Po půl roce konečně na mistrák! Dukla začne prvoligovou pouť zápasem proti Prostějovu

10.09.2020 / Tomáš Lysý

Sobota, 7.3.2020. Datum, kdy A-tým naposled hrál soutěžní zápas Chance Ligy. V tu dobu asi nikdo nečekal, na se na další mistrovský zápas Dukly bude čekat téměř až do poloviny září. Na vině je již tolikrát opakovaná pandemie koronaviru. Nyní však přichází doba, kdy se kolotoč druhé nejvyšší české hokejové soutěže ZNOVU rozjíždí a všichni si určitě přejeme, aby odložených zápasů vinou aktuálního dění bylo co nejméně. HC Dukla Jihlava hostí v sobotu 12.9.2020 od 17:30 v CZ LOKO Aréně další tým, který skládá reparát za nevydařenou loňskou sezonu a také celek, se kterým Jihlavští začínali v postupové sezoně 2016/2017 - LHK Jestřábi Prostějov. Na zápas platí mimořádná organizační opatření vzhledem k současné situaci, zároveň až do odvolání není možné nakupovat vstupenky přes Ticketportal. Koupě je možná pouze na pokladnách CZ LOKO Arény, které otevírají v 16:15 (pokladny C) a v 16:30 (pokladna G) a také nonstop na automatické pokladně u Infocentra.

Ačkoliv více jak polovina přípravných utkání Dukly byla zrušena, přesto si červenožlutí nevedli vůbec špatně. Nejprve zvítězili na ledě Třebíče. Po prodělané karanténě šli Jihlavští prakticky hned na led, kdy doma podlehli Porubě 2:4. Následovalo vysoké vítězství 11:3 nad Havlíčkovým Brodem a výhra 3:1 v extraligovém Litvínově. K hodnocení přípravy se vyjádřili zástupci klubu na předsezonní tiskové konferenci.

Prostějovští sehráli v přípravě o tři utkání více než Dukla, tedy celkem sedm zápasů. Začali jí domácí prohrou 4:5 na nájezdy proti Třebíči a zvítězit dokázali pouze v dalších dvou mačích, kdy doma porazili Tychy 4:1 a získali cenný skalp Vsetína 4:2. Pak již přišly čtyři prohry. Nejprve hrůzostrašný domácí debakl 0:7 s rivalem z Přerova, poté porážky 1:3 v Porubě a 3:4 ve Vsetíně. Na konci předsezonního období nestačili Jestřábi na šumperské Draky, nováčkovi na jeho ledě podlehli 2:5.

Soupiska Prostějova
Realizační tým Prostějova

Během přípravného období klub LHK Jestřábi Prostějov svou tvář poměrně změnil. Není se čemu divit, vždyť až jedenácté místo mimo předkolo play-off bylo pro klub zklamáním. Jestřábí letka sice dávala velké množství branek, ale stejně tak lehce dokázala inkasovat. Tým má kompletně novou gólmanskou dvojici, první ligou protřelého Ondřeje Bláhu (loni Vsetín) doplnil Adam Wolf z Kadaně. Zemětřesením prošla také obrana, své místo si obhájil jen klubový odchovanec Petr Krejčí a zejména František Hrdinka, jenž má zkušenosti i z extraligové Mladé Boleslavi. Sportovní manažer Jiří Vykoukal, který v posledním vzájemném utkání s Jihlavou po osmi letech nastoupil do soutěžního špílu, měl určitě radost z příchodu Tomáše Drtila ze Šumperku, kterého do týmu velmi chtěl. Bude jistě zajímavé sledovat, jak si povedou Robin Staněk a René Piegl, kteří ještě v březnu hráli v Jihlavě.

Velkých změn doznal také útok, kde Prostějov ztratil útočnou trojici Marek Račuk, Tomáš Divíšek a Tomáš Nouza. První jmenovaný šel do Kladna, velezkušený Divíšek pak ukončil svou obdivuhodnou kariéru a Nouza přešel do týmu nováčka z Vrchlabí. Za loňskou sezonu nasbírali dohromady skvělých 147 bodů. Pokračuje naopak loňský druhý nejlepší střelec Chance Ligy Lukáš Žálčík (32 branek) a všestranný ofenzívní všeuměl Dominik Hrníčko, který se zároveň nebojí přitvrdit. Oba dva hráče si dobře pamatují i jihlavští fanoušci. Tím výčet první pětky produktivity Prostějova z minulého ročníku končí. Velkou posilou by mohl být Tomáš Kaut, který hrál předešlé tři sezony za Kladno a vyzkoušel si i extraligu. Nový prostějovský trenér Jiří Šejba spolu s asistentem Ivo Peštukou by jistě byli rádi za rozlet talentovaného Kryštofa Ouřady, loni sužovaného zraněními.

Poslední zápas Prostějova v přípravě

DRACI PARS Šumperk – LHK Jestřábi Prostějov 5:2

Branky a nahrávky: 18. Krejčiřík (Kabelka, Kratochvíl), 24. Uhlík, 30. Bernovský (Gewiese), 34. Kabelka (Uhlík, Hroch), 43. Baláž (Gewiese) – 4. Kaut (Mrázek, Sova), 36. Hrníčko (Ouřada). Rozhodčí: Kašík, Markovský – Bezděk, Novotný. Vyloučení: 4:9. Využití: 5:1. Diváci: 390. Střely na branku: 27:36. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 4:1, 4:2, 5:2.

Sestava Prostějova: Bláha (Křupka) – Sova, Drtil, Piegl, Hefka, Staněk, Matyáš – Mrázek, Bartoš, Gago – Žálčík, Kaut T., Vachutka (C) – Hrníčko, Chlán, Novák – Jandus, Pšeníčka, Motloch – Janeček, Ouřada.

Poslední vzájemný zápas

53. kolo Chl: Prostějov – Dukla 2:5

Branky a nahrávky: 2. Žálčík (Divíšek, Račuk), 54. Račuk (TS) – 10. Kolář (Anděl), 12. Anděl (Poletín), 36. Pekr (Pohl, Čachotský), 46. Pekr (Pohl, Čachotský), 54. Skořepa (Piegl, Čachotský). Rozhodčí: Doležal, Skopal – Komínek, Kučera. Vyloučení: 9:9. Využití: 1:2. Diváci: 349. Střely na branku: 35:30. Průběh utkání: 1:0, 1:5, 2:5.

Prostějov: Štůrala – Hrádek, Mrázek, Krejčí, Husa, Vykoukal, Muška, Pěnčík – Hrníčko, Divíšek, Žálčík – Nouza, Novák, Jandus – Antoníček, Račuk, Machač – Březák, Knap, Meidl
Jihlava: Brož – Staněk, Pohl, Bukač, Kolář, Půža, Piegl, Holý – Zeman, Skořepa, Čachotský – Pekr, Poletín, Anděl – Chlubna, Fronk, Jiránek – Protasenja, Lichanec, Harkabus.

V posledním vzájemném utkání uplynulé sezony se Dukla radovala na ledě Prostějova z vítězství 5:2. Do utkání tehdy nastoupil také Jiří Vykoukal, který hrál ostrý mistrovský zápas po osmi letech. Sportovní manažer Jestřábů nyní zůstane pravděpodobně jen ve funkcionářské roli. Foto: Nela Dittrichová

1. kolo Chance ligy, sobota 12.9.2020:

HC ZUBR Přerov – HC Stadion Vrchlabí ODLOŽENO
HC Stadion Litoměřice – SK Trhači Kadaň ODLOŽENO
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Frýdek-Místek ODLOŽENO
Rytíři Kladno – SC Kolín (16:00)
VHK ROBE Vsetín – DRACI PARS ŠUMPERK (17:00)
AZ Heimstaden Havířov – HC Baník Sokolov (17:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
HC Dukla Jihlava – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
HC Slavia Praha – HC Slovan Ústí nad Labem

2. kolo Chance ligy, středa 16.9.2020:

SC Kolín – HC Frýdek-Místek ODLOŽENO
HC Stadion Vrchlabí – VHK ROBE Vsetín ODLOŽENO
HC Benátky nad Jizerou – HC Dukla Jihlava (17:30)
LHK Jestřábi Prostějov – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Slovan Ústí nad Labem – HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
SK Trhači Kadaň – HC Slavia Praha (18:00)
HC Baník Sokolov – HC Stadion Litoměřice (18:00)
DRACI PARS ŠUMPERK – AZ Heimstaden Havířov (18:00)
Rytíři Kladno – HC ZUBR Přerov (18:00)

3. kolo Chance ligy, sobota 19.9.2020:

AZ Heimstaden Havířov – HC Stadion Vrchlabí ODLOŽENO
HC Frýdek-Místek – LHK Jestřábi Prostějov ODLOŽENO
HC ZUBR Přerov – SC Kolín (17:00)
VHK ROBE Vsetín – Rytíři Kladno (17:00)
HC Stadion Litoměřice – DRACI PARS ŠUMPERK (17:00)
HC Slavia Praha – HC Baník Sokolov (17:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – SK Trhači Kadaň (17:00)
HC Dukla Jihlava – HC Slovan Ústí nad Labem (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Benátky nad Jizerou (17:30)