Tempo Chance Ligy před pauzou opět zrychlí vložený pondělek. Dukla v něm cestuje do Havířova

27.01.2019 / Tomáš Lysý

Reprezentační přestávka je za rohem, což je neklamné znamení, že Chance Liga opět o něco zrychlí své tempo a na řadu přichází neoblíbený pondělní termín. Těch si Dukla nyní užije dosyta. Vše odstartuje pondělí 28. ledna 2019, kdy jihlavští hokejisté míří na led dalekého Havířova. Úvodní buly pátého AZetu proti první Jihlavě bude vhozeno úderem osmnácté hodiny. V rychlém sledu následuje středeční domácí zápas proti Ústí, v sobotu 2.2. utkání v Třebíči a o dva dny později – tedy opět v pondělí, dohrávka 34. kola Jihlava – Kadan, takže během deseti dnů sehrají červenožlutí šest mačů. Mírný odpočinek přijde během Švédských hokejových her (6. - 10. února), ovšem poté druhá nejvyšší česká hokejová soutěž zvedne své kotvy zase při pondělku – 11.2. hostí Dukla doma Litoměřice.

Věřme, že mírný střelecký útlum Dukly je definitivně pryč. Od konce prosince, kdy Dukla rozdrtila Litoměřice na jejich ledě 7:1, nedokázali červenožlutí dát v osmi po sobě jdoucích utkáních více jak tři branky. Možná i proto byla jejich bilance v těchto zápasech vyrovnaná v podobě čtyř výher a čtyř porážek. V předminulém kole však Jihlava nastřílela v poslední Kadani pět branek a stejnou střeleckou potenci si schovala i do posledního utkání proti Kladnu, které vyhrála 5:4 po samostatných nájezdech, byť ještě 45 sekund před koncem vedla 4:3. Zároveň je třeba zmínit, že utkání proti Rytířům odehráli Jihlavští na tři útočné formace. Forvard Michal Hlinka sice byl na zápasu přítomen, ale léčí zranění kolene z 12. ledna proti Slavii. Útočníci Vlastimil Dostálek a Tomáš Jiránek jsou po delším zranění již v plném tréninku, ale do zápasu zatím nenastoupili. Potíže se zády má mladý útočník David Čermák, jeho parťáka z útoku Adama Zemana skolilo v týdnu nachlazení, stejně jako obránce Jana Pohla, ale ten po jednozápasové absenci již nastoupil. To je tedy pět útočníků mimo hru… Jihlava nemohla proti Kladnu využít ani talentované forvardy Tomáše Chlubnu a Miroslava Judu, kteří stejně jako obránci Matěj Vála a Lukáš Mareš pomáhají juniorce k záchraně. I tak ale vedoucí Dukla drží čtyřbodový náskok na druhý Vsetín a oproti třetímu Kladnu má k dobru již devět bodů.

PONDĚLNÍ SOUPEŘ: AZ RESIDOMO HAVÍŘOV

V rámci 51. kola Chance Ligy na sebe narazí dva celky, které patří nejen do vrchních pater tabulky, ale zároveň jsou nejlepšími na ledě soupeře. Dukla je v tomto ohledu vůbec nejlepší, když venku uzmula ve 23 utkáních již 47 bodů z 69 možných! Na druhém místě venkovní tabulky je právě Havířov, který dokázal nasbírat 38 bodů. Až pak následuje s dalším velkým odstupem (shodně 31 bodů) trio Kladno, Vsetín, České Budějovice. Úspěchy z kluzišť soupeřů se Havířovu poměrně hodí, neboť nyní potřebuje v bitvě o postup do play-off každý bod a v „domácí tabulce“ je až na 11. místě s bilancí třinácti výher a devíti porážek. Za uskočenou první čtyřkou je totiž pořadí hodně vyrovnané a pátý Havířov se 76 body má na osmý a poslední postupové místo držící Přerov jen tříbodový náskok, navíc ve hře o play-off je ještě jedenáctá Slavia, jenž je nyní na 68 bodech. Dá se předpokládat, že kompletní čtyři dvojice pro čtvrtfinále budou známé až třeba po posledním kole.

SOUPISKA TÝMU

Havířov, který obsadil v loňské sezoně konečné sedmé místo, když prohrál s Motorem poměrně jasně 1:4 na zápasy, má ve svém kádru šikovné hráče. Mezi nimi není žádný odskočený kanonýr, který by měl dvacet branek a více, ale AZet se – podobně jako Dukla – může spolehnout na více střelců. Třináct branek a více má pětice forvardů Gřeš, Rehuš, Maruna, Veselý, Pořízek, a stejný kvintet dokázal nasbírat 30 bodů a více. Nejlépe si v tomto ohledu vede Tomáš Gřeš s bilancí 15 branek a 21 asistencí. Stejně gólů jako zanedlouho třiadvacetiletý šikula, který již okusil extraligu ve Vítkovicích, má také Jan Maruna nebo Radek Veselý. Jednadvacet přihrávek nasbíral také Branislav Rehuš, jenž se do českých hokejových luhů a hájů vrátil po sezoně a půl ve Francii (Gap, Mulhouse). Je nanejvýš záhodno zmínit i útočníka Filipa Semana (10+12), který se před touto sezonou vrátil zpět do Havířova z Jihlavy, za kterou odehrál 294 zápasů s bilancí 84 gólů a 83 nahrávek. Produktivitu obránců (3+15) vede Antonín Bořuta, jenž ve své kariéře okusil i juniorské mistrovství světa, extraligu ve Zlínu nebo EBEL za Znojmo.

V brance dostává nejvíce prostoru odchovanec českobudějovického hokeje Ondřej Bláha, který letos pomohl k tomu, že se jeho bývalý tým z daleké cesty vracel domů dvakrát s prázdnou. Havířov doma totiž porazil Motor nejprve 4:2 a poté 4:0. Před třemi týdny dokázali Havířovští přelstít Kladno 4:3, dokonce na jeho ledě a opět s Bláhou v brance. Nejvíce z prvné čtyřky se ale AZetu daří proti aktuálně druhému Vsetínu, který porazili v současné sezoně třikrát ze čtyř zápasů – na Lapači 3:2 v nájezdech, poté doma 4:1 a minulý týden opět před domácím publikem 5:2. Tím svěřenci Jiřího Režnara a Patrika Rimmela zastavili sérii tří porážek v řadě a v posledním kole vyhráli i na ledě lepšících se Benátek, a to těsně 3:2.

Soupiska Havířova
Realizační tým Havířova
Statistiky Havířova

Poslední zápas Havířova

50. kolo Chance Ligy, sobota 26. ledna 2019: HC Benátky nad Jizerou – AZ RESIDOMO Havířov 2:3

Branky a nahrávky: 27. D. Špaček (Bittner, Šír), 43. Klapka (Burda) – 17. Pořízek (Gřeš, Bambula), 36. Haas (Maruna, R. Veselý), 38. Pořízek (Gřeš). Rozhodčí: Jechoutek, Souček – Horažďovský, Podrazil. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 201. Střely na branku: 33:39. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3.

Sestava Havířova: Matoušek – Matai, Chroboček, Staněk, Bořuta, Dudek, Rašner – Rehuš, F. Seman, Kotala – L. Bednář, Haas, Maruna – Bambula, Pořízek, Gřeš – Pawliczek, R. Veselý, O. Procházka

Poslední vzájemný zápas

36. kolo Chance Ligy, pondělí 17. prosince 2018: HC Dukla Jihlava – AZ RESIDOMO Havířov 2:1

Havířov nenechal nic náhodě a do zápasu vstoupil velice podobně, jako v prvním vzájemném zápase na jihlavském ledě. Také jako první tým slavil, v 7. minutě se šťastně o Brožovu helmu prosadil Kotala. Jihlava hledala marně recept. Nepovedlo se to ani ve druhé třetině, vždy zasáhl havířovský gólman nebo branková konstrukce. Poslední desetiminutovka utkání nabídla suverénně největší drama. Do zápasu se Dukla vrátila ve vlastním oslabení, navíc po krásné kombinaci na jeden dotek, kterou zakončil zkušeně Matěj Pekr. Havířov však závěr zápasu nezvládl, nejprve špatně střídal, následně se hostující Veselý dopustil podrážení a posledních 68 sekund zápasu v rámci přesilovky 5 na 3 Jihlava využila náramně. V čase 59:01 se nechytatelnou dělovkou do vinglu prosadil Jan Holý a jeho gól byl klíčový. Díky němu totiž bere Dukla nad nepříjemným Havířovem výhru 2:1.

Branky a nahrávky: 53. Pekr (Holý, Anděl), 60. Holý (Štebih, Čachotský) - 7. Kotala (Kachyňa). Rozhodčí: Pražák, Vrba – Polonyi, Oudes. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1389. Střely na branku: 36:21. Zblokované střely: 13:4. Vhazování: 35:15. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

HC Dukla Jihlava: Brož – Pohl, Holý, Štebih, Půža, Štindl, Vála, Černohorský – Anděl, Skořepa, Pekr – Klíma, Čachotský, Zeman – Jiránek, Werbik, Havránek – Harkabus, Hlinka, Hrníčko
AZ RESIDOMO Havířov: Lukáš – Chroboček, Matai, Mrowiec, Bořuta, Rašner, Kachyňa – Procházka, Seman, Rehuš – Gřeš, Pořízek, R. Veselý – Maruna, Haas, Kotala – Pawliczek, Žukenov, Bednář

Jiří Režnar (AZ RESIDOMO Havířov): Nejsem zklamaný ze zápasu. Jsem zklamaný z toho, co tady vymysleli někteří aktéři. Nebudu se do ničeho pouštět, protože v České republice se nenosí pravda, aby někdo řekl pravdu. Kluci za to nemohou, ale je trošku hulvátství písknout šest našich hráčů na ledě, když hráč na kotouči hraje, ti dva střídají a kotouče se nedotknou... Z druhé strany faul, Veselka přihrál na mantinel soupeře, který se trefí do hrany a jdeme do tří. Myslím si, že zápasu slušela remíza. Kluci si zasloužili remízu, protože je to faul na hráče, co jim v závěru provedli. Ale kluci za to nemůžou, za to může počasí...

František Zeman (HC Dukla Jihlava): V první dvacetiminutovce jsme nepředvedli vůbec dobrý výkon. Chtěli jsme navázat na zápas na Kladně, kde jsme odehráli fantastické utkání. Bohužel se nám to nepovedlo. Více jak půl zápasu jsme se trápili, protože Havířov hrál výborně do obrany a bylo těžké se přes něj dostat. Ale trpělivost růže přináší a to se dneska potvrdilo. V závěrečné desetiminutovce jsme dali dva góly a to štěstíčko jsme překlopili na svojí stranu, proto tři body zůstaly doma.

Dva zásahy stačily, drahoušku! Parafrází známého českého filmu by se dal charakterizovat poslední zápas Dukly proti Havířovu. Červenožlutí po gólu Kotaly v sedmé minutě dlouho prohrávali, ale sedm minut před koncem vyrovnal Matěj Pekr a k výhře Jihlavě stačily dvě branky, když se v poslední minutě při přesilovce pět na tři prosadil Jan Holý. Foto: Tomáš Lysý

51. kolo Chance Ligy, pondělí 28. ledna 2019

SK Horácká Slavia Třebíč - VHK ROBE Vsetín (17:30)
HC Stadion Litoměřice - HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. - HC Benátky nad Jizerou (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov - HC Dukla Jihlava (18:00)
Rytíři Kladno - HC Slavia Praha (18:00)
SK Trhači Kadaň - HC ZUBR Přerov (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov - ČEZ Motor České Budějovice (18:00)

52. kolo Chance Ligy, středa 30. ledna 2019

ČEZ Motor České Budějovice – SK Trhači Kadaň (17:30)
HC Dukla Jihlava – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30) - vstupenky zde.
HC Benátky nad Jizerou – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
VHK ROBE Vsetín – HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC ZUBR Přerov – Rytíři Kladno (18:00)
HC Slavia Praha – AZ RESIDOMO Havířov (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Frýdek-Místek (18:00)

Další dohrávky:
34. kolo, pondělí 4. února 2019: HC Dukla Jihlava – SK Trhači Kadaň (17:30)
39. kolo, pondělí 4. února 2019: Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC ZUBR Přerov (18:00)
45. kolo, středa 6. února 2019: HC RT TORAX Poruba 2011 – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
22. kolo, čtvrtek 14. února 2019: VHK ROBE Vsetín – HC Stadion Litoměřice (17:30)

Tabulka Chance Ligy po 50. kole