Průvodce fanouška: Do Litoměřic nejenom kvůli hokeji!

03.03.2019 / Tomáš Kalas

Po dvou odehraných zápasech čtvrtfinálové série play-off mezi Jihlavou a Litoměřicemi je jasné, že se série minimálně jednou na Vysočinu vrátí. Nyní ale čeká jihlavské hokejisty cesta na sever Čech, do královského města, které leží na soutoku dvou řek. Kromě hokeje lze navštívit i několik kulturních památek ve městě a okolí, důležitá bude také podpora jihlavských fanoušků přímo v Kalich Areně. V tomto průvodci tak přinášíme nejdůležitější logistické informace k výjezdu do „Zahrady Čech“.

Cesta do Litoměřic

Hromadná doprava

V případě cesty vlakem čekají fanoušky Dukly minimálně dva přestupy na trase Jihlava - Litoměřice. Jeden je v Havlíčkově Brodě, druhý pak v Kolíně. V Litoměřicích se ale nachází dvě vlaková nádraží! Pokud zvolíte cestu přes Kolín, vaší cílovou stanicí bude Litoměřice město.

Vzorový itinerář cesty přes Kolín:
5.3. 13:22 Jihlava - Havlíčkův Brod (osobní vlak)
5.3. 14:00 Havlíčkův Brod - Kolín (rychlík)
5.3. 15:14 Kolín - Litoměřice město (rychlík)
16:44 příjezd do Litoměřic, ubytování
18:00 začátek zápasu

Existuje však také možnost cesty přes Prahu. Cesta to je nicméně mnohem komplikovanější a delší, navíc přibude přestup v Lovosicích. Pokud se přesto rozhodnete pro tuto trasu, vaší cílovou stanicí bude nově zrekonstruované nádraží Litoměřice horní nádraží.

Vzorový itinerář cesty přes Prahu:
5.3. 11:22 Jihlava - Havlíčkův Brod (osobní vlak)
5.3. 12:00 Havlíčkův Brod - Praha hl. n. (rychlík)
5.3. 14:51 Praha hl. n. - Lovosice (rychlík)
5.3. 16:01 Lovosice - Litoměřice horní nádraží (osobní vlak)
16:12 příjezd do Litoměřic, ubytování
18:00 začátek zápasu

Cesta přes Prahu je delší, a tedy i dražší, překvapivě však o malý cenový rozdíl. Cena se pohybuje okolo 230 Kč pro jednoho, v případě cesty po pravém břehu Labe se jedná o cenu zhruba 220 Kč. Do zde uvedených cen se nezapočítávají jakékoliv slevy, pro přesný výpočet využijte stránky Českých drah. Možná je i cesta autobusem, nicméně přestupové vazby na navazující autobus směr Litoměřice nejsou vzhledem k stavu našich dálnic zrovna dvakrát velké.

Využití automobilu

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob je po dálnici D1 směr Praha. Prahu objedete po východní straně a následně se napojíte na dálnici D8, která vede do německých Drážďan. Tuto dálnici opustíte ještě před Prackovickými mosty na exitu 45 a přes most generála Chábery přijedete až do cílového města. Za optimálních podmínek by jste se měli do Litoměřic dostat za dvě hodiny, pokud ale máte rádi cestu částečně mimo dálnice, varianta po státní silnici 38 přes Kolín je o devět kilometrů delší.

Pokud máte v autech či dodávkách ještě volná místa, informujte buď na diskuzním fóru Dukly, nebo dejte vědět fanouškům ze Spolku fanoušků. Někteří ze Spolku samotného nicméně také hledají parťáky do dopravních prostředků, nebojte se případně ozvat!

Ubytování ve městě

V Litoměřicích je poměrně bohatá nabídka ubytovacích prostor, které jsou rozmístěny po celém městě, díky nevelké rozloze města jsou však všechny rozmístěny do maximální docházkové vzdálenosti patnácti minut. Ubytování od 800 korun za noc, navíc s minipivovarem v přízemí, nabízí například Hostel U svatého Štěpána. Velmi dobré recenze má také Penzion Dubina. Nicméně je nutno také počítat s tím, že ubytovací kapacity mohou být již plné. V tom případě pak přichází v úvahu ještě alternativa v podobě ubytování v nedalekých městech jako jsou Lovosice a Terezín, o něco více vzdálenější je pak Ústí nad Labem. Do všech měst je z Litoměřic velice dobré spojení, do Ústí a Lovosic především pak na vlakové sekci. Fanoušci mohou také využít populární platformy airBnB. Kompletní přehled ubytování ve městě najdete zde.

Kalich Arena a vstupenky

Litoměřický Stadion má své zázemí v Kalich Areně, která byla otevřena 10. května 2010. Původní stadion totiž nevyhovoval potřebám moderního sportoviště. Aktuální stánek má jednu velice strmou tribunu s 1750 místy k sezení, oplývá rehabilitační linkou, ubytovnou se 40 lůžky, restaurací, VIP salónky nad střídačkami a v jejich útrobách najdete i tělocvičnu pro sálový fotbal, tenis, nohejbal, volejbal, na své si přijdou i judisté. Vstupenky se dají zakoupit pouze na místě, pro dospělé činí cena lidových 60 Kč, děti do 140 cm pak mají vstup zdarma. Sektor hostí se formuje obvykle na levé straně tribuny od pozice vstupů. Více se dočtete na stránkách Litoměřic.

Foto: HC Stadion Litoměřice

Co v Litoměřicích navštívit?

Litoměřice jsou královské město, které tento rok slaví 800 let od svého založení. V jeho historickém centru se skrývá mnoho památek. Centrem města je samotné Mírové náměstí, které patří s rozlohou dvou hektarů mezi největší náměstí České republiky. Ve středověku sloužilo totiž náměstí jako tržiště, čímž také vzrostl význam města. Na náměstí se nachází i dvě kašny, jedna dřevěná je ve vrchní části náměstí, druhá kamenná pak ve spodní. Rozhled na město si můžete obstarat na vyhlídkové věži Kalich, která se nachází na litoměřické radnici. Město totiž budete pozorovat z kupole ve tvaru kalichu. Inspirací pro pěknou procházku mohou býti městské hradby a parkány, které jsou dnes dlouhé cca 1800 m. Nejdelší část, po které se lze projít, je ta jižní, pojmenována po básníkovi Filipim José Rizalovi. Nedaleko od náměstí se nachází i litoměřický hrad, který je dnes přestavěn na kongresové centrum a centrum českého vinařství. V něm si prohlédnete interaktivní expozici českého vinařství, ochutnáte regionální vína nebo posedíte v restauraci. Pokud chcete vidět Litoměřice z větší výšky, než je výška vyhlídkové věže na náměstí, pak nevynechte návštěvu Mostné hory. K hotelu s restaurací náleží i rozhledna, z náměstí na vrchol je to pouhých 1500 metrů, přitom se dostanete o 101 výškových metrů výše.

Pokud se pohneme dále z centra, již lehce za městem se nachází krematorium Richard, které bylo vybudováno na konci druhé světové války kvůli tyfové epidemii a vzniklo z objektu bývalé cihelny. Bylo zde spáleno zhruba 400 těl, poslední zpopelnění proběhlo 3. května po popravě v terezínské pevnosti. Právě ta je dalším námětem na výlet. Z Litoměřic je to do Terezína zhruba pět kilometrů, v Terezíně si můžete prohlédnout notně omšelé město, prakticky až za řekou Ohře se nachází Malá pevnost. Pro příznivce turistiky je zde také možnost návštěvy vrchu Radobýl, přímo z náměstí je to zhruba 3,5 kilometru, nutno však počítat s velkým výškovým převýšením. Litoměřice jsou zhruba v 160 metrech nad mořem, vrch Radobýlu je pak 397 metrů nad mořem. Pro milovníky historie se také nabízí nahlédnutí k podzemní továrně Richard. Dovnitř se však nedostanete, v srpnu 2018 ji totiž uzavřel současný majitel, tedy terezínský památník.

Kompletní přehled všech více či méně užitečných bodů ve městě najdete na této adrese.

Zdroje: hclitomerice.cz, informační portál Litoměřic.