3:5
(2:1, 0:2, 1:2)

Hattrick krále Matěje! Dukla urvala na Hané tři body

06.01.2021 / Tomáš Kalas

Velká spokojenost zavládla jihlavskou kabinou po zápase v Prostějově. Ačkoliv totiž Dukla v první půli utkání neustále ztrácela jednu branku, ve druhé třetině dvěma využitými přesilovkami strhla vedení na svoji stranu. V téže třetině sice Jihlavští zahodili přečíslení dva na nikoho, nakonec ale obrat domácím nedopustili, a tak i díky hattricku Matěje Pekra berou Duklácí plný počet bodů!
06.01.2021 18:00, Chance Liga - 18. kolo

LHK Jestřábi Prostějov

Bláha – Matyáš, Hrdinka, Drtil, Piegl, Staněk, Pěnčík, Krejčí – Mrázek, Bartoš, Vachutka – Novák, Kaut, Komínek – Žálčík, Chlán, Hrníčko – Ouřada, Motloch, Jandus
3

HC Dukla Jihlava

J. Brož – Krenželok, Eliáš, Černý, Strejček, Bilčík, Dvořák, Březák – Havránek, Skořepa, Illéš – Jiránek, Zadražil, Mácha – Harkabus, Poletín, Pekr – Čermák, Juda, Chlubna
5
Branky a nahrávky: 1. Mrázek (Bartoš, Vachutka), 12. Drtil (Vachutka), 46. Bartoš (Vachutka, Mrázek) – 10. Pekr (Poletín, Harkabus), 31. Jiránek (Illéš, Mácha), 33. Chlubna (Skořepa, Havránek), 52. Pekr (Havránek, Skořepa), 60. Pekr. Rozhodčí: Ondráček, Vrba - Kleprlík, Kučera. Vyloučení: 7:5, navíc Chlán (PRO) 10 min., Vykoukal (trenér PRO) trest do konce utkání. Využití: 0:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 0. Střely na branku: 26:36 (12:9, 6:15, 8:12). Zblokované střely: 14:14. Vhazování: 37:31. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:5.

Průběh utkání

Vedení v zápasu se bleskově ujali domácí. Po odehraných 45 sekundách se po individuální akci prosadil Mrázek. První přesilovka byla k vidění od 3. minuty, když šel na trestnou lavici Černý. Domácí si v ní vytvářeli dobré šance, ale dostat puk za záda Brože se jim nepodařilo. Stejně tak dopadla i druhá početní výhoda Hanáků ze 7. minuty, kde byl vidět především domácí Bartoš, ale jeho snaha branku nepřinesla. Po oslabení se Jihlava dostala dopředu a v čase 9:18 se jejich snaha o vyrovnání vyplatila, když se Matěj Pekr trefil z kruhu do pravého rohu. V polovině první třetiny byl k vidění hokej ve vysoké rychlosti. Ve 12. minutě si Hanáci vzali svoje vedení zpět. Tomáš Drtil se ve středním pásmu dostal k puku, prokličkoval mezi čtyřmi hráči soupeře a zakončil svoji vydařenou akci gólem. Třetí faul Dukly přišel ve 14. minutě. Největší šanci této početní výhody rozehrál Hrdinka dobrou střelou, puk se odrazil od betonu k Žálčíkovi, který ale nedokázal dorazit do odkryté branky. Ke konci úvodní části byly k vidění ještě tři přesilové hry, z toho dvě na straně hostů. Skóre se ale neměnilo.

Jihlava si z první třetiny přenesla devadesát vteřin přesilovky do prostřední části. Stejně jako Prostějov, i ona ale nabídnutou výhodu nevyužila. Ve 22. minutě to zkoušeli z mezikruží domácí Kaut s Hrníčkem, Brož ale jejich akci pokryl. Po chybě v obraném pásmu Prostějova se Jihlava rozjela na Bláhu, vyrovnání z toho ale nebylo. Eliáš pak střílel od modré a po jeho ráně měl prostějovský gólman problém s maskou. V čase 26:02 přišla další výhoda pro hosty, ve které se Prostějov svými výkony, a hlavně výkony Bláhy, ubránil. Tři minuty poté šli domácí opět do čtyř. Zhruba v polovině trestu Hanáků se radoval Tomáš Jiránek, který dorážel po střele Máchy z mezikruží za prostějovskou brankářskou jedničku. Minutu poté šli Jestřábi opět na trestnou lavici, což hosté trestali znovu. Střela Tomáše Chlubny z první zařídila Jihlavě vedení. Radost Jihlavy mohla být o to větší v samotném závěru, když po totálním propadu prostějovské obrany jeli Pekr s Poletínem z půlky sami na branku, jenže celá akce skončila neúspěchem už při první přihrávce.

Třetí třetinu začali domácí tlakem v obranném pásmu Dukly. Úsilí se domácím vyplatilo v čase 45:49, kdy se radovali z vyrovnání. Vachutkovo nahození před gólmanem Brožem využil David Bartoš. Ve 48. minutě byli hosté posláni, po faulu Máchy, do čtyř. Vachutka dostal nabito od Drtila, svojí střelou orazítkoval pouze tyč. Branková konstrukce se rozezněla ještě jednou, když o chvíli později dorážel Chlán. Jeden z klíčových momentů zápasu přišel deset minut před koncem, když se Mrázek dostal do samostatného úniku, jeho bekhend ale skvěle vykryl Jan Brož. Na začátku 52. minuty si přesilovou hru zahrála Dukla, když Hanáci hráli v šesti. Bohužel pro domácí celek, trvalo oslabení pouhých 8 vteřin. Matěj Pekr dostal nabito na modrou čáru a dělovkou poslal puk mimo dosah prostějovského brankáře. Na domácích byla vidět síla k vyrovnání a touha zisku nějakého bodu. Na Brože to zkoušeli prostějovští obránci Staněk, Piegl nebo Krejčí, Devadesát vteřin před koncem zápasu si domácí lavička vzala oddechový čas. Následně hráli Hanáci, po usazení se v obraném pásmu hostů, bez brankáře. Dlouho jim ale tlak nevydržel. Matěj Pekr překazil akci Jestřábů a vše zakončil střelou do prázdné branky. Jeho hattrick tak pomohl Jihlavě k zisku tří bodů, naopak Prostějov už ve druhém zápase za sebou nebodoval.

Ohlasy trenérů

Jiří Šejba (LHK Jestřábi Prostějov): Dá se říct, že dnešní zápas měl dvě kapitoly – den a noc. První třetinu hrajeme dobře, máme tam spoustu šancí. Potom celý zápas de facto si poškodíme tak, že na konci první třetiny uděláme nesmyslný faul, díky tomu, že předržíme kotouč. Následně potom celá druhá třetina jela v tom, že jsme hráli v oslabení. Přece jenom Jihlava hraje přesilovky velmi dobře. My jsme se tím dostali totálně z tempa a Jihlava zápas otočila. Ve třetí třetině jdeme za tím, hra se nám krásně otočila a dostali jsme se i do šancí. Srovnáme na 3:3 a přijde další vyloučení. Řeknu jasně, kdo má jít na led a on tam skočí úplně jiný hráč. To jsou prostě ty stejné chyby, které děláme, stále dokola. Kvůli tomu pak nemáme dobré výsledky, hlavně ty bodové.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Začátek zápasu odpovídal tomu, že jsme dlouho nehráli. Sice jsme dobře trénovali, ale nemůže to nahradit zápasové tempo. Navíc Prostějov hrál vložený zápas 30. prosince a bylo vidět, že je na utkání více nachystán. První třetinu tam byly velké problémy, od druhé třetiny jsme již hráli tu hru, jakou jsme si představovali. Samozřejmě tam byly chyby, ale bylo by divné, aby po tak dlouhé pauze žádné nebyly. Kluci to odmakali a odjezdili, pomohly nám přesilovky, za což jsem hrozně rád. V nejtěžším okamžiku nám pak pomohl brankář, vychytal samostatný nájezd a v závěru to už bylo do prázdné branky. Jsem rád i za Matěje Pekra, kterému to tam začalo padat a doufám, že tomu tak bude i po zbytek sezony.