Po téměř dvou týdnech opět doma. Dukla vyzve českobudějovický Motor

07.12.2018 / Tomáš Lysý

Poslední domácí zápas sehráli jihlavští hokejisté ještě v listopadu. Po výhře 3:2 na nájezdy proti Benátkám následovala dvě venkovní utkání, kterými Dukla nejprve uzavřela první polovinu základní části a poté vstoupila do druhé. Jihlava dokázala oba mače vyhrát 4:2 a nadále tak z první pozice drží šestibodový náskok na druhé Kladno. V sobotu 8. prosince 2018 od tradičních 17:30 nastoupí svěřenci trenérského dua Vlk – Zeman proti dalšímu spolufavoritovi soutěže – Motoru České Budějovice. V jihlavském dresu nastoupí již obě nové posily z Kadaně, obránce Jan Holý a útočník Lukáš Klíma – o jejich příchodech jsme informovali v předešlých článcích. O utkání je velký zájem a zdá se, že letos poprvé padne hranice čtyř tisíc diváků na Horáckém zimním stadionu. Rezervujte si vstupenky na Ticketportalu a vyhněte se frontám u pokladen!

V poslední době je pohyb v kádru obou dnešních soupeřů. Od uvedeného zápasu s Benátkami nad Jizerou se v jihlavském kabině objevily čtyři nové tváře – obránci Vojtěch Budík, Jakub Černohorský, Jan Holý a útočník Lukáš Klíma. Poslední uvedený, synovec jihlavské legendy Petra Klímy a v letošní sezoně nejlepší střelec Kadaně, se již na zápas těší. „Doufám, že bude veľa ľudí, vyhráme zápas a ľudia si to užijú,“ sděluje forvard, jenž od sezony 2007/2008 působil ve slovenských soutěžích, jeho tatínek je z České republiky a maminka ze Slovenska. K jeho slovům se po výhře nad Přerovem připojuje také Lukáš Anděl. „Víme, že Motor teď nemá optimální formu. Ale bude to fakt těžký zápas. Doufám, že přijdou nějací lidé a porazíme je.“

Sobotní soupeř: ČEZ Motor České Budějovice

Také Motor hlásil pohyb na hráčském poli. Na konci října odešel na měsíční hostování do Třince gólman Petr Kváča (a v dresu Ocelářů působí doposud, byť zatím odchytal jen dva zápasy). Útočník Martin Novák dostal svolení ke střídavým startům ve Spartě Praha, opačným směrem zamířil obránce Martin Jandus, jenž letos odehrál čtyři zápasy za Pražany, ale působil zejména v Ústí nad Labem, kde ve 21 utkáních nasbíral 7 bodů (1+6). Den před sobotním zápasem uvolnil Motor do Havířova mladého obránce Ondřeje Kachyňu, zatím na měsíční hostování.

Soupiska týmu

Oba týmy se naposled potkaly 24. října, kdy v televizním utkání vyhrál Motor v Budvar Aréně 4:1. Jihočeši si po výhře upevnili první místo v tabulce s 38 body, Dukla po porážce klesla na sedmou pozici (27 bodů). Proč píšeme tehdejší bodový rozdíl? Je velice důležitý. Uteklo dalších třináct zápasů a situace je zcela odlišná, jihlavští hokejisté totiž za tuto dobu nahráli na soupeře dvacet bodů! Z jedenáctibodové ztráty na České Budějovice má nyní vedoucí Dukla před čtvrtými Jihočechy náskok devíti bodů. Jihlava totiž vyhrála 12 ze 13 utkání, Motor se i vinou dvouzápasové kontumace radoval pouze šestkrát (z toho třikrát za dva body).

Nejproduktivnějším českobudějovickým hráčem je již zmiňovaný útočník Martin Novák (11 gólů a 16 asistencí), který je zároveň s „oblíbencem“ jihlavských fanoušků Lukášem Endálem nejlepším střelcem týmu. Pouze o asistenci více má nasbíráno zkušený forvard Jakub Babka. Bodování obránců má jasně pod palcem Žiga Pavlin (6+14), na opačné straně barikády bude stát jeho spoluhráč ze slovinské reprezentace Miha Štebih. V brance dává trenér Václav Prospal a jeho asistent, bývalý kouč jihlavské mládeže Aleš Totter, více šancí Janu Strmeňovi, jenž před sezonou přišel z Třince.

Soupiska Motoru
Realizační tým Motoru
Statistiky Motoru

Poslední zápas Motoru

31. kolo Chance Ligy, středa 5. prosince 2018: ČEZ Motor České Budějovice – HC Benátky nad Jizerou 7:6 sn.

Branky a nahrávky: 6. Pýcha (Babka, Šimánek), 24. Plášil (Beránek, Fillman), 30. Plášil (Šimánek, Babka), 54. Pýcha (Šimánek, Babka), 57. Šimánek (Babka), 60. Plášil (Fillman, Babka) – 10. M. Zachar (Ordoš), 28. Jeník, 33. Ordoš (Žemba, M. Zachar), 40. Ordoš (M. Zachar), 50. Ordoš (M. Zachar), 58. Kolmann (Jeník). Rozhodčí: Čech, Pilný – Zídek, Pechánek. Vyloučení: 5:2. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 4618. Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 3:5, 5:5, 5:6, 7:6.

Sestava Motoru: Da. Svoboda (33. Strmeň) – Kutlák, Fillman, Pýcha, Pavlin, Vydarený, Plášil, M. Jandus – Karabáček, Gilbert, Endál – Beránek, Šimánek, Babka – Čermák, Bradley, P. Novák – Dančišin, R. Přikryl, Z. Doležal

Poslední vzájemný zápas

17. kolo Chance Ligy, pondělí 22. října 2018: ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava 4:1

Do šlágru sedmnáctého kola proti Motoru vstoupily oba týmy s aktivním pojetím a vytvářely si šance. Po pěti minutách hry dostal Motor celé dvě minuty přesilovky 5 na 3. Jihlava se ale dokázala ubránit. A v čase 7:45 sama udeřila. Lukáš Anděl vybojoval puk u střídačky hostí a neomylně zavěsil do levého horního rohu. Další nabídnutou početní výhodu ale domácí zužitkovali a od modré srovnal bek Plášil. O dvě minuty později bylo pro Jihlavu ještě hůře, Plášilovu bombu Brož vyrazil před sebe a Novák pohotově dorazil. Motor se rozjel ve druhé třetině ještě jednou, Dančišin dorazil do branky Pýchovu střelu. Třetí třetina nenabídla již žádné větší šance a Motor se pojedenácté za sebou porazit už nenechal. Tříbodový zisk domácích pak pečetil do prázdné branky Šimánek.

Branky a nahrávky: 24. Plášil (Přikryl, Doležal), 26. Novák (Plášil, Gilbert), 37. Dančišin (Pýcha, Babka), 59. Šimánek – 8. Anděl. Rozhodčí: Souček, Čech - Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 6387. Střely na branku: 33:20. Zblokované střely: 15:13. Vhazování: 29:23. Průběh utkání: 0:1, 4:1.

František Zeman (Jihlava): Věděli jsme, že tady bude horká půda, na což jsme se připravovali. Myslím, že první třetinu jsme odehráli dobře, kdy jsme fantasticky ubránili oslabení 3:5 a pak jsme dali góla. Do druhé třetiny jsme vstoupily lajdácky a nebyli jsme tak hladoví. Náš hráč se navíc nechal zbytečně vyloučit a přišel smolný gól, který si náš obránce srazil do vlastní brány. To domácí tým nastartovalo a ten následný tlak sílil a sílil. Myslím, že dnes jsme nebyli tolik hladoví jako domácí a byli jsme slabší v prostoru před bránou. Dostali jsme další dvě branky z prostoru před brankou, kdy nám to tam domácí hráči doráželi a my jsme nebyli tolik důslední.

Václav Prospal (České Budějovice): Pro nás to byl špatný začátek. První třetinu jsme byli horším týmem, což bylo vidět i na skóre. Báli jsme se hrát a já jsem rád, že v dalších dvou třetinách jsme se zvedli. Trošku více jsme se udrželi na kotouči, dostali jsme se do zakončení, dostali jsme se do situací, kdy v předbrankovém prostoru jsme byli schopní se dostat k nějaké dorážce a dát nějakou branku. Skóre se otočilo v náš prospěch, podle mě to byl pěkný zápas a pro nás je důležité, že jsme byli schopni otočit skóre. Nelíbilo se mi těch našich prvních dvacet minut, ale pak to již bylo v pořádku.

Jihlavští hokejisté v prvním vzájemném utkání porazili Motor doma 7:0, poté naopak uhájil svůj domácí stadion soupeř, když v televizním utkání vyhrál 4:1. Jihlavští se sice v první třetině dostali do vedení, ale zbylé dvě třetiny už sehrály lépe České Budějovice, které otočily stav na 4:1. Foto: Tomáš Lysý

32. kolo Chance Ligy, sobota 8. prosince 2018

HC Slavia Praha – HC ZUBR Přerov (14:30)
HC RT TORAX Poruba 2011 – Rytíři Kladno (16:00)
HC Benátky nad Jizerou – LHK Jestřábi Prostějov (16:00)
HC Stadion Litoměřice – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)
HC Frýdek-Místek – AZ RESIDOMO Havířov (17:00)
VHK ROBE Vsetín – SK Trhači Kadaň (17:30)
HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice (17:30) - vstupenky zde.

33. kolo Chance Ligy, pondělí 10. prosince 2018

Rytíři Kladno – VHK ROBE Vsetín (17:15, ČT sport)
ČEZ Motor České Budějovice – HC Slavia Praha (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Stadion Litoměřice (17:30)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Dukla Jihlava (18:00)
SK Trhači Kadaň – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov – HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Frýdek-Místek (18:00)

Tabulka Chance Ligy po 31. kole