Poslední zápas v roce 2018. Dukla doma vyzve Frýdek-Místek

28.12.2018 / Tomáš Lysý

Post nejlepšího mužstva na venkovních kluzištích potvrdila Dukla na jedničku. Ve čtvrtek po vánočních svátcích uštědřila Litoměřicím na jejich ledě debakl 7:1 a pojistila si první místo v tabulce, jelikož druhý Motor prohrál v Havířově. Do posledního utkání v kalendářním roce 2018 jde Jihlava s jednoznačným cílem – i potřetí v sezoně porazit Frýdek-Místek, jehož někteří hráči nastupují na Spengler Cupu za Třinec, a potvrdit výhru zvenčí. Utkání začíná na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě v sobotu 29. prosince 2018 a úvodní buly bude vhozeno v tradičních 17:30. Vstupenky si můžete zajistit např. přes Ticketportal.

Jak řekl trenér Petr Vlk, Dukla byla lepší a zaslouženě vyhrála. Řeč je o zápasu v Litoměřicích, kde po první třetině vedli červenožlutí 3:0 (z toho dvě branky dali v oslabeních) a mírné komplikace přišly jen v úvodu druhého dějství. Litoměřice totiž hrály přesilovou hru pět na tři, kterou nevyužily, ale následnou klasickou ano. Jihlava si ale hned vzala vedení o tři branky zpět a dalšími třemi brankami kontrovala ještě ve třetí části - 7:1. Vzhledem k tomu, že České Budějovice prohrály v Havířově, má nyní Dukla v tabulce náskok 10 bodů oproti druhému Vsetínu, který jí sice dvakrát porazil, ale body poztrácel jinde.

SOBOTNÍ SOUPEŘ: HC FRÝDEK-MÍSTEK

Jihlavské hokejisty nyní čeká trojutkání s moravskými týmy. Nejprve nastoupí doma proti Frýdku-Místku, dva dny po Novém roce cestují do Poruby a následně doma vyzvou Vsetín. První ze soupeřů se aktuálně nachází na jedenáctém místě tabulky s rovnými padesáti body, přičemž na Litoměřice, které drží osmé a tedy poslední postupové místo do play-off, ztrácí šest bodů. Od poloviny prosince zaznamenali Rysi zlepšení, když vyhráli čtyři z pěti zápasů. Po nevydařeném vstupu do soutěže a trenérské výměně se Frýdeckomístěčtí zvedají, v předešlých dvanácti utkáních jich dokázali osm vyhrát a dovézt si tři bod třeba i z ledu Motoru.

SOUPISKA TÝMU

Je známo, že Frýdek-Místek je partnerským týmem Třince. V jeho kádru nastupuje několik šikovných mladíků z třinecké mládeže nebo zkušení ostřílení hráči, kteří v dresu Ocelářů nemají místo v sestavě. Právě Třinčané zastupují český hokej na tradičním Spengler Cupu, kde v dávné minulosti slavila nemalé úspěchy Dukla Jihlava, takže se následující jihlavský soupeř musí obejít bez několika hráčů. Do Švýcarska cestovali s Oceláři například brankář Lukáš Daněček (letos se 17 zápasy frýdeckomístecká jednička), dále obránci Filip Haman (19 utkání), Jakub Matyáš (12) nebo Martin Adámek (9). S Oceláři odcestoval i jeden z nejproduktivnějších hráčů týmu, útočník Milan Mikulík, který ve 27 utkáních nastřádal 21 bodů (8+13). Chuť Spenglerova poháru okusil také další útočník Štěpán Novotný (letos 22 utkání za Frýdek-Místek) či Vít Christov (33).

Dukla již letos proti Frýdku-Místku dvakrát nastoupila a vždy vítězně. V prvním utkání na Horáckém zimním stadionu Jihlava ještě v polovině třetí třetiny prohrávala 1:2, ale nakonec zvítězila 3:2. Utkání v Polárce bylo hodně divoké. Ve čtrnácté minutě vedli Jihlavští již 3:0, a byť domácí dokázali stáhnout stav na 2:3 a 3:4, svěřenci trenérů Vlka a Zemana zvítězili 6:3. Pohledem do statistik zjistíme, že kanadské bodování partnerského týmu Třince vede Rostislav Martynek. Tento šestatřicetiletý veterán se 772 starty v extralize nasbíral ve 28 utkáních 29 bodů (13+16). Nejlepším střelcem týmu je s patnácti góly již zmiňovaný Štěpán Novotný, nejvíce asistencí má David Kofroň – dvacet.

Soupiska Frýdku-Místku
Realizační tým Frýdku-Místku
Statistiky Frýdku-Místku

Poslední zápas Frýdku-Místku

39. kolo Chance Ligy, čtvrtek 27. prosince 2018: HC Frýdek-Místek – HC Benátky nad Jizerou 6:5

Branky a nahrávky: 19. Klimša (Bartko, Martynek), 24. Kaukič (Martynek), 25. Przybyla (Rudovský, Kaukič), 40. Klimša (Rudovský, Bartko), 57. Klimša (Bartko), 60. Bartko (Flok) – 1. Průžek (Chrtek), 12. Kolmann (Žemba), 17. Průžek (Chrtek, Kolmann), 57. D. Špaček (Kolmann, Wiencek), 59. Havlín (Chrtek). Rozhodčí: Dědek, Koziol – Hejl, Podrazil. Vyloučení: 5:8. Využití: 3:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 1140. Střely na branku: 31:28. Průběh utkání: 0:3, 5:3, 5:5, 6:5

Sestava Frýdku-Místku: Malík – D. Stránský, Husák, Bartko, Zahradníček, L. Kovář, Krisl, Hrachovský – Kofroň, Klimša (A), Martynek (C) – Rudovský, Przybyla, Kaukič – Flok, Kuťák, Motloch – Kafka.

Poslední vzájemný zápas

25. kolo Chance Ligy, pondělí 19. listopadu 2018: HC Frýdek-Místek – HC Dukla Jihlava 3:6

Lepší vstup do zápasu si jihlavští hokejisté ani nemohli přát. Po daleké cestě do Frýdku-Místku totiž vedli v polovině osmé minuty již o dvě branky po trefách Tomáše Jiránka a Josefa Skořepy. Poté navíc Dukla ubránila dvouminutové oslabení tří proti pěti a ve třinácté minutě navýšil vedení hostí Lukáš Anděl. Jenže na konci třetiny se domácí dvěma góly během 17 sekund dostali zpět do zápasu. Prvním střelcem druhé třetiny byl nejlepší jihlavský kanonýr Vlastimil Dostálek, ale dvoubrankové vedení vydrželo hostím jen do jednatřicáté minuty. Martynek totiž vsítil kontaktní gól. Od této chvíle ale Jan Brož zamkl svojí klec. Hostům se navíc zkraje třetí části začalo výrazně lépe dýchat, trefil se totiž Matěj Pekr a tříbrankový náskok vrátil Dukle Tomáš Havránek. Domácí následně nevyužili přesilovku a Jihlava tak bere osmou výhru v řadě - 6:3. Již ve středu 21. listopadu nastoupí svěřenci trenérů Vlka a Zemana doma proti Porubě.

Branky a nahrávky: 18. Kofroň (Zahradníček), 18. Machala (Martynek), 31. Martynek (Machala) – 4. Jiránek (Harkabus, Váňa), 9. Skořepa (Anděl), 14. Anděl (Pekr), 25. Dostálek (Pohl, Havránek), 43. Pekr (Anděl), 47. Havránek (Pohl). Rozhodčí: Koziol, Obadal - Bubela, Zedník. Vyloučení: 4:5. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1080. Střely na branku: 23:26. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4, 3:4, 3:6.

HC Frýdek-Místek: Hamerlík – Žovinec, Husák, Bartko, Zahradníček, Haman, Krisl – Kofroň, Hladonik, Rudovský – Martynek (C), Novotný, Machala – Kalus, Peterek, Raška – Klimša (A), Kuťák, Christov
HC Dukla Jihlava: Brož – Štebih, Pohl, Váňa, Kajínek (A), Vála, Štindl, Mareš – Pekr, Skořepa (C), Anděl – Harkabus, Zeman, Jiránek (A) – Dostálek, Werbik, Havránek – Hrníčko, Hlinka, Osmík

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Myslím si, že to utkání ovlivnily laciné góly. Jednak ty, které jsme dali, a jednak ty, které jsme inkasovali. Myslím si, že za stavu 3:0 jsme měli mít hru více pod kontrolou. Neměli jsme nechat ovlivnit průběh utkání dvěma lacinými góly, které jsme dostali. Myslím, že došlo k uspokojení hráčů a soupeř to dokázal využít. Naštěstí jsme vždycky stačili včas zmobilizovat síly do útoku a dát ten gól.

Vlastimil Wojnar (HC Frýdek-Místek): Těžce hodnotím dnešní utkání, protože jsme si ho v podstatě prohráli sami. I přesto, že je Jihlava kvalitní tým, hrají na vrchu tabulky. Dneska padlo šest branek po našich pěti hrubých chybách, takže se to pak s takovým týmem těžce hraje. Na rozdíl od slabších mančaftu oni ty chyby dneska dokázali trestat. Dnes to bylo vyloženě o nás, že jsme to nezvládli. I když jsme se dvakrát vrátili do zápasu z 0:3 na 2:3 a z 2:4 na 3:4, tak ta poslední třetina, dvě obrovské chyby, které nás stály minimálně vyrovnání.

První vzájemný zápas byl hodně vyrovnaný, Jihlava dokázala zlomit odpor soupeře až v posledních osmi minutách a otočit zápas z 1:2 na 3:2. Duklu dlouho držel na uzdě výborný gólman Daněček, který si odbyl premiéru na Spengler Cupu ve druhém utkání proti týmu KalPa Kuopio, jelikož Šimon Hrubec odpočíval a Petr Kváča se v prvním utkání proti Metallurgu Magnitogorsk při třetím nájezdu zranil. Foto: Markéta Křížová

39. kolo Chance Ligy, čtvrtek 27. prosince 2018

Předehrávka, Pátek 28. prosince 2018: HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
HC Slavia Praha – HC Stadion Litoměřice (15:00)
HC ZUBR Přerov – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
ČEZ Motor České Budějovice – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – AZ RESIDOMO Havířov (17:00)
SK Trhači Kadaň – Rytíři Kladno (17:00)
HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek (17:30) - vstupenky zde

41. kolo Chance Ligy, čtvrtek 3. ledna 2019

Předehráno: HC Stadion Litoměřice – HC ZUBR Přerov 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)
SK Horácká slavia Třebíč – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
VHK ROBE Vsetín – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC Frýdek-Místek – HC Slavia Praha (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Dukla Jihlava (18:00)
SK Trhači Kadaň – AZ RESIDOMO Havířov (18:00)

Tabulka Chance Ligy po 39. kole