Přípravné období Dukly pokračuje utkáním v Olomouci

07.08.2019 / Tomáš Lysý

Již čtvrtým rokem po sobě se jihlavští hokejisté v přípravném období utkávají s Olomoucí. Tým z metropole Hané, jenž je od krajského města Vysočiny vzdálen necelé dvě hodiny, načíná svojí šestou extraligovou sezonu v řadě. Oba dva týmy zatím odehrály v přípravě pouze jeden zápas, shodou okolností proti kazašskému týmu a s nepříznivým výsledkem 2:3, jen s tím rozdílem, že Mora padla až na nájezdy. Je tedy jasné, že jeden mančaft se v nové sezoně poprvé bude radovat z výhry. Který to bude? Blíže napoví 17. hodina ve čtvrtek 8.8.2019, kdy bude na olomouckém zimním stadionu vhozeno úvodní buly.

Nejen podobnost s letošní přípravou panuje v obou týmech. Olomouc a Dukla jsou si v lecčems podobné. Oba celky se vydaly stejnou cestou, po krůčcích se v první lize drápaly nahoru a v baráži, kde rozhodně nepatřily k favoritům, dokázaly vybojovat postup do extraligy. Mora v roce 2014, Jihlava o tři roky déle. Během první extraligové sezony po svém návratu rozhodně ani Olomouc ani Dukla nepatřily k favoritům, hokejová veřejnost je spíše pasovala do role jasného outsidera. Nicméně červenobílí i červenožlutí předváděli slušný hokej a získávali si napříč extraligou sympatie. Bohužel pro Duklu, v baráži již nedokázala Hanáky napodobit. Zatímco Olomoučtí byli po polovině prolínací soutěže se sedmi body poslední, dokázali se v roce 2015 vzepřít osudu a udržet se. Jihlava rozehrála ošidnou soutěž přesně naopak, leč stačil nevydařený zápas na ledě Kladna, smolná domácí porážka s Karlovými Vary a pak už křehké sebevědomí svazovalo ono zrádně: Teď už musíš vyhrát… Dukle nakonec chyběl k záchraně jediný bod.

Tím se tak cesty obou týmů se stařičkými stadiony, jenž poznaly oslavy mistrovského titulu, rozpojily. Hanáci si po udržení vyzkoušeli hned tři čtvrtfinále tuzemské nejvyšší soutěže, přičemž nejblíže k otevření semifinálové brány byli loni. Kádr bojovníků trápil hokejové kouzelníky s Plzně v čele s Gulašem a Kovářem. Olomouc vedla v sérii 2:1 a v domácím prostředí čtvrtého zápasu mohla vybojovat mečboly, ale stav v sérii připomínal přesípací hodiny. Nakonec rozhodl až sedmý zápas na ledě Indiánů, kteří vyhráli těsně 3:2.

V letošní sezoně by Mora ráda dokázala podobný úspěch a opět bude patřit k černým koňům Tipsport extraligy ledního hokeje. Otázkou však bude, jak se tým vyrovná s odchodem jednoho z klíčových hráčů uplynulé sezony, produktivního útočníka Aleše Jergla, jehož jihlavští fanoušci velice dobře znají (postup 2017, celkem 112 zápasů v červenožlutém). Do kolonky odchodů se zařadili i útočníci Miroslav Holec s Bruno Mrázem a dvojice obránců Robin Staněk – Jakub Galvas, kteří se také mihli v jihlavském dresu. Fanoušci Olomouce se naopak mohou těšit z příchodů útočníka Lukáše Klimka, Marka Hecla nebo obránce Tomáše Valenty. A právě Klimek naznačil svůj potenciál už v prvním přípravném utkání, když proti Arlanu Kokšetau (se kterým Dukla začínala přípravu loni) vstřelil úvodní branku zápasu. Hanáci ale nakonec po vývoji skóre 1:0, 1:2 a 2:2 prohráli 2:3 na nájezdy.

Rozpis přípravných utkání HC Dukla Jihlava před sezonou 2019/2020

HC Dukla Jihlava – HK Irtyš Pavlodar 2:3
HC Olomouc – HC Dukla Jihlava, čtvrtek 8.8.2019 od 17:00
HC Dukla Jihlava – LHK Jestřábi Prostějov, úterý 13.8.2019 od 18:00
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dukla Jihlava, úterý 20.8.2019 od 17:30
LHK Jestřábi Prostějov – HC Dukla Jihlava, úterý 27.8.2019 od 17:30
HC Dukla Jihlava – SK Horácká Slavia Třebíč, čtvrtek 29.8.2019 od 18:00

Generálka na Chance Ligu 2019/2020:

HC Dukla Jihlava – HC Dynamo Pardubice, čtvrtek 5.9.2019 od 17:30.