2:4
(1:0, 0:0, 1:4)

Neúspěšný návrat do zápasového rytmu. Jihlava podlehla Porubě 2:4

25.08.2020 / Tomáš Kalas

Hodně emotivní a nervózní utkání sehrála Jihlava při svém návratu na ledovou plochu. Ačkoliv od páté minuty vedla po úspěšném zakončení Matěje Zadražila, náskok i přes několik slibných akcí navýšit nedokázala. Poruba díky povedené třetí třetině se utrhla do vedení 3:1, které již do konce zbytečně vyhroceného zápasu nepustila. Jihlavě sice ještě dal naději Josef Skořepa na začátku 56. minuty, ale závěr patřil ostravským hráčům, kteří si tak odvezli z Vysočiny výhru 4:2.
25.08.2020 18:00, Přípravné zápasy - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Fučík – Krenželok, Kolář, Mareš, Bukač, Bilčík, Strejček, Eliáš, Černohorský – Čachotský, Skořepa, Illéš – Jiránek, Zadražil, Pekr – Harkabus, Poletín, Chlubna – Havránek, Lichanec, T. Urbanec
2

HC RT TORAX Poruba

Foltán – Teper, Voráček, Kozák, P. Urbanec, Slavík, Pastor, Šendera – Sikora, Hudeček, Kanko – Stloukal, Korkiakoski, Endál – Pořízek, Jáchym, Brodek – Toman, Hotěk, Dani – Haring
4
Branky a nahrávky: 5. Zadražil (Jiránek), 56. Skořepa (Pekr, Krenželok) – 41. Hudeček (Kanko, Síkora), 43. Sikora (Kanko, Hudeček), 50. Sikora (Hudeček, Jáchym), 60. Jáchym. Rozhodčí: Suchý, Polák – J. Mareček, T. Mareček. Vyloučení: 10:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 277. Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:4.

Průběh utkání

Dukla vstoupila do zápasu ve velkém stylu a po necelých dvou minutách mohla slavit. Tomáš Jiránek se uvolnil ve středním pásmu a šel sám na branku. Foltána prostřelil mezi betony, gólovou radost ale zhatila tyč hostující branky. Domácím ale chutnalo i nadále a v páté minutě už slavili právoplatně. Matěj Zadražil prosvištěl po levém křídle až před branku a Foltán už byl na jeho střelu krátký. Poruba se v prvních minutách zápasu hledala a nebýt nepřesné mušky Illéše při zakončení zblízka po krásné nahrávce za obranu, bylo by to již o branky dvě. Ke konci dvacetiminutovky se sice opticky vývoj hry srovnal, stav ale zůstával výhodnější pro domácí.

Tomáš Jiránek byl ústřední postavou další šance zkraje druhé třetiny, když dostal před branku nahrávkou zpoza branky od Matěje Pekra, zakončení urostlého útočníka ale prolétlo jenom vedle vzdálenější tyče Foltánovy branky. Porubu trápila nedisciplinovanost, důkazem toho bylo 25 sekund 5 na 3, načež druhý trest pro Marka Sikoru byl díky zbytečnému krosčeku na Illéše v přerušené hře po předchozím faulu rovnou dvojnásobný, za čtyři minuty. Šance na druhý gól Dukla během přesilovky sice měla, avšak nedokázala překonat hostujícího brankáře. Hosté si toho směrem dopředu tvořili velice málo a to, co prošlo, měl ve své péči Fučík.

O emotivní momenty ale nebyla vůbec žádná nouze, díky volnému metru sudích se hrálo velice ostře. Ve dvojnásobném oslabení mohl srovnat Petr Stloukal, proti jeho střele se ale dokázal fantasticky přesunout Fučík, za což si vysloužil ovace. V 37. minutě došlo k dalšímu z mnoha střetů, který vyeskaloval v hromadnou potyčku, ve které se nejvíce angažoval Krenželok s Endálem. Trestalo se však pouze na domácí straně a Poruba dostala další přesilovou hru, z ní však srovnávací zásah nepadl.

Uplynulo jenom 17 sekund od úvodního buly třetí třetiny a bylo srovnáno. Na přihrávku z levého kruhu od Kanka si sjel před branku Jan Hudeček a Fučík neměl prostor reagovat. Hostům chutnalo i nadále a důsledkem toho byl obrat skóre v čase 42:14. Marek Sikora si zpracoval přihrávku zpoza domácí klece a zcela nikým nehlídán prostřelil Fučíka. Duklu srážela nedisciplinovanost, Poruba díky tomu dostala 1:50 5 na 3 a využila ji. Kombinaci prakticky na jeden dotek zakončil do prázdné Marek Sikora a svým druhým zásahem potopil naděje Jihlavy zase o něco níže. Zbytek zápasu se nesl v hodně nervózní atmosféře, olej do ohně často přilévali i oboustranně nepřesní sudí. Šest minut před koncem to domácí zkusili skrz powerplay a přineslo to úspěch, Pekrovu střelu od modré tečoval v předbrankovém prostoru Josef Skořepa a bylo to zpátky o gól.

Snížení na rozdíl jednoho gólu však neudělalo radost Pastorovi, který se rozhodl rozbít slavící hlouček a vyvolal konflikt, za který také dostal menší trest. 129 sekund před koncem šel ven za držení hole Stloukal a Jihlava zavelela k poslednímu útoku. Porubští ale drama nedopustili a 55 sekund před koncem do prázdné vyvezl puk Tomáš Jáchym. Jihlavě tak první zápas po vynucené pauze nevyšel a hostům podlehla 2:4.

Ohlasy trenérů

Martin Janeček (HC RT TORAX Poruba 2011): Výhry si moc vážíme, je to naše první letošní výhra. Na druhou stranu jí nepřeceňujeme, protože Dukla začínala od nuly, stejně jako minulý týden my. Je strašně těžké se do toho zase dostat a s některými našimi hráči tento problém neskutečně zamával. Pomalu se dostáváme do hry. Je otázka, zda Dukle ve třetí třetině došla fyzička nebo jí položily naše dva rychlé góly. Vítězství je pro nás cenné, 4:2 z Jihlavy je parádní výsledek. A dost šarvátek? Obě mužstva byla na zápas natěšená. Průběh zápasu byl těsný, tahalo se to, takže emoce ke hře patří. Na nás trenérech je, abychom toto naučili hráče zvládat, protože potřebujeme vyhrávat a při vedení si nekomplikovat situace. Ale to k hokeji patří. Por diváky to bylo zajímavé, zakřičeli si na nás i proti nám, takže to je v pořádku (úsměv).

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Vždycky není příjemné prohrát zápas. Na druhou stranu musím říct, že jsme hrozně dlouho netrénovali a teď jsme měli jen pár tréninků. První dvě třetiny jsme odehráli velmi solidně. Na můj vkus tam bylo hrozně moc oslabení. Ať už opravdu zbytečných a zaviněných - jako hokejka v obou rukou nebo úder do obličeje. A pak takové, které se mi nelíbily z pohledu toho, že jsme neudrželi nervy na uzdě. Po dlouhé době jsme hráli a navíc měli tolik oslabení, proto byla hra neurovnaná, přelévala se nahoru - dolu a ve třetí třetině nám došlo. Dostali jsme z prvního střídání gól a najednou bylo soupeře na ledě více. Měli jsme výpadek, kdy jsme dostali tři branky. Podařilo se nám snížit při přesilovce umocněné power-play, mohli jsme i vyrovnat, ale už při nás nestálo štěstí. Ale neviděl bych to tak negativně. Ve hře bylo spousta hezkých akcí, na to, že jsme hráli první zápas po dlouhé době. S tím jsem byl spokojený, s disciplínou ne a tu si do dalšího zápasu pohlídáme.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie