Uvidíme, jestli mi kluci dají slevu nebo budu platit v plné ceně, směje se Joshua James Mácha

04.12.2020 / Tomáš Lysý

Lepší start v novém týmu a vůbec v prvním zápase Chance Ligy během své kariéry si Joshua James Mácha nemohl přát. Během první prosincové středy se dozvěděl, že vypomůže Dukle Jihlava a ani ne o čtyřiadvacet hodin později slavil s novými spoluhráči výhru 3:2 v prodloužení, ke které pomohl asistencí a rozhodujícím gólem. „Jsem hlavně rád za to, že jsme vyhráli. Dva body z Poruby jsou dobré a mé dva kanadské body jsou jen takovým bonusem, za který jsem rád,“ říká skromně osmnáctiletý česko-kanadský forvard.

V páté minutě na ledě Poruby se Jihlavští dostali do prvního vážnějšího ohrožení soupeřovy branky a hned se ujali vedení. Vše začalo dlouhým vyhozeným pukem Tomáše Jiránka. „Rukou jsem si zpracoval puk, který letěl lobem. Chtěl jsem ho hlavně dostat na bránu. Odrazilo se to a padl z toho gól,“ hlásí mladý útočník, kterak Jiří Fronk dopravil do sítě jeho střelu, jenž gólman Muštukovs vyrazil betonem před sebe.

Dukla ale vedení do konce třetiny neudržela. Těsně před odchodem do kabin inkasovala a stejný osud potkal červenožluté i krátce po návratu z kabin. „Hrál se hokej nahoru – dolu. Začali jsme dobře, ale ve druhé třetině jsme trošku přestali hrát. Pak jsme ale bojovností urvali zápas na naší stranu a byly z toho dva body,“ těší Joshuu Jamese Máchu vítězství červenožlutých barev, na kterém má nemalý podíl. Když útočník Tomáš Harkabus poslal zápas do prodloužení, právě novic v jihlavském dresu jej rozhodl povedenou kombinací s Jakubem Illéšem. „Kuba mi nahrál zpoza brány a já jsem chtěl hlavně vystřelit. Puk jsem si sice trošku zpracoval a pak střílel, ale naštěstí to tam padlo, byl rád za vítěznou trefu, která byla jeho první v seniorském hokeji. A možná ho utkání v Porubě bude stát i pořádný příspěvek do týmové kasičky – první zápas za Duklu, první gól v červenožlutém dresu… „Asi se to nasčítá. Ale uvidíme, jestli mi to kluci dají v plné ceně nebo dostanu slevu,“ směje se Josh.

Osmnáctiletý mladík se dozvěděl teprve den předem, že si vůbec poprvé v kariéře vyzkouší Chance Ligu, tedy druhou nejvyšší českou hokejovou soutěž. „Chance Liga je hodně vyrovnaná extralize. Dá mi to stejně zkušeností jako extraliga a posune mě dále,“ myslí si odchovanec šumperského hokeje, kterého mezi sebe vzali noví spoluhráči bez problémů: „Kluci mě přijali dobře. Normálně jsme se v kabině bavili a na střídačce také.“

O tom, že bude hrát za Duklu, byl informován sotva čtyřiadvacet hodin před zápasem v Porubě. Do Ostravy tak ani nejel týmovým autobusem, ale přijel přímo z Olomouce. „Dozvěděl jsem se to ve středu, když mi volal pan Tomajko, že je Čagy zraněný a Dukla potřebuje náhradu,“ věděl o zranění lídra jihlavské sestavy mladý hokejista, který má díky rodičům dvojí občanství. Otec je Čech, maminka pochází z Kanady, tedy z kolébky hokeje. „Měl bych za Duklu hrát ještě v sobotu proti Kolínu a pak se uvidí,“ prozrazuje na závěr rozhovoru mládežnický reprezentant.

Joshua James Mácha po výhře v Porubě

Autor videa: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Dukla Jihlava 2:3 pr.

Autor videa: HokejkaTV