Po deseti dnech je tu opět derby Vysočiny – Dukla hraje v Třebíči

05.03.2021 / Vladimír Šťastný

Před prvním mistrovským utkáním Dukly s Třebíčí, které se hrálo před několika dny, přesněji 23. února jsme psali, že se oba celky potkávají na ledě po více než šesti měsících. Od té doby uplynulo pouhých deset dnů, a oba mančafty proti sobě nastoupí opět. Nyní však při odvetě v KHNP Aréně v Třebíči. Hrát se bude v sobotu 6. března od 17:30 hodin. Zatímco Dukla má účast ve čtvrtfinále play off již jistou, SK Horácká Slavia Třebíč se po posledních třech prohrách v řadě, musí spokojit s bojem o umístění před předkolem play off. Bohužel i nadále se vinou současné pandemie koronaviru hrají zápasy bez diváků a fanoušci obou celků přijdou o přímou účast na stadionu. Nicméně průběh zápasu můžete sledovat na textových onlajnech nebo přes stream hokejkaTV, jenž je i po přestávce pro permanentkáře zdarma.

Celek SK Horácká Slavia Třebíč měl ještě před posledním utkáním v Jihlavě skvěle našlápnuto k účasti v první čtyřce tabulky, která by zaručovala několik dní volna před čtvrtfinále play off v době, kdy se osmička týmů na pátém až dvanáctém místě utká v souboji o další čtyři místa pro čtvrtfinále. Jenomže tým, který patří ke stálicím druhé nejvyšší české hokejové soutěže, poslední tři zápasy nezvládl. V Jihlavě svěřenci trenéra Jaroslava Barvíře a Davida Dolníčka prohráli až po samostatných nájezdech, poté následovala prohra doma se Slavií Praha 1:3 a v posledním soutěžním kole ve středu Bílé hvězdy prohrály v Porubě 2:3. Pouhý bod do tabulky za poslední tři utkání znamenal propad tabulkou až na současné osmé místo. A co hůře, při možných prohrách v posledních dvou kolech a současně dvou výhrách Sokolova a Slavie Praha, mohou třebíčští hokejisté propadnout až na desátou příčku tabulky, a to by znamenalo přijít o možnost začínat předkolo play off se svým soupeřem na domácím ledě. O náboj tak derby v sobotu rozhodně nepříjde.

V letošní sezoně, po nevalném začátku způsobeným dvakrát karanténou, se týmu začalo dařit zejména po Novém roce. To svěřenci trenéra Jaroslava Barvíře, jenž nahradil na postu hlavního trenéra Romana Mejzlíka, který je dlouhodobě v rekonvalescenci po nemoci, dosáhli na osm výher v řadě a tabulkou začali stoupat nahoru. Jenže v posledních osmi utkáních však Třebíč sedmkrát prohrála, z toho třikrát až po samostatných nájezdech a pouze jednou se radovali hokejisté s bílou hvězdou na dresech z výhry. To jim vyneslo již zmiňovanou současnou osmou příčku tabulky.

Soupiska Třebíče
Realizační tým Třebíče

Podíváme-li se na statistiky hráčů Třebíče, zjistíme, že po odehraných devětadvaceti kolech se v sestavě týmu protočilo třiatřicet hráčů do pole a dva gólmani. Ze známých tváří jihlavskému publiku se pak jednalo o obránce Šimona Szathmáryho, útočníka Vladimíra Oščádala a gólmana Jaroslava Judu. Szathmáry hrál za mládež Dukly i za seniorský tým, ovšem nyní již patří k pilířům obranných řad Poruby. Zanedlouho třiadvacetiletý Oščádal odešel v juniorském věku do Znojma, kde hrál v juniorské EBEL lize i v seniorském týmu EBEL ligu. Po skončení druholigové soutěže, kde Znojmo momentálně hraje, se mladý útočník přesunul do Třebíče. Zde odehrál již sedmnáct zápasů, ale do statistik se zatím nezapsal žádným kanadským bodem. Jaroslav Juda, bývalý jihlavský gólman mládeže je zatím jedním ze čtyř brankářů současného týmu a mezi tři tyče se doposud nedostal.

V brance se zatím vystřídali gólmani Pavel Jekel a Jan Mičán. Jekel zasáhl do osmadvaceti utkání, Míčán zatím do sedmi. Jekel inkasoval 65 gólů, má procentuální úspěšnost zásahů 91,79% a průměr inkasovaných branek na zápas 2,38. Mičán inkasoval patnáctkrát, má průměr inkasovaných branek na zápas 2,96 a procentuální úspěšnost zákroků 89,80%. Čtvrtým brankářem na soupisce je juniorský gólman Třebíče Lukáš Vejmelka. Ten se, stejně jako Juda, do branky ještě nepodíval.

Mezi třinácti beky Třebíče, kteří doposud zasáhli do hry si v rámci kanadského bodování doposud nejlépe vede Jakub Stehlík. Má na svém kontě 13 bodů (4+9), druhý je Karel Nedbal s jedenácti body (4+7) a třetí místo patří Lukáši Chalupovi. Na jeho kontě je osm bodů za jednu branku a sedm asistencí. Co se týče útočníků, tak do hry zasáhlo dvacet forwardů. Na čele se ustálila trojice hráčů se solidním bodovým ziskem, ostatní potom za nimi zaostávají s velkou ztrátou. Nejlépe si z nich zatím stojí Ladislav Bittner. Na svém kontě má již 39 bodů (24+15) a je nejlepším střelcem celé Chance ligy. O devět bodů méně získal Martin Šťovíček – 30 (15+15) a třetí místo patří Matěji Psotovi. Ten má o jeden bod méně než Šťovíček - 29 (7+22).

Kde Třebíč hraje?

Třebíčští hokejisté hrají své domácí zápasy na Zimním stadionu města Třebíče - KHNP ARENĚ, která dostala jméno podle partnera třebíčského hokeje, korejské společnosti Korea Hydro & Nuclear Power. Stadion byl otevřen před 59 lety, zastřešen v roce 1980 a rozšířen o jednadvacet let později. Aktuálně se do něj vejde 5000 diváků.

Foto: SK Horácká Slavia Třebíč

Poslední zápas Třebíče:

32. kolo Chance ligy: HC RT TORAX Poruba – SK Horácká Slavia Třebíč 3:2

Branky a nahrávky: 25. Teper (Urbanec, Hudeček), 28. Szathmáry (Pořízek, Hudeček), 40. Pořízek (Sikora, Jáchym) – 4. Bittner (Zukal, Chalupa), 32. Nedvídek (Beránek). Rozhodčí: Doležal, Kašík – Novák, Zídek. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. Diváci: Hráno bez diváků. Střely na branku: 34:32. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

SK Horácká Slavia Třebíč: Mičán – Tejnor, Furch, Chalupa, Zukal, Vodička, Nedbal – Šťovíček, Bittner, Psota – Vodný, Nedvídek, Ferda – Beránek, Malý, Kratochvil – Michálek, Brabenec, Křehlík – Oščádal.

Poslední vzájemný zápas:

16. kolo Chance ligy 2020/21: Dukla – Třebíč 4:3 sn.

Branky a nahrávky: 30. Harkabus (Zadražil), 46. Pekr (Brož), 54. Fronk (Skořepa, Pekr), rozh. náj. Illéš – 25. Beránek (Nedvídek, Vodný), 26. Beránek (Ferda, Nedvídek), 34. Bittner (Furch, Chalupa). Rozhodčí: Zubzanda, Grech – Baxa, Hnát. Vyloučení: 8:7. Využití: 1:1. Diváci: 0. Střely na branku: 33:23. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 4:3.

Dukla: Zhukov – Kolář, Mareš, Dundáček, Černý, Bilčík, Strejček, Eliáš – Harkabus, Zadražil, Illéš – Jiránek, Fronk, Cachnín – Čachotský, Skořepa, Pekr – Havránek, Lichanec, Brož

Třebíč: Jekel – Chalupa, Furch, Tejnor, Zukal, Vodička, Vodný - Šťovíček, Bittner, Psota – Beránek, Nedvídek, Ferda – Křehlík, Michálek, Oščádal – Malý, Brabenec, Kratochvil – Vedral

Prodloužení posledního vzájemného zápasu bylo hodně emotivní i kvůli tomu, že Třebíč vstřelila branku, ze které se radovala a která byla vzápětí odvolána. Na nájezdy poté urvala bod navíc Dukla. Foto: Markéta Křížová

Následující program Chance ligy

33. kolo: Sobota 6. března 2021:

HC Stadion Vrchlabí – SC Kolín (16:00)
HC Slovan Ústí nad Labem – AZ Heimstaden Havířov (16:00)
HC Benátky nad Jizerou – HC Stadion Litoměřice (17:00)
DRACI PARS ŠUMPERK – Rytíři Kladno (17:00)
HC Baník Sokolov – HC ZUBR Přerov (17:00)
SK Trhači Kadaň – VHK ROBE Vsetín (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC Slavia Praha (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dukla Jihlava (17:30)

34. kolo: Pondělí 8. března 2021:

HC Slavia Praha – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
AZ Heimstaden Havířov – SK Trhači Kadaň (17:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Slovan Ústí nad Labem (17:00)
HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek (17:30) - podpořte Duklu koupí virtuální vstupenky
HC RT TORAX Poruba 2011 – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
VHK ROBE Vsetín – HC Baník Sokolov (17:30)
SC Kolín – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
Rytíři Kladno – HC Stadion Vrchlabí (18:00)

Předkolo play off Chance ligy

1. zápasy: Čtvrtek 11. března 2021:
5. tým – 12. tým
6. tým – 11. tým
7. tým – 10. tým
8. tým – 9. tým

2. zápasy: Pátek 12. března 2021:
5. tým – 12. tým
6. tým – 11. tým
7. tým – 10. tým
8. tým – 9. tým

3. zápasy: Neděle 14. března 2021:
12. tým – 5. tým
11. tým – 6. tým
10. tým – 7. tým
9. tým – 8. tým

Předkolo se hraje na tři vítězné zápasy, případné další termíny jsou 15.3.2021 (4. zápasy) a rozhodující pátý zápasy se budou případně hrát 17.3.2021. Čtvrtfinále startuje 19.3.2021

Rozpisy zápasů se samozřejmě mohou dle aktuální situace ještě měnit.

Aktuální tabulka Chance ligy