Poslední zápas v bílém. Dukla na konci ledna vyzve doma Ústí nad Labem

29.01.2019 / Tomáš Lysý

Do Jihlavy v rámci 52. kola Chance Ligy přijede tým, který měl ještě zhruba před sedmi lety pravidelné postupové ambice a na jednu sezonu si také českou nejvyšší hokejovou soutěž vyzkoušel. Nyní ale Hokej Ústí nad Labem s.r.o. patří k týmům ze spodku tabulky a již druhý ročník po sobě může na nedávné úspěchy jen vzpomínat. Také je jisté, že oba kluby na sebe již v této sezoně nenarazí. Červenožlutí budou chtít udržet před startem play-off první místo, naopak Ústí zakončí ročník 2018/2019 posledním kolem základní části na konci února. Zápas začíná ve středu 30. ledna 2019 od 17:30 a vstupenky můžete koupit např. přes ticketportal.

Již loni nastupovala Dukla v alternativní třetí sadě dresů, která má bílý motiv – jak se na lednový měsíc sluší a patří. V rámci extraligy se tehdy jednalo o venkovní zápasy, nyní jde o zápasy na Horáckém zimním stadionu, neboť ve druhé polovině Chance Ligy hrají domácí týmy ve světlé sadě dresů. Navíc je třeba zmínit, že Ústí je jediný tým, proti kterému oblékli Jihlavští všechny čtyři letošní sady – postupně žlutou, vojenskou, červenou a nyní bílou. Dosavadní lednová bilance Dukly je na šesti výhrách (dvě za dva body) a čtyřech porážkách a zlepšit bodový zisk budou chtít svěřenci trenérů Petra Vlka a Františka Zemana proti Ústí, jenž se nachází na předposledním místě tabulky. „Musíme hrát naší hru, dobře bruslit, bojovat. Věřím, že doma prostě vyhrajeme za tři body a odrazíme se k dalšímu vítězství,“ sděloval po zápasu Lukáš Anděl, který doufá, že se jeho parťáci z útoku brzy uzdraví. Právě marodka nyní trápí jihlavské útočné řady, zápas doma proti Kladnu i v Havířově sehrála Jihlava na tři útoky.

STŘEDEČNÍ SOUPEŘ: HOKEJ ÚSTÍ NAD LABEM S.R.O.

Jak již bylo řečeno, Ústí již nemá žádnou šanci na postup do play-off. Ani teoretickou. Když ale porovnáme Slovan ze začátku sezony a nyní, posun je určitě znát. Pozorný fanoušek si jistě vzpomene na doslova tragický úvod sezony, kdy Ústečtí nasbírali ve třiadvaceti kolech mizerných 12 bodů a nepomohla ani výměna trenérů, kdy dal klubu vale Jan Čaloun, jenž chtěl razit finskou cestu. Bývalý vynikající hokejista skončil jako trenér na konci září, o měsíc později skončil i jako jednatel společnosti a zůstal jen u mládeže. V rozmezí 24.-33. kola dokázal Slovan čtyřikrát zvítězit nebo urvat bod v Kladně a opustil poslední místo tabulky, kam spadla Kadaň. Následovala série pěti porážek v řadě, vykompenzovaná mj. výhrou na Motoru 3:2 nebo dvěma vítězstvími v prvních dvou utkáních nového roku. Jenže poté Slovan doma smolně padl s Kladnem a vzápětí prohrál i dalších sedm zápasů, třeba v Havířově 1:9 nebo 1:10 ve Vsetíně. V posledním utkání ale tým tkoučů Mareše a Štěpánka zabral, když porazil doma Benátky 3:1.

SOUPISKA TÝMU

Jestliže se Dukla nyní trápí s marodkou – zejména v útoku, nedávno na to bylo hodně podobně i Ústí nad Labem. Po porážce ve 36. kole v Benátkách 1:6, kde hrál Slovan také jen na tři útoky, byl navíc trenér Tomáš Mareš hodně ostrý. Nechal se slyšet, že chvílemi byl jeho tým úplně trapný, hráči dělali žákovské chyby a z šestnácti hráčů, co nastoupili, jich půlka na Chance Ligu prostě nemá kvalitu. Při výprasku 1:9 v Havířově hráli Ústečtí sice na osm obránců, ale také jen na osm útočníků, tedy nekompletní tři útoky. Modrožlutý dres letos oblékl i velký počet hráčů, k minimáně jednomu zápasu nastoupilo 17 obránců, 28 útočníků a již šest gólmanů, tedy celkem 51 hokejistů! Největší porci z gólmanů dostává jednoznačně Aleš Stezka, který si letos připsal během 23 zápasů již 782 úspěšných zákroků z 864 střel. Někdejší mládežnický reprezentant, jenž v aktuální sezoně strážil v patnácti případech branku Chomutova, drží průměrnou úspěšnost zásahů na 90,51%.

Nedávno také mohlo dojít ke změně u prvoligové legendy Jaroslava Roubíka, který drží spoustu historických milníků v druhé nejvyšší české hokejové soutěži – přes 1000 zápasů, přes tisíc kanadských bodů. V letošní sezoně nastoupil tento jednačtyřicetiletý veterán kvůli zraněním jen k 29 zápasům, ve kterých získal i přes ústecké trápení 20 bodů (5+15). Nejlepším střelcem týmu byl ještě nedávno se třinácti brankami Antonín Melka, který se ale v půlce ledna podruhé v kariéře vrátil do Kladna, jehož je odchovancem. Týmovou produktivitu tak aktuálně vede útočník Lukáš Volf (9+20), který ale naposled nastoupil 7. ledna při domácí porážce proti Kladnu 2:3. Sportovní jednatel Vladimír Evan se před pár dny nechal slyšet, že v posledních zápasech sezony dá klub příležitost mladým hráčům odjinud, jelikož juniorka Ústí bojuje o postup do extraligy.

Soupiska Ústí nad Labem
Realizační tým Ústí nad Labem
Statistiky Ústí nad Labem

Poslední zápas Ústí nad Labem

51. kolo Chance Ligy, pondělí 28. ledna 2019: Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Benátky nad Jizerou 2:1

Branky a nahrávky: 10. Šťovíček (Chlouba), 28. Ouřada (Ma. Svoboda), 39. Šťovíček (Chlouba) – 51. Najman (Kunst, D. Špaček). Rozhodčí: Jechoutek, Micka, Obadal – Kotlík, Zídek. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 459. Střely na branku: 33:29. Průběh utkání: 3:0, 3:1.

Sestava Ústí: Stezka – M. Zdvořáček (A), D. Málek, Seemann, Hes, Zukal, Mert (C) – J. Veselý, Roubík (A), Schwamberger – Chlouba, Šťovíček, Krliš – Tůma, Čermák, T. Jandus – Ma. Svoboda, Gottfried, Ouřada.

Poslední vzájemný zápas

37. kolo Chance Ligy, čtvrtek 20. prosince 2018: Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Dukla Jihlava 4:8

Jihlavští hokejisté vstoupili do utkání lépe a po 90 sekundách vedli zásluhou Tomáše Harkabuse, ale Ústí během první třetiny otočilo průběh zápasu. Do kabin se šlo ale za stavu 2:2 díky trefě Michala Hlinky. Také úvod druhé části vyšel hostům lépe, přišel gól Nicolase Werbika. Slovan stihl i podruhé srovnat, ale pak se začal ukazovat rozdíl mezi oběma týmy. Jihlava totiž uskočila na tři branky díky dvěma zářezům Mihy Štebiha a pohlednému zakončení Tomáše Čachotského. Ústí vykřesalo naději svým čtvrtým gólem a na rozdíl jedné branky mohl snížit ve třetí třetině Lukáš Volf, ale trestné střílení neproměnil. Nedlouho poté Dukla definitivně rozhodla. Miha Štebih totiž zkompletoval na obránce nevídaný hattrick a krásnou akcí prvního útoku uzavřel skóre Josef Skořepa - 4:8. Červenožlutí tak mají v tabulce opět náskok devíti bodů.

Branky a nahrávky: 5. Vrdlovec (Chrpa, Merta), 17. Jánský (Volf, Zdvořáček), 25. Jánský (Roubík, Merta), 36. Merta (Vrdlovec) – 2. Harkabus (Werbik), 19. Hlinka (Vála, Štindl), 23. Werbik (Harkabus, Havránek), 28. Štebih (Čachotský, Klíma), 30. Čachotský (Pekr, Anděl), 33. Štebih (Holý, Čachotský), 49. Štebih (Holý, Klíma), 51. Skořepa (Pekr, Anděl). Rozhodčí: Grech, Kopeček – Kotlík, Horažďovský. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 542. Střely na branku: 27:43. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:6, 4:6, 4:8.

Slovan Ústí nad Labem s.r.o.: Lukeš (41. Volke) – Zdvořáček, Jeřábek, Muška, Hes, Zukal, Mert – Jánský, Roubík, Volf – Chrpa, Vrdlovec, Merta – Jandus, Krliš, Gengel – Kropáček, Davídek, Gottfried
HC Dukla Jihlava: Brož – Holý, Mareš, Půža, Štebih, Vála, Štindl – Pekr, Skořepa, Anděl – Zeman, Čachotský, Klíma – Havránek, Werbik, Harkabus – Hrníčko, Hlinka, Čermák

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Do zápasu jsme vstoupili dobře. Dali jsme rychlou branku, což nám možná paradoxně ublížilo, pak hra z naší strany byla hodně lehkovážná. Ústí má šikovné hráče, kteří ty námi nabídnuté šance dokáží proměnit. V průběhu zápasu jsme šance proměnili a zaslouženě si odvážíme tři body.

Martin Štěpánek (HC Slovan Ústí nad Labem): Utkání se nám vůbec nepovedlo. Projevila se kvalita Jihlavy, je první a my poslední. Dát čtyři góly Dukle je hodně, jenže jsme jich osm dostali. Dneska nám nefungovala obranná hra všech pětek. Jihlava nás přehrávala. Ještě za stavu 4:6 jsme měli k dispozici trestné střílení. Bohužel jsme ho neproměnili, a pak hned inkasovali.

Vojenské dresy přinesly Dukle doma úspěch, Jihlava porazila Slovan 3:1. Ústí je navíc jediným týmem, proti kterému Jihlava nastoupila ve všech čtyřech sadách – nejprve na ledě soupeře ve žlutém, poté doma v maskáčovém, následně v Ústí ve žlutém a nyní oblékneme pro tuto sezonu naposled bílou sadu. Foto: Markéta Křížová

52. kolo Chance Ligy, středa 30. ledna 2019

ČEZ Motor České Budějovice – SK Trhači Kadaň (17:30)
HC Dukla Jihlava – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30) - vstupenky zde.
HC Benátky nad Jizerou – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
VHK ROBE Vsetín – HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC ZUBR Přerov – Rytíři Kladno (18:00)
HC Slavia Praha – AZ RESIDOMO Havířov (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Frýdek-Místek (18:00)

53. kolo Chance Ligy, sobota 2. února 2019

Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Slavia Praha (16:00)
Rytíři Kladno – ČEZ Motor České Budějovice (16:00)
HC Frýdek-Místek – VHK ROBE Vsetín (17:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
SK Trhači Kadaň – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dukla Jihlava (17:30)
AZ RESIDOMO Havířov – HC ZUBR Přerov (17:30)

Další dohrávky:
34. kolo, pondělí 4. února 2019: HC Dukla Jihlava – SK Trhači Kadaň (17:30)
39. kolo, pondělí 4. února 2019: Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC ZUBR Přerov (18:00)
45. kolo, středa 6. února 2019: HC RT TORAX Poruba 2011 – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
22. kolo, čtvrtek 14. února 2019: VHK ROBE Vsetín – HC Stadion Litoměřice (17:30)

Tabulka Chance Ligy po 51. kole