Jsme spokojení, že jedeme domů za stavu 3:1, hlásí Vlastimil Dostálek

07.03.2019 / Tomáš Lysý

Dvoudílná litoměřická mise splněna, mohla si říct Dukla ve středu večer. Den předem zvládla infarktové nájezdové drama a ujala se vedení v sérii. Ve čtvrtém utkání jí nerozhodil nepříznivý stav 0:2 ze čtvrté minuty a nakonec zvítězila 6:3. „Jeli jsme do Litoměřic s tím, že prostě musíme dvě utkání po nepovedeném druhém zápasu doma vyhrát. Všichni jsme moc rádi, že se nám to povedlo a jedeme domů za stavu 3:1. První zápas jsme ubojovali, druhý otočili a pohlídali jsme si konec,“ hodnotí ve zkratce dvojzápas v Kalich aréně Vlastimil Dostálek, jenž ve čtvrtém čtvrtfinále obstaral zkraje druhé části vyrovnávací branku.

První oslabení, druhá minuta, branka Litoměřic. Druhé oslabení, pátá minuta, 0:2. Asi tak by se dal popsat začátek zápasu z jihlavského pohledu. Ale Dukla má Juraje Bezúcha, který chytil v Kalich aréně střeleckou fazonu a ihned snížil na 1:2. Když Jihlava na konci první dvacetiminutovky pracně srovnala na 2:2, dostala po pár sekundách facku v podobě třetí inkasované branky. V dalších zápasech by se tyto momenty mohly vymstít. „Měli jsme trošku slabší začátek a udělali dva zbytečné fauly. Litoměřice je dokázaly v obou přesilovkách potrestat. Ale ukázala se síla našeho týmu. Nesložili jsme se. Otočili jsme zápas, dali branky a pohlídali si závěr zápasu, aby nevznikl zase nějaký hektický konec, jak to my umíme. Jsme spokojení, teď nás čeká důležitý zápas v pátek,“ ohlíží se za čtvrtým zápasem série Vlastimil Dostálek.

Důležitým momentem byl i start do druhé dvacetiminutovky, který se Jihlavě povedl výborně a Dostálkovou zásluhou přišlo srovnání na 3:3. Vlasta ale nechal pochvalu pro své spoluhráče Michala Hlinku a Tomáše Harkabuse. „Za gól děkuji celému útoku. Hlína šel výborně napadat a puk se krásně odrazil k Harkymu, jenž mě našel mezi kruhy. Poslední dobou se mi nedaří, tak jsem jen zavřel oči a ani nevím, kudy kotouč prošel do branky. Byl jsem strašně rád, že mi tam puk spadl a nějak jsem pomohl týmu. Pak se suprově přidali další hráči, vedli jsme 4:3, 5:3. Byli jsme na koni a dokázali si zápas pohlídat,“ míní hokejista, jenž na dresu nosí číslo 5 jako kdysi jihlavská legenda Jaroslav Holík.

Jaký to rozdíl oproti druhému zápasu série, který Jihlavě vůbec nevyšel a hráči se zlobili sami na sebe, že se nechali zbytečně vyprovokovat soupeřem i výroky sudích. V litoměřickém dvojzápasu udrželi jihlavští hokejisté nervy na uzdě. „Litoměřice chtějí, abychom se s nimi pořád někde škubali, aby nám tekly nervy, abychom se nechali vylučovat a oni z toho měly přesilové hry. Trenéři nás upozorňovali, že se nesmíme nechat vůbec vyprovokovat. Musíme být chladní a musím říct, že jsme to vydrželi po celých šedesát minut. Niklas byl výborný v bráně, celému týmu patří velký dík, dva zápasy jsme odedřeli a jsme spokojení, že jedeme domů za stavu 3:1,“ uzavírá hodnocení zápasu Vlastimil Dostálek.

Videoohlasy s Vlastimilem Dostálkem

„Řekli jsme si, že čtvrtý zápas musíme urvat a jiná cesta nevede. Šli jsme do druhé části ještě více po hlavě než v první třetině a vyšlo to,“ raduje se také Michal Hlinka, jak Dukla zvládla druhou část. Právě druhé třetiny ve třech zápasech ze čtyř dosavadních rozhodly o vítězi daného utkání - jeden či druhý tým ovládl druhou periodu výsledkem 3:0. „Do dalšího zápasu je hodně povzbudivé, že jsme čtvrté utkání otočili. Dostali jsme sice takové smolné góly, ale za výhrou jsme si šli,“ myslí si jihlavský forvard, který se jinak kameře, mikrofonu nebo diktafonu jinak hodně straní…

Tentokrát ale bylo jasné, že „Hlína“ půjde na ohlasy, jelikož se zasloužil o vítěznou branku. Svojí střelou krásně vymetl bližší šibeničku nad levým ramenem Tomáše Krále. „Skočil jsem z trestné, měl jsem původně jít střídat. Ale byl protiútok, tak jsem se zavěsil za Andyho (Lukáš Anděl – pozn. aut.), který mi puk hodil zpátky. V uvozovkách jsem jen zavřel oči a vystřelil,“ popisuje svojí trefu a se smíchem reaguje na další dotaz, jestli přes „zavřené oči“ viděl, jak gól padl. Protože místa v levé šibenici bylo sotva na jeden puk… „Jako já jsem tam chtěl vystřelit, bylo tam místa dost.“

Videoohlasy s Michalem Hlinkou

Autor videa: Tomáš Lysý