Zakončí třetí čtvrtinu soutěže Jihlava výhrou proti pražské Slavii?

11.01.2019 / Tomáš Kalas, Tomáš Lysý

Po volném kole Chance Ligy má Dukla další příležitost přidat body do tabulky, které jasně vévodí. Posilněna výhrou v nepříjemných Benátkách bude v sobotu 12. ledna od 17:30 hrát proti soupeři, který je tradičním pojmem na české hokejové mapě, ač nejlepší léta má již dávno za sebou. Po minulých sezonách v první lize, kdy HC Slavia Praha pravidelně dokráčela do semifinále a dokonce hrála s Jihlavou v sezoně 2015/2016 baráž, nyní ale bojuje o postup do play-off. Udrží si Jihlava náskok na čele tabulky nebo se Slavia bodově po poslední ztrátě dotáhne na osmičku? Zápas bude zajímavý pro Davida Honzíka, který se do Dukly vrátil den před tímto zápasem ze Sparty, ale letos odchytal 17 utkání za Slavii Praha, kde byl na hostování. V provozu již bude nově zvětšený LED panel, fanoušci se ve druhé přestávce mohou těšit na vystoupení krasobruslařského týmu Gemini a během utkání projde stadionem Tříkrálová sbírka.

Před volným kolem, které je předposledním ve čtvrtině, zajížděla Dukla v pondělí na led Benátek nad Jizerou, se kterými měla sice pozitivní bilanci, ale vždy po zápasech, které nebyly rozhodně jednoduché. 13. kolo a sobota 14. října, Dukla musela ve středních Čechách otáčet z 1:0, nakonec se prosadil gólově i tehdejší nová posila, Nicolas Werbik a uzavřel na konečné skóre 4:1. Domácí zápas 26. listopadu roku 2018 musela Jihlava znovu otáčet. Tentokrát dokonce ze stavu 0:2 a ze zápasu vytěžila dva body po vítězných nájezdech. Poslední utkání? I v něm šly Benátky do vedení a Jihlava srovnala ve druhé třetině zásluhou Nicolase Werbika, kterému se na malém stadionku v Benátkách daří. Drtivá střelecká převaha 52:16 ale druhý gól Dukly v šedesáti minutách nepřinesla, v nastavené pětiminutovce se v samotném závěru prosadil z brejku Jan Pohl a rozhodl o dvoubodovém cenném zisku. „Zápas se rodil hrozně těžce. Co poslední dobou sledujeme, tak se Benátky zvedají. Mají mladý tým, který lítá, napadají ve dvou. Je to s nimi těžké i fyzicky. Připravovali jsme se na to, ale první třetina nám nevyšla tak, jak jsme si představovali. Výhra za tři body by byla lepší, ale jsme rádi i za dva body, takže to není úplně špatné,“ byl spokojen nejproduktivnější jihlavský obránce.

Sobotní soupeř: HC Slavia Praha

Tradiční pražský klub nezažívá poslední dobou veselé věci. Oproti začátku sezony, když Slavia deset zápasů v řadě bodovala (mimochodem, tuto sérii ukončila Dukla prvním vzájemným utkáním - pozn. aut.), má nyní jiné starosti. Ze šesti utkání vyhrála pouze jediné, bylo to ve 41. kole na ledě Frýdku-Místku. Čtyři prohry ale přišly v nastavení. Z období mezi svátky vytěžila Slavia dva body po shodných prohrách 2:3 po samostatných nájezdech v Třebíči a doma s Litoměřicemi. Po zmiňované výhře ve Frýdku přišla domácí nevítězná přestřelka s Porubou (4:5), přišel i cenný bod z horké půdy vsetínského Lapače, kde Slavia podlehla 2:3 v prodloužení. Poslední zápas proti rozjetým Benátkám. V 59. minutě vedla Slavia 4:2 po zásahu do prázdné branky a nic nenasvědčovalo tomu, že by se body dělily v prodloužení. Jenže dva rychlé góly, z nichž ten srovnávací přišel v čase 59:48, natáhly zápas až do nájezdů, kde se prosadil jako poslední benátecký Kolmann, který přisoudil Benátkám dva body. Momentálně jsou ve vyrovnaném středu tabulky Pražané devátí, mají 61 bodů, stejně jako osmý Přerov. O tři body více mají sedmé Litoměřice, o bod méně pak desátá Třebíč.

SOUPISKA TÝMU

Slavia počítá citelnou ztrátu v útoku. Doposud nejproduktivnější hráč týmu, Jan Veselý, který měl za 36 utkání bilanci 19+12, byl překvapivě vyměněn do předposledního Ústí nad Labem. Místo něj přišel v rámci trejdu kapitán Slovanu Daniel Vrdlovec. Nejlepší střelec sešívaným tedy odešel a momentálně jeho gólovou pozici zabírá Lukáš Krejčík s 11 zásahy. Dohromady 23 bodů, z toho 19 asistencí má Martin Šagát, který spolu s Jiřím Doležalem (7+17) má nejvíce asistencí. Oba hráči jsou nyní zároveň nejproduktivnější z týmu. V obraně mají téměř všechna utkání odehráno zkušené duo Jan Novák a Jiří Drtina. Lépe je na tom bodově Novák se čtyřmi góly a šestnácti asistencemi, o gól méně a sedm asistencí pak má Drtina. V brance se již vystřídalo hned pět brankářů. Nejvíce má odchytáno David Honzík, který je na hostování z rivala Slavie, Sparty. Za 17 utkání má 90,8% úspěšnost. O tři zápasy méně má Dominik Šorf, čísla má s Honzíkem velice podobná, úspěšnost činí 90,5 %.

Soupiska Slavie
Realizační tým Slavie
Statistiky Slavie

Poslední zápas Slavie

44. kolo Chance Ligy, středa 9. ledna 2019: HC Slavia Praha - HC Benátky nad Jizerou 4:5 sn.

Branky a nahrávky: 8. Ondráček (Novák, Drtina), 33. Vlček (Drtina, Novák), 53. Vlček, 59. Krejčík (Drtina) – 11. Šír (Špaček), 37. Klapka (Cikhart, Maier), 59. Rychlovský (Najman), 60. Teplý (Kolmann, Průžek), rozh. náj. Kolmann. Rozhodčí: Kostourek, Zubzanda - Hejl, Podrazil. Vyloučení: 5:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 527. Střely na branku: 33:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:5.

Sestava Slavie: Šorf – Duda, Novák, Drtina, Saňa, Barák, Štibingr, Valík – Procházka, Kverka, Krejčík – Kubica, Šagát, Ondráček – Doležal, Vrdlovec, Vlček – Heldák, Kohút, Furch

Poslední vzájemný zápas

30. kolo Chance Ligy, sobota 1. prosince 2018: HC Slavia Praha - HC Dukla Jihlava 2:4

Závěr první poloviny základní části zahájila Dukla dobře. Současně s koncem přesilovky se totiž v 5. minutě prosadil Josef Skořepa. Potvrzení, že početní výhody Jihlavě seděly, přišlo 54 sekund před první sirénou, když střelu Štebiha od modré tečoval Dominik Hrníčko. Druhou třetinu ale zahájili lépe domácí, Saňa výborným pasem za obranu dal šanci Veselému, který nadvakrát překonal Brože. Ve vlastním oslabení si ale vzala Jihlava svůj dvoubrankový náskok zpět, přečíslení 2 na 1 zakončil taktéž se štěstím Vojtěch Budík. Snížení ještě jednou od domácího týmu přišlo, v početní výhodě si křižnou přihrávku srazil do vlastní branky obránce Jan Pohl. Ten samý hráč pak zařídil čtvrtou branku Jihlavy v 52. minutě, a když Slavia nezdramatizovala zápas přesilovkou tři minuty před koncem, bere Dukla z prvního prosincového dne výhru 4:2.

Branky a nahrávky: 22. Veselý (Drtina, Saňa), 45. Ondráček (Šagát) - 5. Skořepa (Harkabus, Zeman), 20. Hrníčko (Štebih, Havránek), 27. Budík (Dostálek, Werbik), 52. Pohl (Dostálek, Hlinka). Rozhodčí: Souček, Valenta - Votrubec, Ševic. Vyloučení: 2:5. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 1113. Střely na branku: 36:33. Zblokované střely: 15:11. Vhazování: 30:28. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4.

HC Slavia Praha: Šorf – Duda, Novák, Saňa, Barák, Hejda – Krejčík, Šagát, Ondráček – Šmerha, Kverka, Kubica – Doležal, Vlček, Veselý – Panna, Furch, Tejral
HC Dukla Jihlava: Brož – Pohl, Budík, Štebih, Mareš, Štindl, Vála – Anděl, Skořepa, Zeman – Jiránek, Hlinka, Dostálek – Havránek, Werbik, Hrníčko – Půža, Harkabus, Čermák

Jan Srdínko (HC Slavia Praha): Před dlouhým volnem jsme chtěli bodovat, což se nám nepodařilo. Nepodali jsme špatný výkon, ale srazily nás dva góly v našem oslabení a jeden při naší přesilovce. Už třetí zápas po sobě jsme udělali v přesilovce chybu a byli jsme za ni potrestáni. První třetina nebyla z naší strany úplně dobrá. Druhá se nám naopak povedla, vytvořili jsme si v ní tlak. Bohužel ale neumíme herní převahu přetavit v dostatek branek. Na začátku třetí třetiny se nám podařilo dostat na dostřel, ale bohužel se na naši stranu nepřiklonilo štěstí a prohráli jsme. Musíme dál pracovat a věříme, že začneme vyhrávat.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): K utkání jsme přistoupili velice zodpovědně. Byla cítit důležitost zápasu. Myslím, že jsme měli hru po celou dobu pod kontrolou. Kluci si zaslouží velikou pochvalu, zápas zvládli výborně. Podle mě si z Prahy zaslouženě odvážíme tři body.

Když Slavia přijela do Jihlavy naposled, byl v její svatyni ještě David Honzík. K utkání 45. kola Chance Ligy přijel směr Horácký zimní stadion o den dříve než jeho nedávní spoluhráči, nově totiž bude působit opět v červenožlutém. Foto: Tomáš Lysý

45. kolo Chance Ligy, sobota 12. ledna 2019

HC Stadion Litoměřice - Rytíři Kladno (17:00)
HC Benátky nad Jizerou - HC ZUBR Přerov (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč - AZ RESIDOMO Havířov (17:30)
VHK ROBE Vsetín - ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
HC Dukla Jihlava - HC Slavia Praha (17:30) - vstupenky zde
Dohrávky:
HC Frýdek Místek - SK Trhači Kadaň (neděle 13. ledna 2019 od 17:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 - LHK Jestřábi Prostějov (středa 6. února 2019 od 18:00)

46. kolo Chance Ligy, pondělí 14. ledna 2019

HC Dukla Jihlava - HC ZUBR Přerov (17:30) - vstupenky zde
HC Benátky nad Jizerou - ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
VHK ROBE Vsetín - LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC RT TORAX Poruba 2011 - SK Trhači Kadaň (18:00)
HC Frýdek-Místek - Rytíři Kladno (18:00)
HC Stadion Litoměřice - AZ RESIDOMO Havířov (18:00)

Tabulka Chance Ligy po 42. kole