z celkového počtu bodů, těch má celkem 23. Asistenčně je na tom nejlépe Martin Šagát, dlouholetý hráč Pražanů má sedmnáct bodů, z toho mu třináct dělají asistence. Bilanci plus/minus ale má jako útočník jednu z nejhorších, -8 bodů. Nejlepší ji má naopak útočník Jiří Doležal, který má stejně kanadských bodů jako Šagát (17) s bilancí 6+11, plusových pak má rovnou 18! Tuto trojici pak v útoku doplňuje Martin Ondráček se šesti góly a deseti nahrávkami. Obranná činnost je statisticky výsadou dvojice Jan Novák a Jiří Drtina. Bodově nejlépe je na tom prvně jmenovaný, tři góly a třináct asistencí ho řadí v týmovém bodování na dělené třetí místo. O pět bodů za ním je Drtina, který má sice stejný počet gólů, ale pouze osm asistencí. V bráně se dělí hned čtyři brankáři, vezmeme-li ale v potaz pouze ty nejvíce chytající, tak nejlépe na tom je Dominik Šorf, který má za 11 zápasů 91,3% úspěšnost, David Honzík má o zápas méně a 89,3% úspěšnost.

Soupiska Slavie
Realizační tým Slavie
Statistiky Slavie

Poslední zápas Slavie

29. kolo Chance Ligy, středa 28. listopadu 2018: HC Benátky nad Jizerou – HC Slavia Praha 6:3
Branky a nahrávky: 4. M. Zachar (Jeník, Kunst), 5. Teplý (Průžek, Maier), 13. M. Zachar (Žůrek), 14. M. Zachar (Jeník), 27. J. Vlach (M. Zachar, Maier), 58. J. Vlach (D. Špaček) – 9. J. Veselý (Šagát), 32. L. Krejčík (M. Ondráček), 54. J. Veselý (M. Ondráček, J. Novák). Rozhodčí: Vokřál, Wagner - Beneš, Štofa. Vyloučení: 8:3, navíc J. Veselý (SLA) 10 min. OT. Využití: 0:1 V oslabení: 2:0. Diváci: 350. Střely na branku: 25:33. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1, 5:3, 6:3.

Sestava Slavie: Honzík (Šorf) – J. Novák, Duda, Saňa, J. Drtina, Hejda, Barák, Steinocher – M. Ondráček, Šagát, L. Krejčík – Kubica, Kverka, Šmerha – J. Veselý, Všetečka, J. Doležal – Tejral, Matějka, Panna.

Poslední vzájemný zápas

15. kolo Chance Ligy, středa 17. října 2018: HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha 3:0
Uzavřít první čtvrtinu soutěže do Jihlavy přijela pražská Slavia, kterou zdobilo deset zápasů s bodovým ziskem. Na gól se ale čekalo až do 17. minuty, když se v nepřehledné situaci před Honzíkem prosadil Tomáš Čachotský. Slavia ve druhé periodě převzala otěže hry a byla aktivnější, své šance ale neproměnila, načež přišel trest v podobě druhé jihlavské trefy obstarané Tomášem Havránkem. Ve třetí třetině Dukla přežila další šance Slavie, naopak v samotném závěru navýšila skóre, když se prosadila nová posila Jan Mandát. I díky Janu Brožovi, který vychytal čisté konto, bere Jihlava výhru 3:0.

Branky a nahrávky: 17. Čachotský (Mandát, Werbik), 33. Havránek (Tůma, Suchánek), 58. Mandát (Čachotský, Pohl). Rozhodčí: Skopal, Kopeček – Hejl, Podrazil. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1781. Střely na branku: 25:24. Zblokované střely: 6:9. Vhazování: 44:23. Průběh utkání: 3:0.

HC Dukla Jihlava: Brož – Pohl, Kajínek, Doudera, Suchánek, Štebih, Mareš, Vála – Mandát, Werbik, Čachotský – Anděl, Skořepa, Pekr – Harkabus, Zeman, Jiránek – Tůma, Havránek, Čermák
HC Slavia Praha: Honzík – Duda, Novák, Drtina, Valík, Hrdinka, Hejda, Steinocher – Šteiner, Šagát, Kubica – Matějka, Najman, Panna – Doležal, Furch, Heldák – Tejral, Kohút, Šergl

Jan Srdínko (HC Slavia Praha): Věděli jsme, že nás v Jihlavě bude čekat velice těžké utkání. Chybělo nám hodně hráčů ze základní sestavy a tomu první třetina odpovídala. Kluci do zápasu vstoupili zbytečně s velkým respektem a Dukla nás zatlačila. Ale ustáli jsme to a do druhé třetiny jsme vstoupili daleko lépe. Vytvářeli jsme si šance, ale chybělo nám štěstí v zakončení. Ve třetí třetině si domácí výsledek pohlídali, přidali jeden gól a i přes naše šance bylo nesmírně těžké s výsledkem něco udělat.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Spokojenost s dnešním zápasem panuje určitě. V první řadě musím pochválit Jana Brože, který chytal výborně a když už měla Slavia nějakou šanci, tak jí Honza chytil. Jeho nula je právem. Až na část druhé třetiny jsme měli celé utkání pod kontrolou. Každou třetinu jsme vyhráli 1:0 a z našeho pohledu se jedná o zasloužené vítězství.

Hvězdou prvního vzájemného zápasu byl jasně navrátilec Jan Mandát. Právě on stihl za šedesát minut gól, asistenci a bitku v rámci zastání se domácího kapitána Čachotského. Pro tento „trojboj“ se vžilo pojmenování Hattrick Gordieho Howa. Foto: Tomáš Lysý.

30. kolo Chance Ligy, sobota 1. prosince 2018

HC Slavia Praha - HC Dukla Jihlava (15:00)
Rytíři Kladno - HC Stadion Litoměřice (16:00)
SK Trhači Kadaň – HC Frýdek-Místek (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:00)
HC ZUBR Přerov – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice – VHK ROBE Vsetín (17:00)
AZ RESIDOMO Havířov – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)

31. kolo Chance Ligy, středa 5. prosince

Předehrávka: Rytíři Kladno - HC Frýdek-Místek (neděle 2. prosince, 16:00)
ČEZ Motor České Budějovice - HC Benátky nad Jizerou (17:30)
HC ZUBR Přerov - HC Dukla Jihlava (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov - VHK ROBE Vsetín (18:00)
SK Trhači Kadaň - HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov - HC Stadion Litoměřice (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. - SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)

Tabulka Chance Ligy po 29. kole