Dukla v posledním utkání před Vánoci vyzve Horáckou Slavii Třebíč

21.12.2018 / Tomáš Lysý

Horácký zimní stadion bude patří od pátečního rána pouze hokeji. Nejprve začal tradiční turnaj O pohár Hejtmana Kraje Vysočina, který vyvrcholí v sobotu 22. prosince 2018. Ve stejný den celý hokejový program uzavře Chance Liga, konkrétně její již 38. kolo. HC Dukla Jihlava v něm od 17:30 hodin hostí SK Horáckou Slavii Třebíč, kterou letos již dvakrát porazila. Jak známo, podobná utkání ale mažou rozdíly mezi oběma týmy. V utkání první Dukly a desáté Třebíče, které od sebe dělí 25 bodů, tak bude k vidění jistě boj o každý kousek ledu. A soutěžit se bude i v hledišti. Firma ASEKOL bude od 16 do 17:30 vybírat před vchodem z parku staré a nepotřebné telefony. V Třebíči již tato akce proběhla a pokud se jich na Horáckém zimním stadionu vybere více, získá klub poukázku na 10.000 Kč, jenž půjde ve prospěch mládežnických týmů Dukly - více zde.

Před posledním utkáním Dukla moc dobře věděla, o co hraje. Červenožlutí totiž sehráli utkání 37. kola až ve čtvrtek a bylo tak jasné, že pokud na ledě posledního Ústí nad Labem zvítězí, opět budou mít před duem Motor – Kladno náskok devíti bodů. To se také podařilo. Jihlava se sice sedmadvacet minut trápila, ale pak uskočila soupeři díky třem rychlým gólům na 6:3. Při stavu 4:6 z pohledu Slovanu nevyužili domácí trestné střílení, naopak hosté dvěma trefami pojistili tři body. „Gólů padala spousta, spíše to vypadalo na házenou než na hokej. Pro diváky to asi bylo krásné, ale pro nás hráče moc ne,“ sděloval Miha Štebih, jihlavský obránce, který nasázel hattrick.

SOBOTNÍ SOUPEŘ: SK HORÁCKÁ SLAVIA TŘEBÍČ

Čtvrteční dohrávka Ústí – Dukla 4:8 neměla na pořadí Třebíče žádný vliv, Slovan je totiž poslední a Dukla vede. Horácká Slavia nyní bojuje ve středu tabulky, kde je tedy pořádná tlačenice. Posuďte sami, šestý Havířov dělí od desáté Třebíče pouze osm bodů. Týmy kolem osmého místa, které je poslední postupové do play-off, se musí dívat nejen nad sebe, ale i pod sebe. Systém Chance Ligy je totiž neúprosný. Z patnácti celků postoupí do play-off pouze první osmička, žádné předkolo nebude. Pro sedm celků na devátém až patnáctém místě tak na konci února skončí sezona… Třebíčští aktuálně ztrácí na osmé Litoměřice pouhé čtyři body, naopak oproti dvanácté Porubě mají k dobru jen tři bodíky. V prosinci zapsali Třebíčští do tabulky ze sedmi zápasů deset bodů.

SOUPISKA TÝMU

Bílé hvězdy, které spolupracují s mistrovskou Kometou Brno, by jistě po roční odmlce znovu rády nakoukly do play-off. Trenéři Martin Sobotka a Jaroslav Barvíř, duo z předešlých ročníků Mezinárodní česko-finské hokejové školy, pracují právě díky spolupráci s rozsáhlou soupiskou. Podíváme-li se na odehrané zápasy, v třebíčském brankovišti se vystřídali již čtyři gólmani, alespoň do jednoho zápasu již naskočilo třináct obránců a v útoku by dali Třebíčští dohromady téměř sedm lajn. Dres s bílou hvězdou obléklo již dvacet forvardů.

Řada z těchto hráčů je jihlavským fanouškům moc dobře známá. Za Duklu totiž loni odchytal několik extraligových zápasů Karel Vejmelka, extraligu chytal za jihlavskou mládež Dominik Svoboda s obráncem Romanem Čermákem, který se po zdravotních peripetiích úspěšně vrací do profesionálního hokeje. Postup do extraligy slavil s Jihlavou zadák Vlastimil Bilčík a také akvizice z Kadaně Šimon Szathmáry, vnuk legendy Dukly Jana Suchého. Útok je na „exjihlaváky“ nejchudší, často v něm dokáže přitvrdit Ondřej Malec. Týmové produktivitě vládne předsezonní posila Lukáš Nedvídek, jenž ve 34 zápasech nasbíral 35 bodů (15+20). Spolu se Silvesterem Kuskem je nejlepším střelcem týmu a s Adamem Raškou naopak nejlepším nahrávačem. Mezi obránci ukazuje ofenzívní sklony nejvíce Šimon Szathmáry, který po příchodu z Kadaně nastřádal ve dvaceti utkáních osmnáct bodů (3+15). Branku Horácké Slavie nejčastěji stráží Lukáš Dostál, který ale nyní bude spolu s bývalým Duklákem Jakubem Škarkem hájit branku národního týmu na juniorském šampionátu.

Soupiska Třebíče
Realizační tým Třebíče
Statistiky Třebíče

Poslední zápas Třebíče

37. kolo Chance Ligy, středa 19. prosince 2018: SK Horácká Slavia Třebíč – HC Benátky nad Jizerou 2:4

Branky a nahrávky: 13. Vodný (V. Čejka), 25. Süss (Nedvídek, Psota) – 24. Chrtek (Kolmann, Průžek), 27. Chrtek (Wiencek, Průžek), 57. Husa (Průžek, Klodner), 60. Husa (Špaček). Vyloučení: 4:2. Bez využití: V oslabení: 0:0. Diváci: 826. Střely na branku: 46:32. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:4.

Sestava Třebíče: Vejmelka – Bilčík, Szathmáry, L. Vágner, Nedbal, V. Čejka, Vl. Brož, Furch – Vodný, Raška, P. Kratochvíl – Süss, Nedvídek, Psota – Malec, Tadeáš Král, Paták – Mlynář, M. Novák, Ferda.

Poslední vzájemný zápas

23. kolo Chance Ligy, středa 14. listopadu 2018: SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dukla Jihlava 0:1

V úvodní třetině zápasu měla více ze hry Dukla, což bylo dáno i dvěma přesilovkami, ale prosadit se nedokázala. Druhá perioda začala velkou šancí Třebíče, kdy Brož vychytal Vodného a tento moment jako by dal předzvěst celému průběhu prostřední části. Domácí měli tři přesilové hry, ale jihlavského gólmana nepřekonali a navíc při první početní výhodě inkasovali. Ve 27. minutě během vlastního oslabení ukázal Josef Skořepa dobré napadání a Tomáš Havránek nabídnutou šanci tváří v tvář gólmanovi využil. Jihlava měla ve třetí třetině více šanci, ale nedokázala je zužitkovat. Necelou minutu před koncem zkusili domácí hru bez gólmana, ale na Jana Brože, který působil v Třebíči do mladšího dorostu, nevyzráli - 0:1.

Branky a nahrávky: 27. Havránek (Skořepa). Rozhodčí: Doležal, Kostourek – Votrubec, Ševic. Vyloučení: 5:4. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 3274. Střely na branku: 29:38. Průběh utkání: 0:1.

SK Horácká Slavia Třebíč: Dostál – Bilčík, Szathmáry, Vágner, Brož, Bartejs, Mikyska, Čejka – Vodný, Raška, Střondala – Kusko, Nedvídek, Havlát – Malec, Král, Paták – Süss, Škvrně, Novák
HC Dukla Jihlava: Brož – Kajínek, Váňa, Pohl, Štebih, Štindl, Mareš, Vála – Tůma, Werbik, Havránek – Anděl, Skořepa, Pekr – Jiránek, Zeman, Dostálek – Harkabus, Hlinka, Osmík

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Utkání bylo oboustranně velice slušné. První třetinu jsme odehráli výborně, bohužel v ní žádný gól nepadl. Ve druhé třetině to nebylo od nás takové, jaké bychom si představovali. Třebíč trošku přidala, byla rychlejší a my moc ustupovali z útočného pásma, což by se nám nemělo stávat. O přestávce jsme na to hráče upozornili a třetí třetina byla z našeho ohledu zase lepší. Ve vyrovnaném utkání zaslouží pochvalu oba gólmani, jak náš Honza, tak třebíčský Dosty, který dostal jeden gól a my odvážíme tři body.

Jaroslav Barvíř (SK Horácká Slavia Třebíč): S hodnocením kolegy souhlasím. V první třetině nám Jihlava dělala problémy v rozehrávce, nebyli jsme kompaktní a dostávali jsme se pod tlak, neměli jsme pohyb. Ve druhé části jsme to zlepšili a hra se srovnala. Vytvořili jsme si šance, které ale Brož pochytal. Ve třetí třetině jsme se samozřejmě snažili srovnat a s výsledkem něco udělat, což se nám bohužel nepovedlo. Šance, které jsme si vytvořili, jsme nevyužili. Jihlava si šance vytvořila taky, ale vychytal je výborný Dosty. Strašně nás mrzí, že takový zápas rozhodne naše přesilová hra, ve které inkasujeme. Za zápas jsme udělali strašně moc ztrát puku na modré čáře a v téhle situaci, kdy Jihlava měla už dvě gólovky a my chtěli zklidnit hru, tak jsme začali vymýšlet zbytečné přihrávky navíc. Ta jedna se vymstila, Tomáš Havránek šanci proměnil a to rozhodlo utkání.

Pokud jsme jmenovali hráče, kteří dříve působili v Jihlavě a nyní oblékají dres Třebíče, tak na opačné straně nesmíme opomenout Matěje Pekra. Tento třicetiletý snajpr nasázel za Horáckou Slavii během 96 zápasů 48 gólů, v průměru tedy co dvě utkání to jedna přesná trefa. Navrch přidal ještě 42 asistencí. Nyní ale řádí v Jihlavě, kam přišel před sezonou, a v 27 mačích zaznamenal 29 bodů za 16 branek a 13 asistencí, a je tak nejlepším střelcem Jihlavy. Foto: Markéta Křížová

38. kolo Chance Ligy, sobota 22. prosince 2018

HC Slavia Praha – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (15:00)
HC Benátky nad Jizerou – HC Stadion Litoměřice (17:00)
HC ZUBR Přerov – AZ RESIDOMO Havířov (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice – Rytíři Kladno (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – SK Trhači Kadaň (17:00)
VHK ROBE Vsetín – HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Dukla Jihlava – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30) - vstupenky zde

39. kolo Chance Ligy, čtvrtek 27. prosince 2018

SK Horácká Slavia Třebíč – HC Slavia Praha (17:30)
VHK ROBE Vsetín – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:30)
Rytíři Kladno – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov – ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Frýdek-Místek – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC ZUBR Přerov (18:00)

Tabulka Chance Ligy po 37. kole