Dukla Jihlava se hrdě připojí ke Dni válečných veteránů

04.11.2019 / Tomáš Lysý

Tradice, která byla započatá v extraligové sezoně, bude nadále úspěšně pokračovat. HC Dukla Jihlava, která se hrdě hlásí k armádní historii, opět vzdá hold válečným veteránům, jejichž mezinárodní den je v pondělí 11.11.2019. Vzhledem k tomu, že v tento den je v Chance Lize ještě období po reprezentační přestávce a 13. listopadu hraje Dukla na ledě českobudějovického Motoru, proběhne speciální „Army zápas“ v sobotu 16.11.2019 při zápasu Jihlava – Přerov.
Doprovodné akce k zápasu začínají již v pondělí 4.11.2019. Na Infocentru Horáckého zimního stadionu bude k prodeji 100 ks Vlčích máků, což je symbol válečných veteránů. Doporučená částka za jeden Vlčí mák je symbolických 30 Kč a částka bude vybírána do speciální kasičky.
Další informace na webu 11. listopadu - Den válečných veteránů

Den Válečných veteránů 2019 a symbol Vlčího máku

Přesné datum Dne válečných veteránů je 11. 11. kdy v roce 1918 v 11 hodin a 11 minut bylo podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem. Tím byly na západní frontě ukončeny boje 1. světové války. O symboliku vlčího máku se zasloužil vojenský lékař podplukovník John McCrae z kanadského Ontaria, který v první světové válce sloužil v Evropě. Vojenský chirurg si na útrapy a bolest raněných vojáků nemohl zvyknout a svoji bolest mírnil psaním básní. Po smrti přítele a poručíka Alexise Helmera do básně využil vzpomínek očitého svědka seržanta Cyrila Allisna. Ten popsal, že toho rána, kdy vál jemný východní vítr, se vlčí máky mezi hroby jakoby vlnily. John McCrae svou bolest vepsal do básně, ale papírek s ní zahodil. Kolemjdoucí důstojník jej zvedl a poslal do Anglie. Časopis Punch publikoval báseň 8. prosince 1915. Tradice nošení vlčího máku se John McCrae nedožil, padl před koncem války.

Vlčí mák je tedy symbolem válečných veteránů už od konce první světové války. Červené květy v té době pokrývaly hroby padlých na zapadni frontě. Připnutím symbolického květu si lidé připomínají hrdinství vojáků a vzdávají jim úctu.

Organizace Dukly se k uctění Válečných veteránů připojí potřetí za sebou, klub se totiž hrdě hlásí ke své armádní minulosti. Sledujte webové stránky a sociální sítě, kde bude Dukla postupně informovat o doprovodném programu k zápasu.

Dukla a Den válečných veteránů

2017

Vůbec poprvé připomněla Dukla Den Válečných veteránů 5. listopadu 2017, kdy před vyprodaným Horáckým zimním stadionem vhazoval buly utkání Dukla - Kometa brigádní generál Karel Blahna, první velitel praporu mírových sil OSN v misi UNPROFOR.

2018

O rok později se hrál zápas na počest válečných veteránů již ve speciálních dresech. Jihlava nastoupila v army-sadě dresů, která měla typické armádní motivy, s klasickým logem Dukly a datem sehrání zápasu. Dresy byly draženy rekordní částkou, z toho trikot Matěje Pekra byl vydražen na dobročinné účely pro rodinu těžce raněného vojáka na misi v Afghánistánu. Před stadionem byla vystavena věrná replika legendárního stíhacího letounu Spitfire, prodáván byl symbol válečných veteránů vlčí mák a úvodní buly vhodil Mgr. Bohuslav Kůrka – vojenský psycholog, který se zúčastnil pěti zahraničních misí a je zároveň tajemníkem Spolku válečných veteránů pro Kraj Vysočina.

V roce 2018 byl na Horáckém zimním stadionu k vidění legendární stíhací letoun Supermarine Spitfire, resp. Jeho věrná kopie. Foto: Markéta Křížová

Úvodní buly zápasu vhodil Mgr. Bohuslav Kůrka – vojenský psycholog, který se zúčastnil pěti zahraničních misí a je zároveň tajemníkem Spolku válečných veteránů pro Kraj Vysočina. Foto: Tomáš Lysý

Dukla nastoupila ve speciální vojenské sadě dresů, která byla vydražena za rekordní částku. Přičemž dres prvního střelce zápasu Matěje Pekra byl dražen na dobročinné účely. Foto: Markéta Křížová

Před úvodním buly zápasu byl ještě pokřtěn speciální vojenský plakát-kalendář na rok 2019. Foto: Tomáš Lysý