3:2sn
(1:0, 1:0, 0:2 - 0:0)

Dukla sice ztratila dvoubrankový náskok, přesto proti Třebíči vyhrála!

22.12.2018 / Tomáš Kalas

Poslední zápas před vánočním časem dlouho nabízel vyrovnanou hru bez gólů. Gólový půst se provedlo prolomit až v 18. minutě a povedlo se to Dukle, když při vlastním oslabení Pekr ze středového kruhu vyslal dopředu Lukáše Anděla, který se nemýlil. Druhou třetinu měla plně v režii Jihlava, dokonce měla ve vlastním oslabení dvě tutové šance, Tomáš Čachotský ale trestné střílení neproměnil a ani Nicolas Werbik svůj únik nedotáhl do gólové radosti. I přesto se ale Dukla radovala z trefy a opět v závěru třetiny. Petr Štindl po přihrávce od Matěje Pekra umístil puk z první do branky. V rozmezí 44. - 46. minuty bylo ale skóre znovu srovnáno, nejprve se prosadil v přesilovce Raška, za dvě minuty pak srovnal v náporu Nedbal. Třetí vzájemný zápas obou týmů dospěl tedy až do nájezdů, které rozhodl ve druhé sérii Lukáš Anděl a přisoudil Jihlavě druhý bod - 3:2 po samostatných nájezdech.
22.12.2018 17:30, Chance Liga - 38. kolo

HC Dukla Jihlava

Lundström – Mareš, Holý, Štebih, Půža, Štindl, Vála, Černohorský – Anděl, Skořepa, Pekr – Klíma, Čachotský, Zeman – Harkabus, Werbik, Havránek – Čermák, Hlinka, Hrníčko
3

SK Horácká Slavia Třebíč

Vejmelka – Bilčík, Szathmáry, Vágner, Nedbal, Čejka, Brož, Furch – Vodný, Raška, Střondala – Psota, Nedvídek, Kratochvíl – Malec, Král, Paták – Süss, Mlynář, Novák.
2
Branky a nahrávky: 18. Anděl (Pekr), 39. Štindl (Pekr), rozh. náj. Anděl – 44. Raška (Szathmáry, Kratochvíl), 46. Nedbal (Čejka, Vodný). Rozhodčí: Vrba, Obadal – Šimán, Tvrdík. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3274. Střely na branku: 36:27. Zblokované střely: 13:2. Vhazování: 52:27. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

První třetina nabídla oboustranně vyrovnanou hru s množstvím drobných šancí a také solidní atmosférou na tribunách. Otevřít gólový účet utkání mohla Třebíč na konci šesté minuty po vyloučení Havránka, Jihlava se ale bez potíží ubránila, což platilo i v opačném gardu po vyloučení Rašky. Dukla se však potýkala s chybami v rozehrávce a po jedné takové šel v 18. minutě na trestnou obránce Štebih. Trvalo však pouze 11 sekund, než se měnilo skóre. Matěj Pekr zachytil přihrávku na modrou čáru, vyvezl puk a krkolomnou přihrávkou vysunul před obranu Třebíče Lukáše Anděla. Nejproduktivnější hráč Dukly si poradil bekhendovým zakončením do levého horního rohu a rozjásal tribuny. Ve zbytku oslabení se již skóre neměnilo, stejně tak jako ve třetině.

Druhá třetina nabídla ale úplně jiný obraz hry. V první polovině třetiny mohl dát každý tým jeden gól. Nejprve Čachotský ve 24. minutě vedl brejk 2 na 1, který nahrál na zakončení Klímovi, jihlavské #85 však projel kotouč pod holí. Na druhé straně se o čtyři minuty později připomněl Novák, který se protáhl po levém křídle a dostal se ke dvěma střelám. První vyrazil Lundström maskou, druhou následně poslal skrz mezeru mezi rukou a tělem vedle pravé tyče. Ve druhé polovině třetiny excelovala Jihlava, která se paradoxně nastartovala oslabením, když šel na trestnou Štebih. Již po půl minutě oslabení se z nenápadného vyvezení kotouče Čachotským stala vážná šance, kterou musel Vágner hasit faulem, po kterém bylo nařízeno trestné střílení. Sám faulovaný se k němu rozjel, na Vejmelku bekhendovou kličkou ale nevyzrál, neboť se dostal do velmi ostrého úhlu. Za necelou minutu vydoloval zpod hráče puk na útočné modré Werbik a střelou do levé šibenice spustil krátkou radost na stadionu. Rozhodčí totiž gól nejprve neuznal a šel se poradit k videu při přerušení hry. To prokázalo, že gólu nebylo opravdu dosáhnuto. Dukla pokračovala dále v náporu, který korunovala druhým gólem přesně v čase 39:00. Nejprve přežila třebíčská obrana šance Anděla a Pekra, když se oba dostali ke střele z bezprostřední blízkosti. Pekr však následně zpoza branky nahrál na modrou Petru Štindlovi, který z první vymetl vrchní část branky.

Do třetí třetiny si Dukla přenesla přesilovou hru, kterou ale nevyužila. Na druhé straně to bylo jinak. V polovině 44. minuty byl vyloučen Mareš za podrážení a za 13 sekund se vracel zpět na led, po přihrávce od Szathmáryho se prosadil střelou o tyč Adam Raška. Jihlava mohla jít na dvě branky náskoku zpět, Zemana ale vychytal z mezikruží Vejmelka a Pekr po následném buly napálil levou tyčku. Prakticky z protiútoku přišlo srovnání. Štindl za brankou přišel o rukavici, hůl a puk, ten se přes dva hráče Třebíče dostal až na Karla Nedbala, který srovnal stav a spustil vodopád emocí. Hned nato byl vyloučen Szathmáry, Pekr měl v přesilovce ke gólu nejblíže, ale okolo levé tyče puk neprotlačil. Hosté mohli dokonat obrat v početní výhodě po vyloučení Havránka, zápas ale šel až do nastavení.

V něm dostala Dukla přesilovku 4 na 3 po špatném střídání, naložila s ní však špatně a dokonce mohla ještě kasírovat, tři hráči HST se v posledních sekundách dostali do útočného pásma a Raška měl nadějnou pozici na střelu, ale Werbik mu ji zblokoval.

Nájezdy otevřela Jihlava tradičně Tomášem Čachotským, který tentokrát volil tradiční kličku do forhendu. Na druhé straně Vágner neprostřelil Lundströma mezi betony. I druhou sérii otevřel střelou do levého vinglu Lukáš Anděl. To však bylo na dlouhou dobu vše. Oba gólmani excelovali a snížení se Třebíč dočkala až ve 4. sérii, když Adam Raška mezi betony prostřelil Lundströma. V páté sérii mohl uzavřít symbolicky Matěj Pekr, který ale netrefil prostor mezi betony Vejmelky přesně. Všechno tak bylo na Vojtěchu Střondalovi, kterému ale puk při zakončení ujel a bylo rozhodnuto o tom, že Dukla vyhrává i třetí souboj těchto soupeřů, tentokrát 3:2 po nájezdech.

Ohlasy trenérů

Martin Sobotka (SK Horácká Slavia Třebíč): Jsme opravdu rádi za bod z ledu těžkého soupeře. Jihlava byla před zápasem favoritem a každý bod pro nás by byl zlatý, a ten jsme získali. Je to derby, chodí na něj hodně lidí a to našim mladým klukům svazuje ruce a nohy. Dělali jsme spoustu hrubých chyb. V první třetině jsme si nechali zatlouct jeden hřebíček do rakve, když si v přesilovce dvě minuty před koncem necháme dát gól, pak druhý minutu před koncem druhé třetiny. Ale musím klukům poděkovat, že jsme se před třetí třetinou semkli. Slova, co jsme si řekli, jsme na ledě proměnili v činy. Zlepšeným důrazem a hrou v útočném pásmu se nám podařilo dát dva góly, vyrovnat a za bod jsme strašně rádi. V nájezdech ukázala Dukla, že má lepší hráče v zakončení a zaslouženě získala dva body.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Věděli jsme, že přijede dobrý soupeř. Je to derby, které maže rozdíly v tabulce, jestli my jsme první a Třebíč je třeba osmá... Utkání jsme měli zvládnout v prvních dvou třetinách, kdy jsme měli řadu stoprocentních šancí a navíc trestné střílení. Nedali jsme a trošičku jsme tím urazili sportovní štěstíčko. Třebíč v poslední třetině dala dva góly a asi to mělo být remízové utkání. Proto zápas došel až do prodloužení. Na penalty jsme byli šťastnější my, Nik zachytal výborně a proto druhý bod navíc zůstal doma.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie



×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava