Dlouho očekávané předkolo play-off je tu! Dukla se postaví Porubě

09.03.2020 / Vladimír Šťastný

Všech 58. kol základní a nadstavbové části Chance ligy bylo odehráno, pro šest nejhorších týmu sezona 2019/20 skončila, šest nejlepších týmů má nyní nějaký část na přípravu pro play-off a čtyři týmy se střetnou v předkole o právo účasti v play-off. Pořadí v tabulkách rozhodlo, že se jedná o dvojice HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Dukla Jihlava a HC Slavia Praha – SK Horácká Slavia Třebíč. První zápasy obou sérií se odehrají v pondělí, v úterý je na stejném místě, tedy v Ostravě i v Praze, naplánována odveta. Jihlavská Dukla hraje v pondělí a v úterý 9. a 10. března od 17.30 v RT TORAX aréně v Ostravě Porubě a vy zápasy můžete sledovat na hokejkaTV, nebo textovým přenosem na Onlajnech, případně můžete jet povzbudit Duklu do Ostravy po vlastní ose.

Pondělní a úterní soupeř: HC RT TORAX Poruba 2011

Jen málokterý hokejový klub může doložit takovou historii, jako právě klub HC RT TORAX Poruba. Za zhruba devadesátiletou historií klubu je kromě vzniku v roce 1932 i několik zániků buď celého klubu, nebo pouze seniorského hokeje. Klub mnohokrát měnil název. Před startem ročníku 2011/2012 přišel nový partner a klub se současným názvem HC RT TORAX Poruba 2011 odkoupil licenci od druholigové Roudnice nad Labem. Tým hrál ve 2. lize sedm sezon, konsolidoval se, v sezoně 2018/17 se dostal poprvé do finále, kde podlehl Vsetínu. Ovšem o rok později si ve finále poradil se Šumperkem 3:0 na zápasy. V následné baráži o postup do Chance ligy rozhodlo v jeho prospěch to, že měl o jednu vstřelenou branku více než Havlíčkův Brod.

V první prvoligové sezoně 2018/19 obsadila Poruba 12. místo. Tým měl sice dobrý začátek a po šesti odehraných kolech byl první, ještě poté přišly i horší výkony a výsledky a Poruba se postupně propadla až na zmíněnou dvanáctou příčku. Obdobná situace přišla v letošním ročníku. Poruba vedla tabulku až do jedenáctého kola, potom, stejně jako loni začal pád tabulkou. Jenže v letošní sezoně s tím rozdílem, že se po třiceti odehraných kolech soutěž půlila na lepší a horší osmičku týmů. Poruba zastavila v tu chvíli pád na sedmém místě a tím pádem měla právo hrát o umístění v předkole play off. Zhoršené výkony Poruby pokračovaly, což vyústilo v lednu 2020 v odvolání trenéra Miloše Holaně. Ten byl u týmu třináct měsíců. Jeho nástupcem se stal Aleš Flašar. Ani jemu se však nepodařilo nabudit tým k lepším výsledkům. Poruba po osmapadesáti odehraných kolech skončila ve skupině o umístění v předkole play off na posledním osmém místě. A jelikož Dukla skončila naopak první ve skupině o účast v předkole první, střetnou se nyní oba celky o právo postupu do čtvrtfinále play-off Chance ligy.

Soupiska Poruby
Realizační tým Poruby

Po základní části byl nejlepším střelcem Poruby Tomáš Gřeš se 17 góly a hned za ním následuje čtveřice útočníků Marek Sikora, Jan Hudeček, Marek Špaček a Jan Káňa. Všichni mají na svém kontě šestnáct branek. Pokud se podíváme na kanadské bodování týmu Poruby, vyjde nám vítězně Marek Sikora se 42 body (16+26), o dva body méně nastřádal obránce Patrik Husák – 40 (8+32), následuje Tomáš Gřeš – 36 (17+19) a za ním je dvojice s pětatřiceti body – Jan Hudeček (16+19) a Jan Káňa (16+19).

Jak již bylo zmíněno, do tabulky aktivy se mezi útočníky vklínil obránce Patrik Husák, který mezi obránci týmu ze severu Moravy nemá konkurenci. Oddílovou tabulku vede se čtyřiceti body, za ním na druhém místě je Dominik Rudl s 15 body (4+11) a třetí je se stejným počtem bodů jihlavskému publiku známý bek Filip Dundáček (1+14).

Mezi brankáři Poruby zasáhla do hry trojice maskovaných mužů – Frederik Foltán, Hynek Kůdela a Daniel Dolejš. Z nich nejvíce odchytal slovenský gólman Frederik Foltán. Zasáhl do třiceti šesti zápasů, dosáhl na procento úspěšnosti 90,50% a průměr obdržených branek 3,20 na zápas. Kůdela zasáhl do osmnácti zápasů se statistikami 3,96 obdržené branky na zápas a s procentem úspěšnosti 86,78%. Třetí do party gólmanů Daniel Dolejš nastoupil do jedenácti utkání s úspěšností zákroků 94,56 % a průměrem obdržených branek na zápas 1,74.

Mezi známé tváře jihlavským fanouškům patří obránce Filip Dundáček a útočník Michal Hlinka. Vysoký útočník odehrál 42 zápasů, v nich se trefil do černého šestkrát a připsal si k tomu dvanáct asistencí.

POSLEDNÍ ZÁPAS PORUBY

58. kolo Chance ligy, sobota 7. března 2020: ČEZ Motor České Budějovice – HC RT TORAX Poruba 2011 8:1

Branky a nahrávky: 24. Prokeš (Michnáč, Veselý), 30. Pýcha (Karabáček, Novák), 38. Raška (Beránek, Allen), 40. Prokeš (Novák, Karabáček), 46. Allen (Karabáček, Pavel), 50. Pýcha (Doležal, Beránek), 54. Přikryl (Pavel, Doležal), 58. Veselý (Babka, Vydarený) – 22. Maršoun (Nejezchleb, Hlinka). Rozhodčí: Gech, Kostourek – Kotlík, Belko. Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 6127. Střely na branku: 49:28. Průběh utkání: 0:1, 8:1.

HC RT TORAX Poruba 2011: Kůdela – Rudl, Slavík, Šendera, Dundáček, Dluhoš, Pastor – Ollender, Hudeček, Gřeš – Ďurač, Jáchym, Špaček – Maršoun, Nejezchleb, Toman – Hlinka, Brodek.

POSLEDNÍ VZÁJEMNÝ ZÁPAS

24. kolo Chance ligy, čtvrtek 21. listopadu 2019: HC Dukla Jihlava – HC RT TORAX Poruba 2:4

Branky a nahrávky:Rozhodčí: Kostourek, Ondráček – Kotlík, Zídek. Vyloučení: 3:2. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 1301. Střely na branku: 34:34. Zblokované střely: 16:9. Vhazování: 34:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:4.

HC Dukla Jihlava: Chaloupek – Pohl, Staněk, Mareš, Holý, Černohorský, Kolář, Půža – Anděl, Skořepa, Pekr – Čachotský, Fronk, Chlubna – Harkabus, Poletín, Davídek – Lichanec, Juda, Machač

HC RT TORAX Poruba: Kůdela – Pastor, Dundáček, Slavík, Husák, Dluhoš, Urbanec, Rudl – Kanko, Zdeněk, Káňa – Szturc, Hlinka, Obdržálek – Sikora, Hudeček, Ďurač – Nejezchleb, Jáchym, Špaček

Tímto gólem doma proti Porubě sice Tomáš Čachotský vrátil Dukle vedení na 2:1, ovšem ve třetí části Poruba opět srovnala a v posledních třech minutách dala dvě branky. I to byl jeden z důvodů, proč vyšší nadstavbu hrál právě celek z Ostravy – po základní části ztratila Dukla na svého nynějšího soupeře v předkole dva body. Foto: Markéta Křížová

Předkolo play-off Chance Ligy, 1. zápasy, pondělí 9. března 2020

HC Slavia Praha – SK Horácká Slavia Třebíč
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Dukla Jihlava (17:30) - vstupenky zde

Předkolo play-off Chance Ligy, 2. zápasy, úterý 10. března 2020

HC Slavia Praha – SK Horácká Slavia Třebíč
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Dukla Jihlava (17:30) - vstupenky zde

Předkolo play-off Chance Ligy, 3. zápasy, pátek 13. března 2020

SK Horácká Slavia Třebíč – HC Slavia Praha
HC Dukla Jihlava – HC RT TORAX Poruba 2011 - vstupenky zde