2:1
(0:1, 0:0, 2:0)

Dukla ještě do 53. minuty prohrávala, přesto bere z utkání proti Havířovu plný počet bodů!

17.12.2018 / Tomáš Kalas

Havířov nenechal nic náhodě a do zápasu vstoupil velice podobně, jako v prvním vzájemném zápase na jihlavském ledě. Také jako první tým slavil, v 7. minutě se šťastně o Brožovu helmu prosadil Kotala. Jihlava hledala marně recept. Nepovedlo se to ani ve druhé třetině, vždy zasáhl havířovský gólman nebo branková konstrukce. Poslední desetiminutovka utkání nabídla suverénně největší drama. Do zápasu se Dukla vrátila ve vlastním oslabení, navíc po krásné kombinaci na jeden dotek, kterou zakončil zkušeně Matěj Pekr. Havířov však závěr zápasu nezvládl, nejprve špatně střídal, následně se hostující Veselý dopustil podrážení a posledních 68 sekund zápasu v rámci přesilovky 5 na 3 Jihlava využila náramně. V čase 59:01 se nechytatelnou dělovkou do vinglu prosadil Jan Holý a jeho gól byl klíčový. Díky němu totiž bere Dukla nad nepříjemným Havířovem výhru 2:1.
17.12.2018 17:30, Chance Liga - 36. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Pohl, Holý, Štebih, Půža, Štindl, Vála, Černohorský – Anděl, Skořepa, Pekr – Klíma, Čachotský, Zeman – Jiránek, Werbik, Havránek – Harkabus, Hlinka, Hrníčko
2

AZ Heimstaden Havířov

Lukáš – Chroboček, Matai, Mrowiec, Bořuta, Rašner, Kachyňa – Procházka, Seman, Rehuš – Gřeš, Pořízek, R. Veselý – Maruna, Haas, Kotala – Pawliczek, Žukenov, Bednář
1
Branky a nahrávky: 53. Pekr (Holý, Anděl), 60. Holý (Štebih, Čachotský) - 7. Kotala (Kachyňa). Rozhodčí: Pražák, Vrba – Polonyi, Oudes. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1389. Střely na branku: 36:21. Zblokované střely: 13:4. Vhazování: 35:15. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

Průběh utkání

Havířov v prvních minutách ukazoval, že není jeden z nejlepších týmu venku náhodou. Od prvních minut Jihlavu přehrával a dostával se do mnoha nadějných šancí, aktivní pak byla zejména první útočná formace v čele se známým Filipem Semanem. Jediný gól, který v první třetině padl, byl ale z říše šťastných a v budoucnu asi i úsměvných. Jakub Kotala přebral od Kachyni v útočném pásmu puk a zpoza branky zkusil využít mezery v Brožově postoji. Odrazem o brankářovu masku se kotouč dostal do branky a Havířov vedl. Ještě v téže minutě to mohlo být o branky dvě, Rašner odstavil Anděla v útočném pásmu a nahodil do brankoviště, kde se motalo několik hráčů Havířova, zejména Seman měl ke gólu nejblíže, avšak v závaru nezakončil. V polovině osmé minuty pak ještě šla první útočná formace Havířova do brejku 3 na 1, který byl pro Rehuše na zakončení do prázdné, slovenský útočník však na puk těsně nedosáhl. Během třetiny dostaly oba týmy přesilovku, jak Pohl, tak i Haas ale pobyli na trestné plné dvě minuty. Nebezpečnější početní výhodu však měla Jihlava, Skořepa během ní měl dvakrát šanci na dorážku, ani jednou se mu ale nepovedlo překonat Lukáše. AZ ještě mohl uzavřít třetinu šest sekund před koncem Marunovým zásahem, zblízka se ale hostující kapitán neprosadil.

Do druhé periody ale vstoupila Jihlava v jiném tempu a od úvodních minut byla jasně aktivnější celek. Po 95 sekundách byla aktivita Dukly odměněna přesilovou hrou, ve které Štindlovu střelu tečoval Werbik, avšak přímo do břevna. Domácí v úvodní pětiminutovce neustávali v tlaku a na začátku 26. minuty celou pasáž hry završili přečíslením 2 na 1, přihrávka Zemana na Čachotského byla ale příliš dlouhá a domácí devadesátka neměla ideální pozici na zakončení. O herní dominanci Jihlavy svědčily i statistiky. V prvních sedmi minutách totiž Jihlava vystřelila na branku devětkrát, zatímco Havířov ani jednou! Utkání se ale po této šanci srovnalo, i Havířov měl své světlé chvilky, oproti první třetině měl však Brož o mnoho méně práce, což se nedalo říci o Lukášovi. Ten musel čelit několika ošemetným situacím, nejvíce asi závaru v 35. minutě, kdy Anděl využil postavení sudího, udělal si z něj kužel, zmátl obránce AZ a vybruslil si zpoza branky až do brankoviště, kotouč ale do branky nedotlačil. Jihlava měla ideální šanci na srovnání v závěrečných 24 sekundách během přesilové hry, tu si ale přenesla do třetiny třetí.

Aktivní vstup Jihlavy do třetiny byl podobný nástupu do třetiny druhé a Hrníčko měl ve 43. minutě na holi gól, po průnikové přihrávce se ocitl sám před Lukášem. Avšak trefil pouze jeho lapačku. O pár chvil později došlo ke hře 4 na 4 po vzájemné strkanici, ve které byl nejaktivnější Werbik a Procházka. I v této situaci si Jihlava vytvořila šanci, konkrétně Harkabus, který se z levého křídla dostal až před Lukáše, ale nestihl ideálně zakončit. S blížícím se koncem zápasu opouštěla Duklu počáteční aktivita, což se dalo říci i o fanoušcích.

Emočně nabitou poslední desetiminutovku nastartoval faul Čachotského v obranném pásmu, který zasáhl Pořízka loktem do obličeje. Jihlavští však pojali oslabení aktivně a v čase 52:38, tedy dvě sekundy před vypršením trestu domácí devadesátky, se stadion radoval. Krásná kombinace na jeden dotek po ose Anděl-Holý-Pekr nedala hostující obraně nárok. Anděl nejprve vybojoval u pravého mantinelu kotouč, rychle přehrál na modrou Holému. Ten sice mohl klidně střílet, ale všiml si volného Matěje Pekra na pravém kruhu, který měl okolo sebe prostor a zkušeně ho využil. Vypadalo to již na dělbu bodů, Havířov ale přestal hrát disciplinovaně. Nejprve šel 103 sekund před koncem do oslabení 4 na 5, neboť hostující střídačka překročila limit pěti hráčů na ledě. Pro AZ bylo ještě hůře o půl minuty později, Veselý totiž podrazil v útočném pásmu Skořepu a Jihlava dohrávala závěr zápasu ve dvojnásobné přesile. A trvalo pouze devět sekund, než ji využila! Štebih přehrál puk mezi obránci na Jana Holého, který se napřáhl a střelou do levé šibenice rozbouřil 1389 diváků na stadionu. AZ zkoušel odvolat gólmana, ale v nervózním závěru Jihlava udržela stav 2:1 a bere tak důležité tři body.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (AZ RESIDOMO Havířov): Nejsem zklamaný ze zápasu. Jsem zklamaný z toho, co tady vymysleli někteří aktéři. Nebudu se do ničeho pouštět, protože v České republice se nenosí pravda, aby někdo řekl pravdu. Kluci za to nemohou, ale je trošku hulvátství písknout šest našich hráčů na ledě, když hráč na kotouči hraje, ti dva střídají a kotouče se nedotknou... Z druhé strany faul, Veselka přihrál na mantinel soupeře, který se trefí do hrany a jdeme do tří. Myslím si, že zápasu slušela remíza. Kluci si zasloužili remízu, protože je to faul na hráče, co jim v závěru provedli. Ale kluci za to nemůžou, za to může počasí...

František Zeman (HC Dukla Jihlava): V první dvacetiminutovce jsme nepředvedli vůbec dobrý výkon. Chtěli jsme navázat na zápas na Kladně, kde jsme odehráli fantastické utkání. Bohužel se nám to nepovedlo. Více jak půl zápasu jsme se trápili, protože Havířov hrál výborně do obrany a bylo těžké se přes něj dostat. Ale trpělivost růže přináší a to se dneska potvrdilo. V závěrečné desetiminutovce jsme dali dva góly a to štěstíčko jsme překlopili na svojí stranu, proto tři body zůstaly doma.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie


×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava