3:2p
(0:0, 2:1, 0:1 - 1:0)

Nejprve jihlavská tyč a poté vítězná rána Poruby. Dukla první zápas předkola prohrála

09.03.2020 / David Kubatík

První třetina úvodního zápasu předkola byla hodně opatrná, ale oba týmy si přesto šance vytvořily. Nicméně góly začaly padat až v prostřední dvacetiminutovce. Nejprve se radovali domácí zásluhou tvrdé rány Jana Káni v přesilovce z kruhů. Dukla odpověděla také v početní převaze, autorem vyrovnávací branky byl Josef Skořepa. Vyrovnaný stav trval do konce 39. minuty, kdy si Poruba vzala vedení zpět zásluhou Tomáše Gřeše. Ve třetí části padla jediná branka, o kterou se zasloužil Tomáš Harkabus a poslal tak zápas do prodloužení, hrané na dvacet minut a s pěti hráči + brankářem na obou stranách. V prodloužení byla Dukla lepším týmem, měla šance a rozezvučela střelou Lukáše Anděla tyčku. Červenožlutí následně ještě přestáli oslabení, ale poté prohráli po ráně ex-jihlavského Filipa Dundáčka. Jihlava tak padla s Porubou i potřetí v sezoně - 2:3 po prodloužení.
09.03.2020 17:30, Chance Liga - 0. kolo

HC RT TORAX Poruba

Foltán – Pastor, Slavík, Šendera, Dundáček, Rudl, Dluhoš, Husák – Kanko, Nejezchleb, Hudeček – Hlinka, Sikora (A), Zdeněk (C) – Gřeš, Jáchym, Špaček – Brodek, Toman, Káňa (A)
3

HC Dukla Jihlava

Brož - Holý, Mareš, Kolář, Bukač, Piegl, Půža, Dvořák - Skořepa (C), Čachotský (A), Zeman - Anděl, Poletín, Pekr - Jiránek (A), Fronk, Chlubna - Harkabus, Lichanec, Protasenja
2
Branky a nahrávky: 22. Káňa (Jáchym, Slavík), 39. Gřeš (Kanko, Dluhoš), 68. Dundáček (Sikora) – 29. Skořepa (Pekr), 47. Harkabus (Protasenja). Rozhodčí: Fiala, Vrba – Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 785. Střely na branku: 38:38. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

V první třetině se ani jeden z týmů na ledě RT TORAX ARENY gólově neprosadil. Za to vyloučení bylo skutečně požehnaně. Dvojice sudích Fiala s Vrbou rozdali celkově šest trestů během dvaceti minut. Ani jedna z početních převah ale ke změně skóre na jedné či druhé straně nevedla. V poslední vteřině ještě zamířil na trestnou lavici jihlavský Skořepa a dal tak svému soupeři možnost hrát od samého počátku druhé části v přesilovce.

A tahle přesilovka už v branku proměněna byla! Po minutě a čtvrt přihrál Jáchym na pravý kruh Janu Káňovi a ten svou bombou propálil vše, co mu stálo v cestě. Ta ale nezůstala jedinou. Ve dvacáté deváté minutě, při vyloučení domácího kapitána Zdeňka, si najel za branku Pekr a zpětnou přihrávkou naservíroval puk před odkrytou klec Josefu Skořepovia ten nezaváhal ani na okamžik – 1:1. Následně si oba celky vyměnily mezi sebou několik šancí, a když už to vypadalo, že se rozejdou za nerozhodného stavu, přišel hodně nečekaný domácí gól. Minutu před koncem nahodil od své branky puk Rudl, před druhou modrou ho zachytil Kanko a přihrál do mezikruží Tomáši Gřešovi. Ten si v souboji tváří v tvář s gólmanem Brožem poradil více než dobře a poslal tak svůj tým do vedení 2:1. Tímto výsledkem také druhá část skončila.

Hned po necelých čtyřech minutách měl na hokejce vyrovnání Protasenja, kterého ale nakonec pomocí betonu vychytal Foltán. Zápas tedy i nadále pokračoval za porubského vedení. Ne však dlouho. Po třech minutách totiž Protasenja nasadil kličku Zdeňkovi a přihrál před brankou osamocenému Tomáši Harkabusovi, který se střelou z první nemýlil – 2:2. V padesáté páté minutě mohl domácím vrátit vedení Nejezchleb, ale při svém samostatném úniku trestuhodně zklamal. A když se minutu a půl před třetí sirénou nedokázal prosadit ani Kanko, zamířil první zápas předkola Chance ligy do prodloužení.

Už po třech minutách se Porubským naskytla příležitost ke skórování jako hrom – na lavici hanby odcestoval hostující Protasenja. Přesilovka se domácím ale nevydařila. Nemuseli ale kvůli tomu smutnit moc dlouho. Po sedmi minutách a dvou vteřinách totiž Sikora přihrál na modrou Filipu Dundáčkovi, ten si puk zpracoval a nekompromisně propálil Brože. Poruba se tak díky výhře 3:2 po prodloužení ujala v sérii hrané na tři vítězné zápasy vedení prozatímního 1:0. Další utkání je na programu již zítra. Úvodní buly bude na ledě RT TORAX ARENY vhozeno znovu v 17:30.

Ohlasy trenérů

František Výborný (HC RT TORAX Poruba 2011): Bylo to první utkání v sérii, které bylo ze začátku z obou dvou stran docela opatrnější. Myslím si, že jsme na začátku zaslouženě vedli. V následných třetinách si troufnu říct, že jsme byli o něco lepší tým. Vytvořili jsme si docela dost vítězných situací, kdy jsme mohli utkání překlopit na svou stranu. V následném prodloužení si myslím, že jsme si zasloužili vyhrát. Jsem rád, že kluci ví, že když budou hrát důrazně do těla, tak budou stačit i na tým jako je Jihlava. Těší mě, že jsme vyhráli, jenže na oslavy je příliš brzy. Zítra se hraje další utkání a musíme být na něj stoprocentně připraveni. Jinak klukům za dnešní výkon patří absolutorium a je teď potřeba, aby se od regenerovali a zítra na novo.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Myslím si, že to byl takový první klasický bojovný zápas. Bylo vidět spoustu osobních soubojů a docela dost drobných šarvátek. Ti hráči jsou nažhavení a oba dva celky chtějí vyhrát. Dále si myslím, že jsme odehráli velmi slušný zápas, kdy jsme dokázali soupeře v některých pasážích přehrávat. V některých nás naopak dokázala Poruba dostat pod tlak, a to že to zase na konci bylo vyrovnané, tak si myslím, že to nějak odpovídalo tomu průběhu zápasu. Samozřejmě v prodloužení to je už čekání, kdo ten gól dá. Také jsme měli dobré šance, nastřelili jsme jednu tyčku a následně jsme udělali chybu v obraném pásmu, kdy jsme včas nepřistoupili ke střílejícímu hráči. Ten to prostřelil a rozhodl o tom, že jsme to utkání prohráli.