Vedení jsme úplně hloupě ztratili, ale naštěstí jsme zápas ještě otočili, říká Lukáš Anděl

03.12.2019 / Tomáš Lysý

Zápasy Dukly s nováčkem ze Sokolova nabízejí v probíhající sezoně gólové hody. Na kluzišti Baníku vedla Jihlava v prvním vzájemném utkání již 4:0 a nakonec brala vítězství 5:4. O gól více a hodně podobný průběh, který by si červenožlutí určitě rádi odpustili, nabídlo i druhé vzájemné měření sil. Jihlavští hokejisté vedli již 4:1, ale po deseti minutách třetí třetiny svítil na ukazateli stavu průběžný výsledek 4:4. „Nemám k tomu moc co říct. Letos to bylo takhle už vícekrát. I když jsme si řekli, jak to bylo v Sokolově, tak se nám to stalo znovu. Jsme hloupí, jak jsme zápas zdramatizovali. Ale naštěstí jsme ho urvali a tři body jsou hlavní,“ povídá jihlavský útočník Lukáš Anděl, který zaznamenal vítězný gól na 5:4. Po 28. kole je už jasné, že Duklu čekají se Sokolovem další čtyři vzájemná utkání.

Nálada po sokolovském srovnání na 4:4 nebyla dobrá. I na tribunách, kde se kvůli neuspokojivému postavení v tabulce, neoblíbenému pondělnímu termínu a zřejmě i nepříliš atraktivnímu soupeři sešlo 759 diváků. Na srovnání Baníku ale naštěstí našla Dukla rychle odpověď z hole jihlavské dvacítky. „Jsem rád, že jsem se trefil. Celá akce byla výborně založená od Pohlíka (Jan Pohl – pozn. aut.). Nabral jsem rychlost a jejich hráči byli ve stoje. Objel jsem je a viděl jsem, že gólman kleká, tak jsem mu to hopl nahoru a spadlo to tam. Paráda,“ hlásí ke svému sedmému zásahu v sezoně, ke kterému zapsal v první třetině i asistenci na vedoucím jihlavském gólu. „Máme nějaké secvičené signály a tenhle vyšel parádně, že z něj padl i gól. Super je, že když něco natrénujeme, tak to vyjde i v zápasu,“ pochvaluje si nacvičenou kombinaci po ose Anděl – Chlubna a zakončující Skořepa.

Hrstku fanoušků mohly potěšit gólové hody, Jihlavští nasázeli do sítě soupeře šest branek, což je v letošní sezoně jejich dosavadní maximum. Že by červenožlutí začali nacházet ten správný střelecký prach, neboť doposud jsou co do počtu vstřelených branek třetím nejhorším týmem soutěže? „Jsme rádi, že jsme dali konečně více než ty dva góly, které vždycky dáváme, nebo maximálně tři. Je to pro nás úspěch a doufejme, že nám to takhle bude padat i nadále,“ přeje si Lukáš Anděl a třeba tomu tak bude již ve středu na ledě Prostějova, který bude hlavním konkurentem Dukly v boji o nejlepší výchozí pozici v horší nadstavbové skupině – tedy o deváté místo. Nepříjemná vize, že se Jihlava nedostane do první osmičky zajišťující atraktivnější zápasy a minimálně předkolo play-off, se totiž stala skutečností. „Do nižší nadstavby jdeme s tím, že určitě chceme urvat předkolo. Jiný cíl není,“ sděluje rezolutně jihlavský odchovanec.

Lukáš Anděl po zápasu proti Sokolovu

Jeho slova samozřejmě potvrzuje i Jiří Fronk, který v utkání zapsal poslední trefu na 6:4 a definitivně zlomil sokolovský odpor. „Chceme v nadstavbě vyhrát každý zápas. Do každého zápasu jít naplno a zůstat na devátém místě, nejhůře na desátém. Každý z nás doufá, že v této horší nadstavbě uděláme nějakou vítěznou sérii. Nesmíme v ní nic podcenit. Možná budeme hrát s papírově slabšími soupeři, ale budou tam zápasy jako každé jiné, s každým soupeřem. Je jedno, jestli hrajeme s Motorem, Vsetínem nebo s Kadaní. Prostě viděli jsme, že i s Kadaní umíme prohrát. Do každého zápasu půjdeme naplno a na vítězství,“ hlásí útočník s číslem 9 a připomíná hrubě nevydařený zápas proti Trhačům, na jejichž ledě Dukla nechala body za porážku 1:2 a i tyto tři body jí v konečném účtování po třiceti kolech budou chybět…

Ani „Fronky“ si nedokáže vysvětlit, proč Jihlava ztratila ve třetí třetině během deseti minut tříbrankový náskok. „Co se stalo za stavu 4:1, že si necháme tento náskok ujít a soupeř vyrovná na 4:4, je prostě špatně. Tak to být nemůže, Naštěstí jsme dali další dva góly a dotáhli zápas do vítězného konce,“ přemítá nad průběhem zápasu a v dotazu se pozastavuje nad tím, že se podobná věc stala Dukle proti Sokolovu i podruhé v sezoně. „Říkali jsme si to v kabině… Musíme si ze zápasu vzít to špatné a hlavně i to dobré, že jsme po vyrovnání nic nevzdali a dva góly jsme ještě dali,“ myslí si Jiří Fronk.

Jiří Fronk hodnotí zápas proti Sokolovu

Tisková konference: Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava) – Karel Mlejnek (HC Baník Sokolov)

Autoři videa: Tomáš Lysý, Vladimír Šťastný

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – HC Baník Sokolov 6:4

Autor videa: HZStv1