Tomáš Chlubna: Odvolat faul, když jsem faulován nebyl, je podle mě samozřejmost

22.02.2020 / Tomáš Lysý

Hokej píše zajímavé příběhy na všech kategoriích. Nemusí se jednat třeba o NHL nebo mistrovství světa. Jeden z nich se stal i v Superpoháru DHL, kde Dukla Jihlava, která bojuje o postup do čtvrtfinále, prohrávala zkraje třetí třetiny s Hradcem 4:5. I za nepříznivého stavu odvolal jihlavský útočník Tomáš Chlubna vyloučení soupeře, protože přiznal, že ho hradecký hokejista nefauloval. „Byl jsem si jistý hned, že to faul nebyl a je to podle mě samozřejmost. Protihráč mi za gesto fair-play poděkoval. Myslím, že i střídačka a trenéři to vzali dobře, pochválili mě. Do sportu to patří,“ říká velký talent jihlavského i českého hokeje.

Důležitý zápas nezačala Dukla dobře a v desáté minutě prohrávala s Mountfieldem HK již 0:4. Jenže ve dvaadvacáté minutě bylo po trefách Fialy, dvou brankách Judy a Pětníka srovnáno. Královehradečtí junioři si ale vzali na konci druhé části vedení zpět. V čase 43:15 za stavu 4:5 pak přišel moment hodný poklony. „Vyvážel jsem zpoza branky puk. Ve středním pásmu jsem zakopl sám a rozhodčí ukázal faul hráče soupeře, že mě podrazil zezadu. Nebylo to tak, proto jsem faul odvolal,“ popisuje daný moment Tomáš Chlubna a na celou situaci se můžete podívat i ve videu níže.

Místo jihlavské přesilovky tak pokračovala hra pět na pět. O sedm minut později již Dukla hrála oprávněnou přesilovou hru, při které dělovku Daniela Piskače tečoval do sítě Richard Pětník. A poté se začalo gesto fair-play Tomášovi vracet. Byl totiž zkraje prodloužení vyloučen, ovšem Hradec Králové přesilovku nevyužil. A naopak když dostala přesilovku Jihlava, zužitkoval jí právě Tomáš Chlubna. „Asi se mi to vrátilo, dalo by se to tak říct. Vůbec jsem ale nepřemýšlel nad tím, že když jsem faul odvolal, tak jsme prohrávali a Hradec je náš konkurent. V dané situaci jsem vše vzal tak, jak to bylo a normálně jsem udělal, co jsem měl. Pak se to asi vrátilo v prodloužení, kde bylo super, že jsme zápas otočili a získali dva body,“ myslí si „Chlup“.

Již v sobotu 22.2. hostí Dukla doma Olomouc a oba týmy si to rozdají o první místo v tabulce. Olomouc totiž v polovině Superpoháru vede skupinu s devíti body, Dukla je druhá a má o bod méně. U toho už Tomáš Chlubna nebude, ale kdo ví, třeba ještě juniorce pomůže. „Byl jsem rád, že jsem klukům mohl pomoct. Zvládli jsme zápas a možná tady uděláme play-off. Samozřejmě bych byl rád součástí týmu, protože si myslím, že bychom mohli udělat i úspěch. Tým je hodně semknutý, dokáže porážet všechny – i Hradec, který vyhrál základní část. Mohou tady být ještě velké věci,“ usmívá se mladík, který během dvou zápasů za juniorku v Superpoháru zapsal pět bodů (3+2).

Tomáš Chlubna o odvolaném faulu v zápasu juniorů

Autor videa: Tomáš Lysý