Extraliga během pauzy mi pomohla. Proti Prostějovu jsem se cítil fyzicky velice dobře, říká Matěj Pekr

07.01.2021 / Tomáš Lysý

Přesně tak, jak řekl po utkání na Kladně obránce Daniel Kolář – jedna porážka nás nezastaví. Nový rok 2021 začala Dukla nejlépe, jak mohla. Na ledě Prostějova sice prohrávala a zkraje třetí třetiny ztratila vedení, ovšem nakonec Jihlavští odjížděli domů s výhrou 5:3 v kapse. Velmi se na ní podílel útočník Matěj Pekr, který dal hattrick a během jednoho utkání vyrovnal svůj dosavadní počet nastřílených branek za celou letošní sezonu. „Chtěl jsem do nového roku vstoupit trošku lépe, tak doufám, že se mi to trošku povedlo. Myslím si, že mi pomohlo hrát během přestávky Chance Ligy v Olomouci. Hrál jsem v trošku vyšším tempu a nyní jsem se cítil fyzicky opravdu dobře. Na bruslích mi to jezdilo a dal jsem i nějaký ten gól, který se ode mě trošku očekává,“ říká jihlavský sympaťák.

Tři body na ledě Prostějova přitom nebyly vůbec lehko získané. Dukla již v první minutě inkasovala branku a do kabin šla za nepříznivého stavu 1:2. „Výhra se rodila těžce. První třetinu byl Prostějov lepší a měl lepší pohyb. Možná na nás byla znát herní pauza a soupeř měl více ze hry,“ ohlíží se Matěj Pekr nad tím, že Jestřábi již minulý týden hráli zápas, kdežto Jihlava měla třítýdenní přestávku. „Od druhé třetiny jsme se zvedli. Do třetí části jsme šli za stavu 3:2 pro nás, ale začátek jsme úplně nezvládli. Prostějov vyrovnal a zlomový moment přišel při samostatném nájezdu domácích. Brožík ho hezky chytil a my jsme pak dali gól z přesilovky,“ vybavuje si jihlavský střelec moment, kdy se lámal zápas.

Jihlavě opět vyšly přesilové hry. Při hře speciálních týmů dala tři branky z šesti početních výhod! „Naštěstí jsme si po srovnání soupeře na 3:3 zase pomohli přesilovkou. Za jejich využití jsme rádi,“ hlásí Matěj Pekr, který se sám zasloužil o vítěznou trefu na 4:3 v přesilové hře. K tomu v první třetině srovnával na 1:1 a na konci zápasu jistil výhru Dukly trefou do prázdné klece. Po zlomení dlouhého čekání na branku se mu začíná střelecky dařit, v posledních osmi mačích se trefil hned šestkrát. „Samozřejmě si pamatuju, když jsem při trénincích na hokejbalovém hřišti dal branky. Ale od té doby nějaký čas uplynul, tak nevím, jestli to bylo tím,“ směje se Peky a je rád, že mu to tam začalo zase padat: „Do nového roku jsem chtěl vstoupit trošku lépe, tak doufám, že se mi to povedlo.

Na svoje branky si samozřejmě moc dobře pamatuje a těší ho, že se mu podařilo realizovat, co chtěl. „Při první brance Harky srazil ve středním pásmu puk na Poldu a ten mi ho dal do strany. Snažil jsem se zamířit pod lapačku gólmana a to se povedlo. Druhý gól byl z přesilovky. Havran mi nabil, chtěl jsem trefit vrch branky a to se také podařilo. A u třetí branky mě Harky našel samotného na útočné modré a pak už jsem měl lehkou práci. Chtěl bych poděkovat spoluhráčům, odvedli jsme slušný výkon a doufám, že na to budeme navazovat,“ těší Matěje Pekra.

Slušný výkon ale předvedl hlavně jihlavský šutér, který během 17 zápasů nasbíral 17 bodů (6+11) a je na čele týmové produktivity. K výkonu v Prostějově mu zřejmě pomohla i výpomoc v extralize. Během pauzy totiž nastupoval za Olomouc a měl tak zápasové vytížení, navíc ve vyšší soutěži. „Myslím si, že mi to pomohlo. Cítil jsem se fyzicky velice dobře. Sice jsem moc volna neměl, vždy jen dva dny přes Vánoce a dva dny přes silvestra. Takže jsem dá se říct hrál a až minulý týden jsem trénoval v Jihlavě. Byl jsem v trošku vyšším herním tempu a v nyní jsem se opravdu cítil dobře. Myslím si, že mi to i jezdilo na bruslích a dal jsem i nějaký ten gól, který se trošku ode mě očekává, takže mi to pomohlo,“ hodnotí pozitivně výpomoc v Olomouci, kde nastoupil do pěti zápasů.

Nabízí se tak porovnání. Právě v dresu Hanáků strávil celé sezony 2010/2011 – 2013/2014. A tehdy, po čtyřech sezonách v Olomouci, slavil s týmem historický postup do extraligy, kde v dalších dvou ročnících naskočil do 50 zápasů včetně baráže (6+11). Matěj Pekr tak nabízí svůj pohled na to, jak moc se během čtyř pěti let změnil rozdíl mezi extraligou a první ligou. „V extralize jsou hodně šikovnější a chytřejší hokejisti. Tím nechci říkat, že v první lize jsou hlupáci, to vůbec ne. Ale těch chytřejších je v extralize přece jen více. Dokáží využít každou chyba soupeře v gól. V Chance Lize je při chybě ještě nějaká šance to zachránit. Ale v extralize opravdu se všechno trestá a všechno jde vidět, co člověk udělá špatně. Není to až rychlostně až tak lepší, ale provedením a šikovností určitě,“ říká kanonýr, jenž v první lize nasázel již 268 branek, z toho čtvrtinu za Duklu.

A jaký byl vůbec konec roku a příchod roku nového v podání Matěje Pekra? „Já jsem letos byl úplně v klidu. Menšího Silvestra jsem si udělal 30. prosince. Takže o den později jsem odpočíval. Dal jsem si tři piva a šel jsem kolem druhé hodiny spát. Nic velkého, chtěl jsem být prvního ledna trošku fresh,“ usmívá se zastánce zdravé stravy a v tomto duchu se nesl i jeho novoroční oběd. „Letos byl zase kuskus a k tomu trošku bůčku,“ směje se Peky.

Matěj Pekr po výhře v Prostějově 5:3

Autor videa: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: LHK Jestřábi Prostějov - HC Dukla Jihlava 3:5

Autor videa: HokejkaTV