S utkáním a s oslabeními jsme se poprali dobře, míní Daniel Kolář i Viktor Ujčík

23.02.2020 / Tomáš Lysý

Po porážce ve Frýdku-Místku, kde Dukla načala sérii šesti utkání venku během sedmi zápasů, nepoznali červenožlutí hořkost porážky. Nejprve přišla výhra v Benátkách, poté doma s Ústí a následně vítězný trip v Sokolově a Kadani, tedy týmech na chvostu tabulky. Poslední výhra v Prostějově byla, dalo by se říct, více cennější, neboť Jestřábi potřebovali vyhrát, aby si uchovali naději na postup z předkola. „Zlom byl v tom, že jsme dokázali využít obě přesilovky pět na tři a naopak jsem dokázali stejné přesilovky Prostějova ubránit,“ myslí si obránce Daniel Kolář, který v polovině první třetiny srovnával na 1:1.

Začátek nebyl úplně podle představ jihlavských hokejistů, protože hned v první přesilovce Prostějova dostali branku. „Inkasovali jsme gól hned v prvním oslabení, kdy jsme si nepokryli místo před brankou, které jsme v přípravě na Prostějov hodně zdůrazňovali. Naštěstí to byl poslední inkasovaný gól v přesilovce soupeře a další oslabení jsme zvládli velmi dobře i díky vynikajícímu výkonu gólmana Jana Brože, díky kterému jsme byli stále ve hře,“ myslí si Viktor Ujčík a jeho slova doplňuje Daniel Kolář: „Začátek utkání byl náročný, lítalo se nahoru-dolu. Hlavně bylo hrozně moc oslabení. Poprali jsme se s tím ale dobře, ubránili jsme je, dali nějaké góly a bylo to dobré.“

Důležitá byla hlavně situace z konce první třetiny, kdy Jihlava vedla 2:1, ale musela se bránit minutu a půl dlouhé přesilovce Prostějova pět na tři. Ustála jí a neinkasovala, stejně jako ve třetí třetině, kdy ale měli Jestřábi o poznání kratší dvojnásobnou početní výhodu. Naopak Dukla zásluhou Matěje Pekra obě přesilovky pět na tři – ve druhé a třetí třetině – využila. „Určitě to byl ten zlom, že jsme dokázali využít obě přesilovky pět na tři a naopak jsme dokázali ubránit přesilovku pět na tři Prostějova,“ hlásí Daniel Kolář a ubráněná dvojnásobná oslabení si pochvaluje i Viktor Ujčík: „Je to situace, která tým nakopne, když takové oslabení zvládne. Kluci oslabení sehráli velmi dobře a jsem moc rád, že už jsme v něm žádný gól nedostali. I díky tomu jsme dokázali zápas zvládnout.“

Dukla ale dokázala zápas zvládnout i díky tomu, že Daniel Kolář vyrovnal na 1:1 a smazal jednobrankový náskok týmu, kde před angažmá v Jihlavě působil. „Vylétl na mě puk z rohu. Vzal jsem ho a protože přede mnou nikdo nebyl, vybruslil jsem si po modré. Zavřel jsem oči, vystřelil jsem a byl z toho gól,“ popisuje svojí trefu hráč s číslem 4, který je s bilancí 7+8 druhým nejproduktivnějším jihlavským bekem. Ten zároveň popisuje, jaká je nyní nálada v týmu. Jihlava sice hraje spodní nadstavbu a do lepší osmičky se nedostala, momentálně ale vítězí a je na cestě do předkola play-off. „Ještě nemáme nic jisté, ale nyní vyhráváme a jsme na vítězné vlně. Chce to udržet, pokračovat takhle dále, hlavně bojovat a bude to dobré,“ uzavírá rozhovor jmenovec obránce hrajícího islandskou ligu za Reykjavík.

Daniel Kolář po vítězství v Prostějově

Velice zajímavým úkazem byla i zápasová nominace Jiřího Vykoukala, sportovního manažera Prostějova, který nastoupil do ostrého utkání poprvé od roku 2012. Jihlavští trenéři se tuto informaci dozvěděli krátce po odjezdu klubového autobusu z Jihlavy. „Překvapilo mě to hodně, už se ke mně nějaké zprávy donesly během cesty autobusem na zápas. Viděl jsem ho při rozbruslení, tak jsme se na sebe usmáli. Přijel za mnou a ptal jsem se, co ho k tomu vedlo. Říkal mi, že ho hokej baví a že to chce ještě zkusit,“ prozrazuje Viktor Ujčík a vzápětí se rozesměje: „Přemýšlím o tom, že si na příští rok také začnu dělat místo v týmu. Bača (přezdívka Jiřího Vykoukala – pozn. aut.) je o rok starší, tak mu dám rok náskok a příští sezonu se k hokeji vrátím,“ usmívá se jihlavský kouč a v okamžiku, kdy je mu řečeno, že se budeme těšit, má hodně rychlou odpověď. „Já tedy ne,“ vyloudí opět z tváře smích.

Jak reagovali na tuto zvěst jihlavští hráči, konkrétně třeba Daniel Kolář, nedávný svěřenec Jiřího Vykoukala? „Překvapilo mě to. Byl jsem zvědavý, jestli je to pravda. Nejdříve jsem tomu nevěřil a pak, když jsem ho viděl na rozbruslení, tak jsem tedy koukal. Popral se s tím slušně a bylo super, jak to zvládl,“ dodává „Kolda“.

Viktor Ujčík hodnotí zápas v Prostějově

Autor videa: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: LHK Jestřábi Prostějov – HC Dukla Jihlava 2:5

Autor videa: hokej.cz