V úterý konečně na hokej! Dukla v přípravě hostí Porubu

24.08.2020 / Vladimír Šťastný

Pro většinu pravých fanoušků jihlavského hokeje musel být čas bez hokeje nekonečný. Vždyť od posledního mistrovského zápasu v CZ LOKO Aréně za několik dnů uplyne rovný půlrok a tak dlouhá doba bez hokeje tady nebyla určitě dvacet let. V úterý 25. srpna se však jihlavští diváci dočkají. Od 18 hodin přivítají svěřenci trenérů Ujčíka a Nekvasila ambiciózní celek HC RT TORAX Poruba.

Severomoravané začali přípravu na novou sezonu stejně smolně jako Dukla. Hned od 5. srpna se dostal tým do karantény kvůli onemocnění několika hráčů koronavirem COVIOD-19. Poruba tak před karanténou odehrála pouze jediné utkání a to na domácím ledě s polským celkem Jastrzębie v rámci turnaje O pohár RT TORAX. Poruba vedla do poslední minuty 2:1, ale hosté těsně před koncem poslední minuty třetí části vyrovnali a v prodloužení strhli vedení na svou stranu.

Po skončení karantény sehrála Poruba druhý zápas turnaje O pohár RT TORAX v Třebíči a s týmem, ve kterém nastoupilo několik juniorů, nedokázala po čtrnáctidenní pauze Horácké Slavii konkurovat. Na sever Moravy si tak odvezla prohru 1:5. Nicméně trenér Poruby Martin Janeček na pozápasové tiskové konferenci slíbil, že po rozehrání bude v sezoně tým Poruby hodně dobré mužstvo a bude vypadat úplně jinak.

Tato slova potvrzuje i jednatel klubu HC Dukla Jihlava Bedřich Ščerban. „Poruba investovala před letošní sezonou nemalé finanční prostředky na nákup hráčů a tento tým řadím k favoritům Chance ligy.“ Před sezonou přišli do týmu dva noví gólmani. Z nedalekého Haviřova mladík Jiří Matoušek, naopak veterán mezi třemi tyčemi, zkušený Lotyš Ervīns Muštukovs, přišel z Olimpu Riga.

V kolonce příchodů dále evidujeme, kromě jiných, i další známá jména. Jde o obránce Dušana Žovince z Chomutova a Jakuba Tepera ze Vsetína. Mezi útočníky jde zejména o Fina Markuse Korkiakoskiho z Litoměřic a oblíbence jihlavského publika Lukáše Endála z Českých Budějovic. Na straně odchodů jde potom o gólmana Hynka Kůdelu a trojici obránců Patrika Husáka, Jana Dluhoše a Tomáše Gřeše, kteří získali angažmá v extraligových týmech. Z Poruby mimo jiné odešli i útočníci Jiří Zdeněk do Havířova a Petr Maršoun do Mladé Boleslavi.

Zatímco Poruba po karanténě již jeden zápas odehrála, tak Dukla je na tom jinak. Teprve v sobotu 22. srpna skončila čtrnáctidenní výluka a tým začal opět trénovat. „Bude to opět jako bychom šli k prvnímu zápasu sezony. Hra jistě nebude mít takové tempo, jako bychom si představovali, ale budeme od kluků vyžadovat, aby plnili to, co po nich žádáme v tréninku,“ sdělil asistent trenéra Dukly Karel Nekvasil.

Zápas začíná v CZ LOKO aréně v 18 hodin a pro přípravná utkání platí mimořádná hygienická opatření, která najdete zde.

Stav série 1:1. Přesně tímto výsledkem skončila série předkola mezi Porubou a Duklou, když jihlavští hokejisté na konci třetí třetiny po obrovském tlaku srovnali a v prodloužení ihned rozhodli. Zda by Jihlava psychickou výhodu přetavila na svojí stranu a další dva domácí zápasy vyhrála, to se už nikdo nedozví. Foto: Tomáš Lysý