Potvrdí Jihlava tříbodový import z Kladna? V pondělí přijede Havířov

16.12.2018 / Tomáš Kalas

Víkendový program Chance Ligy je jasně dán. Po sobotě, která byla pro Duklu veselá, neboť i ze třetího vzájemného zápasu s Kladnem brala výhru, tentokrát 5:2 na jeho ledě, se opět hlásí o slovo vložené pondělí, tentokrát se sehraje 36. kolo. Na první domácí zápas s Havířovem nemá Dukla dobré vzpomínky, v šestém kole naplno bodoval právě AZ, který si z Jihlavy odvezl výhru 3:1. Na nepříjemném ledě Havířova to však byla jiná pohádka s vítězným koncem 3:0. Porazí Dukla Havířov ve třetím vzájemném utkání a potvrdí vítěznou sobotu? To se dozvíme v pondělí 17. prosince 2018 od 17:30. A Dukla bude mimojiné opět pomáhat. Věci, které vybrala v rámci Charitativního týdne Chance Ligy, věnuje pro Dětskou diabetologickou ambulanci Nemocnice Jihlava, která pořádá Tábory pro děti s diabetem - více zde.

35. kolo znamenalo pro oba soupeře veledůležitý souboj. Zatímco Jihlava mohla jít do trháku, který by umocňoval ještě odložený zápas s Kadaní, Kladno se naopak mohlo dočasně bodově dotáhnout na první místo. Dukla však neponechala nic náhodě. Ani jednou v zápase neprohrávala, vždy byla o pověstný krok napřed. Klíčová se ukázala pasáž 31. a 32. minuty, kdy nejprve využil práce Čachotského Lukáš Klíma, následně se z brejku prosadil Lukáš Anděl. Dvoubrankové vedení navýšil ve třetí třetině Jan Holý a pro Duklu se rýsovala cesta ke třem bodům. Jenže Kladno neskládalo zbraně a zdramatizovalo zápas gólem na 2:4. Výborný týmový výkon v posledních deseti minutách, kdy Jihlava odbránila sedm a půl minut v oslabení ale znamenal konečný stav 5:2, poslední gól zaznamenal do prázdné Matěj Pekr. Lukáš Klíma byl tím hráčem, který hodnotil svůj premiérový zásah. „Čagy to tam udělal výborně, natáhl na sebe téměř tři hráče a mně přihrával prakticky do prázdné branky. Po pravdě jsem šel na dorážku a vůbec jsem nečekal, že by mě viděl, protože jsem byl za ním. Sám jsem byl překvapený a udělal to fakt výborně,“ ocenil práci Čachotského, který přebruslil několik obránců a zařídil půlku gólu.

Pondělní soupeř: AZ RESIDOMO Havířov

AZ v poslední době nemá žádnou delší sérii výher nebo proher. Z posledních šesti zápasů bralo tři výhry a tři prohry. Druhou půli soutěže načalo domácí výhrou s Třebíčí 4:1. Následující domácí zápas se dá označit jako smolný, proti Litoměřicím sice byla vidět ze strany Havířova jasná herní převaha, ale skvělý Král v litoměřické bráně pustil za svá záda pouze jediný gól (mimochodem, střelcem byl Filip Seman), zatímco Litoměřice vstřelily dva a mohly se tak radovat z výhry. I v sobotním utkání nemusel Havířov cestovat daleko. Mířil konkrétně do Frýdku-Místku, kde v derby vyhrál jasným poměrem 7:3. Z posledních tří zápasů vznikly dvě prohry, nejprve doma podlehl Porubě 1:2, na venkovní těžké půdě ve Vsetíně pak 2:3. Vyhrát se povedlo až v 35. kole, proti Benátkám nad Jizerou přesvědčivým poměrem 6:3. Havířovu momentálně patří šestá příčka s 54 body, na osmé místo ztrácí body čtyři, na první pak 14.

Soupiska týmu

Týmovou produktivitu táhne slovenský útočník Branislav Rehuš. Za 32 utkání stihl nasbírat 29 bodů. Devět bodů z celkové porce tvoří góly, dvacet pak asistence. Nejlepším střelcem je Tomáš Gřeš, který je zároveň v bodování za Rehušem, má dohromady 26 bodů za 12 gólů a 14 asistencí. Gřeš je zároveň s Radkem Pořízkem nejlepším nahrávačem týmu. Vyrovnanou bilanci gólů a asistencí má pak Radek Veselý, 11 gólů a 11 asistencí dává dohromady 22 bodů a třetí místo v týmové bilanci. V žádném případě pak nesmíme zapomenout na Filipa Semana, bývalého jihlavského hráče, který v minulé sezoně stabilně hrál v extraligové sestavě. Za 30 utkání má 8 gólů a 9 asistencí.

V obraně je nejlépe bodujícím hráčem Antonín Bořuta. Sice nastřílel za 23 utkání pouze dva góly, avšak jedenáct asistencí k tomu ho řadí na nejproduktivnějšího obránce týmu. O devět utkání má více David Chroboček, který má ale o dva body méně (bilance 4+7). Brankářský post je výsadou Ondřeje Bláhy. Ten odchytal 26 zápasů s procentem úspěšnosti 89,32 %.

Soupiska Havířova
Realizační tým Havířova
Statistiky Havířova

Poslední zápas Havířova

35. kolo Chance Ligy, středa 12. prosince 2018: AZ RESIDOMO Havířov 2010 – HC Benátky nad Jizerou 6:3

Branky a nahrávky: 4. F. Seman (O. Procházka, Rehuš), 14. O. Procházka (F. Seman, Rehuš), 21. O. Procházka (F. Seman, Rehuš), 49. R. Veselý (L. Bednář, Maruna), 49. F. Seman (Rehuš, O. Procházka), 59. R. Veselý (Maruna) – 26. Psota (Havlín, Najman), 47. Průžek, 57. Průžek (J. Vlach, D. Špaček). Vyloučení: 8:6, navíc Maier (BEN) OK. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 831. Střely na branku: 28:27 (11:8, 7:6, 10:13). Blokované střely: 9:12. Vhazování: 23:25. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 5:2, 5:3, 6:3

Sestava Havířova: Bláha – Matai, Chroboček, Bořuta, Mrowiec, Kachyňa, Rašner – Rehuš, F. Seman (A), O. Procházka – R. Veselý, Pořízek, Gřeš – Kotala, Haas, Maruna – L. Bednář, Žukenov, Pawliczek.

Poslední vzájemný zápas

21. kolo Chance Ligy, sobota 3. listopadu 2018: AZ RESIDOMO Havířov – HC Dukla Jihlava 0:3

Zápas 21. kola zahájil Havířov mnohem aktivněji a hrál i první přesilovku, v ní však neskóroval. Ani další dvě početní výhody nepřišly a ač neměla Dukla více ze hry, skórovala jako první v 17. minutě z hole Štindla. Druhá třetina nabídla úplně jiný obraz, Jihlavští měli herní převahu a tu korunovali šťastným gólem z hole Nicolase Werbika. Když to vypadalo na dvoubrankový rozdíl po čtyřiceti minutách, sekundu před koncem se prosadil Vlastimil Dostálek a dal Jihlavě trojgólový polštářek. V poslední dvacetiminutovce byli hosté pod tlakem havířovského útoku, Dukla ale odolala i dalším dvěma přesilovkám a Jan Brož si mohl připsat další nulu, neboť se Jihlava posunula na druhé místo po výhře 3:0.

Branky a nahrávky: 17. Štindl (Werbik, Havránek), 28. Werbik (Havránek, Tůma), 40. Dostálek (Anděl, Skořepa). Rozhodčí: Skopal, Dědek – Poruba, Rožánek. Vyloučení: 4:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1795. Střely na branku: 22:20. Zblokované střely: 16:13. Vhazování: 23:33. Průběh utkání: 0:3.

AZ RESIDOMO Havířov: Bláha – Chroboček, Matai, Bořuta, Mrowiec, Rutar, Dudek – Kotala, Seman, Rehuš – Maruna, Haas, Bednář – Gřeš, Pořízek, Veselý – Macuh, Cihlář, Holec
HC Dukla Jihlava: Brož – Kajínek, Váňa, Štindl, Doudera, Štebih, Mareš, Vála – Tůma, Werbik, Havránek – Anděl, Skořepa, Dostálek – Harkabus, Zeman, Jiránek – Osmík, Hlinka, Hrníčko

Jiří Režnar (AZ Residomo Havířov): Do utkání jsme vstoupili dobře, ale nevyužili jsme šance. Ve druhé třetině začala Jihlava hrát výborný hokej, byla lepším týmem a my jsme tahali za kratší konec. Ve třetí třetině jsme měli šance na to klidně i srovnat, ale nenapadalo nám to tam, a tak bere body soupeř.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Náš vstup do utkání nebyl dobrý, měli jsme i tři zbytečná vyloučení, ale tlak domácích jsme přežili a naopak jsme vstřelili šťastnou vedoucí branku, která nás uklidnila. Ve druhé třetině šel náš výkon nahoru a zaslouženě jsme přidali další branky. Pak už jsme si to pohlídali, a proto si odvážíme tři body.

Na půdě v Havířově Dukla ustála úvodní nápor a následně byla lepším týmem. Vítězství 3:0 se dá označit za zasloužené a cenné. Foto: Tomáš Lysý

36. kolo Chance Ligy, pondělí 17. prosince 2018

ČEZ Motor České Budějovice – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
VHK ROBE Vsetín – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC Dukla Jihlava – AZ RESIDOMO Havířov (17:30) - vstupenky zde
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Stadion Litoměřice (18:00)
HC Slavia Praha – Rytíři Kladno (18:00)
HC ZUBR Přerov – SK Trhači Kadaň (18:00)

37. kolo Chance Ligy, středa 19. prosince 2018

SK Horácká Slavia Třebíč - HC Benátky nad Jizerou (17:30)
SK Trhači Kadaň - ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
Rytíři Kladno - HC ZUBR Přerov (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov - HC Slavia Praha (18:00)
HC Stadion Litoměřice - VHK ROBE Vsetín (18:00)
HC Frýdek-Místek - HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
Dohrávka: Hokej Ústí nad Labem s.r.o - HC Dukla Jihlava (čtvrtek 20. prosince, 17:00)

Tabulka Chance Ligy po 35. kole