Počty před posledním kolem? Dukla vstoupí do play-off z druhé, třetí nebo čtvrté pozice

07.03.2021 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté si povedeným finišem základní části zajistili přímou účast ve čtvrtfinále a vyhnou se ošidnému předkolu play-off. Výrazně tak napravili loňskou sezonu, kdy skončili až na deváté pozici a začínali předkolo soutěže dokonce venku. Před posledním zápasem je jasné, že Dukla už nemůže skončit na první příčce, naopak po 34. kole jí může patřit druhá, třetí nebo čtvrtá příčka. Počty jsou jednoduché, jelikož Přerov už má základní část odehráno. Pokud Jihlava porazí v pondělí na domácím ledě Frýdek-Místek, skončí na druhé příčce.

1. místo:
Vítězem základní části Chance Ligy sezony 2020/2021 se stal tým Rytíři Kladno. Tým Jaromíra Jágra urval v předposledním kole v samotném závěru tři body na ledě Šumperku a již nemůže být bodově předstižen. Přerov ztrácí na Kladno dva body, ale už má odehráno všech 34 zápasů. Třetí Dukla je čtyři body zpět. Pro Rytíře může být první příčka velkou výhodou. Může se stát cokoliv, sezona nemusí být kvůli koronaviru ukončena a pak by mohla být první příčka po základní části směrodatná.

2. – 4. místo:
Druhá pozice aktuálně patří Přerovu, ovšem Zubři budou čekat na výsledky pondělního kola. Pokud Dukla vyhraje nad Frýdkem-Místkem za tři body, posune se na druhou pozici. Pokud jihlavští hokejisté získají dva body, budou mít s Přerovem sice stejně bodů, ale horší vzájemný zápas, který je při bodové rovnosti dvou týmů směrodatný.

Jistotou je, že Přerov nemůže skončit hůře než třetí a Vrchlabí nemůže být naopak lépe než třetí. Tým z brány Krkonoš se může na třetí příčku posunout pouze v případě prohry Dukly s Frýdkem-Místkem a naopak své výhry za tři body v Kladně. Pokud bude mít Dukla a Vrchlabí stejně bodů, rozhodují vzájemné zápasy. Oba celky mají ze vzájemných zápasů 3 body při skóre 7:7 (Dukla – Vrchlabí 5:3, Vrchlabí – Dukla 4:2). Následně pak rozhoduje rozdíl vstřelených a obdržených branek, který má Dukla nyní výrazně lepší: Jihlava +50, Vrchlabí +43.

Předkolo play-off:

5. – 7. místo:
První čtyři týmy po základní části budou čekat na čtyři soupeře, jenž vzejdou z předkola play-off. Do něj postoupí týmy na pátém až dvanáctém místě, přičemž se bude hrát systémem:
5. tým – 12. tým; 6. tým – 11. tým; 7. tým – 10. tým; 8. tým – 9. tým; na tři vítězné zápasy.

Pořadí na pátém, šestém a sedmém místě zatím nejde přímo určit. Poruba, Litoměřice i Vsetín mají shodně 59 bodů. Pokud budou mít všechny tři týmy stejný počet bodů i po 34. kole, přijde na řadu minitabulka vzájemných utkání. V této minitabulce případně skončí na pátém místě Vsetín (9 bodů), šesté budou Litoměřice (6 bodů) a sedmá skončí Poruba (3 body). Přikládáme i body ze vzájemných zápasů, jenž rozhodují při bodové rovnosti dvou týmů: Litoměřice – Poruba 6:0, Litoměřice – Vsetín 0:6, Vsetín – Poruba 3:3.

8. – 10. místo:
Osmou příčku má na dosah Třebíč. Potřebuje k ní bod z utkání na ledě Kolína nebo jakékoliv zaváhání Slavie. Pražané se mohou na osmou příčku posunout pouze v případě výhry doma nad Benátkami a zároveň musí doufat, že Kolín vyhraje za tři body nad Třebíčí. V tomto případě by měli s Horáckou Slavii stejně bodů a lepší vzájemné utkání.

Slavia si ale musí hlídat i udržení deváté pozice. Desátý Sokolov na ní ztrácí pouze jeden bod a navíc má lepší vzájemný zápas (na body proti Slavii 3:3 při skóre 9:3). Pakliže Sokolov získá v posledním kole minimálně o bod více než Slavia, posune se na devátou příčku. V jakémkoliv jiném případě se musí spokojit s místem desátým.

11. – 12. místo:
O nejhorší pozici pro předkolo play-off si to na dálku „rozdají“ Prostějov a Ústí nad Labem. V lepší výchozí pozici je Prostějov, jenž má 47 bodů, kdežto Ústí je o dva body zpět. Vzájemné zápasy hovoří ve prospěch ústeckého týmu (na body 3:3, na skóre 5:3). Oba dva týmy jedou na kluziště soupeřů – Prostějov míří do Poruby, Ústí vycestuje na led Litoměřic.

Týmy na 13. – 18. místě (Havířov, Benátky, Frýdek-Místek, Kolín, Šumperk, Kadaň) mají po sezoně, ze soutěže se nepadá.

Rozpis posledního 34. kola:
HC Slavia Praha – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
AZ Heimstaden Havířov – SK Trhači Kadaň (17:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Slovan Ústí nad Labem (17:00)
HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek (17:30)
HC RT TORAX Poruba 2011 – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
VHK ROBE Vsetín – HC Baník Sokolov (17:30)
SC Kolín – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
Rytíři Kladno – HC Stadion Vrchlabí (18:00)

Tabulka před posledním kolem