Startuje čtvrtfinále play-off, Dukle se postaví ambiciózní tým Litoměřic

18.03.2021 / Vladimír Šťastný

Dlouho očekávaná vyřazovací soutěž Chance ligy je přede dveřmi. Po ukončení předkola play-off se k cestě za vysněným postupem do Extraligy sešikovalo osm celků. Ty začnou od pátku 19. března 2021 bojovat nejprve o účast v semifinále, posléze ve finále a v něm se určí postupující mezi tuzemskou hokejovou smetánku. Jihlavská Dukla dostala po dvou letech do čtvrtfinále opět stejného soupeře. Po vyřazení Sokolova v předkole jím bude sedmý tým tabulky po základní části, celek HC Stadion Litoměřice. První dva zápasy se odehrají na ledě CZ LOKO Arény v Jihlavě v pátek 19. a v sobotu 20. března 2021.
Bohužel i nadále se vinou současné pandemie koronaviru hrají zápasy bez diváků. Zápasy tak můžete tradičně sledovat psaným přenosem na webu onlajny.com a permanentkáře jistě potěší stálá možnost sledovat zápasy zdarma na hokejkaTV. Duklu ale můžete podpořit koupí virtuální vstupenky.
Zápasový bulletin DUKLÁK si můžete stáhnout zde.

Podle papírových předpokladů by mělo být všechno jasné. Dukla v letošní sezoně sehrála s Litoměřicemi dvě utkání a v obou případech zvítězila. Nejprve na severu Čech 25. listopadu 4:0 a poté v jihlavské odvetě 20. února vysoko 6:0. Dvě výhry a skóre 10:0 hovoří za vše, ale velký pozor! Play-off je zcela jiná soutěž a začíná se vždy za stavu 0:0. Tato série se může klidně natáhnout až na maximálních sedm utkání.

Celek HC Stadion Litoměřice dosáhl zatím nejlepšího umístění v Chance lize v loňské sezoně. Po základní části totiž Stadion obsadil třetí příčku a po skončení nadstavby o pořadí v play-off skončili kališníci šestí. Do play-off však tým již nezasáhl, protože soutěž byla kvůli pandemii Covid – 19 ukončena. Severočeši od sezony 2016/17 spolupracují s Českým hokejem v rámci projektu Dukla. Na severu Čech tak pravidelně hrají hráči – juniorští reprezentanti, kteří by ve svých mateřských klubech nedostali dostatek prostoru pro svůj další hokejový rozvoj. Dravé mládí tak může potrápit jakéhokoliv soupeře.

Soupiska Litoměřic
Realizační tým Litoměřic

Klub z královského města Litoměřice, ležícího v úrodné krajině polabské nížiny na soutoku řek Labe a Ohře, má z výše uvedeného logicky velmi mladý kádr, vedený trenérskou dvojicí David Bruk – Daniel Tvrzník. Zkušenost a rozvahu starších hráčů tak nahrazuje elán a vůle mladých hráčů prosadit se v seniorském hokeji.

Podíváme-li se na statistiky hráčů Litoměřic, zjistíme, že po základní části, tedy po třiceti čtyřech odehraných kolech se v kleci vystřídali gólmani Tomáš Král a Adam Beran. Král zasáhl do sedmadvaceti utkání, Beran do devíti. Tomáš Král inkasoval 84 gólů, má procentuální úspěšnost zásahů 89,83% a průměr inkasovaných branek na zápas 3,16. Beran inkasoval dvacet tři gólů, má průměr inkasovaných branek na zápas 2,94 a procentuální úspěšnost zákroků 89,64%. V předkole play-off stál v brance Litoměřic pouze Tomáš Král. V sérii proti Sokolovu inkasoval jedenáct gólů s průměrem 2,13 obdržených branek na zápas a procentuální úspěšností zákroků 93,64%.

Mezi beky Litoměřic si v rámci kanadského bodování v základní části nejlépe vedl jihlavskému publiku velice dobře známý Jan Holý. Honza nashromáždil 21 bodů za čtyři góly a sedmnáct asistencí. Druhý je další ex-jihlavský bek ze začátku sezony 2016/2017 Patrik Marcel se třinácti body (2+11) a třetí místo patří nejzkušenějšímu beku Litoměřic Janu Výtiskovi. Devětatřicetiletý veterán získal sedm bodů za dva góly a pět asistencí. Také v pěti utkáních předkola play-off byl nejlépe bodujícím bekem Litoměřic Jan Holý (7 bodů), Jan Výtisk obsadil taktéž třetí příčku (2 body). Pouze Patrika Marcela na druhé pozici vystřídal Jiří Jebavý se ziskem tří bodů.

Co se týče útočníků, tak si v základní části nejlépe počínal Matěj Beran. Získal úctyhodných 52 bodů (17+35), díky kterým vyhrál produktivitu celé soutěže. O pět bodů méně měl na svém kontě Patrik Miškář – 47 (19+28) a třetí místo patřilo Martinu Procházkovi. Ten na druhého Miškáře ztratil osm bodů. Na svém kontě tak měl 39 bodů (18+21). Všichni tři produktivní útočníci jsou ve střední věku (24 – 27 let) a potvrzují tak fakt, že v tomto období jsou takoví hráči svým týmům hodně prospěšní. Tato trojice totiž byla nejúspěšnější i v předkole play-off. Miškář získal 8 bodů (3+5), Procházka 6 bodů (4+2) a Beran taktéž šest bodů (2+4).

Poslední zápas Litoměřic

Pátý zápas předkola play-off Chance ligy: HC Stadion Litoměřice – HC Baník Sokolov 5:0

Branky a nahrávky: 3. Výtisk (Jánský, Holý), 23. Jánský (Kadlec, Jícha), 26. Procházka (Miškář, Holý), 29. Procházka (Jícha), 52. Berka (Urban, Konečný). Rozhodčí: Petružálek, Micka – Flegl, Kotlík. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 0. Střely na branku: 13:6. Zblokované střely: 2:3. Vhazování: 25:30. Průběh utkání: 5:0.

HC Stadion Litoměřice: Král – Marcel, Baláž, Výtisk, Holý, Kremláček, Jebavý – Beran, Miškář, Procházka – Stehlík, Válek, Svoboda – Berka, Urban, Konečný – Jícha, Soukup, Jánský – Kadlec

Poslední vzájemný zápas

29. kolo Chance ligy: Dukla – Litoměřice 6:0

Branky a nahrávky:< 15. Havránek (Brož, Strejček), 20. Kolář (Havránek), 21. Strejček (Fronk), 34. Zadražil (Harkabus, Illéš), 54. Skořepa (Čachotský), 56. Skořepa (Čachotský). Rozhodčí: Barek, Marek – Zídek, Bohuněk. Vyloučení: 9:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 0. Střely na branku: 34:30. Zblokované střely: 9:10. Vhazování: 39:20. Průběh utkání: 6:0.

Dukla Jihlava: Žukov – Kolář, Mareš, Dundáček, Černý, Bilčík, Strejček, Eliáš – Harkabus, Zadražil, Illéš – Jiránek, Fronk, Cachnín – Čachotský, Skořepa, Pekr – Havránek, Lichanec, Brož

Litoměřice: Král (34. Beran) – Marcel, Baláž, Výtisk, Holý, Kremláček, Jebavý, Tomek – T. Svoboda, Válek, Kadlec – Beran, Miškář, Procházka – Konečný, Urban, P. Svoboda – Pajer, Šapovaliv, Jánský

Jihlavským hokejistům se letos proti Litoměřicím dařilo. Po výhře na ledě soupeře v poměru 4:0 se radovali i v CZ LOKO Aréně výsledkem 6:0. Foto: Markéta Křížová

Čtvrtfinále Chance ligy

1. zápasy: pátek 19. března 2021:

HC ZUBR Přerov – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:00)
HC Dukla Jihlava – HC Stadion Litoměřice (17:30) - podpořte Duklu koupí virtuální vstupenky
HC Stadion Vrchlabí – VHK ROBE Vsetín (17:30)
Rytíři Kladno – HC Slavia Praha

2. zápasy: sobota 20. března 2021:

HC ZUBR Přerov – HC RT TORAX Poruba 2011
HC Dukla Jihlava – HC Stadion Litoměřice (17:30) - podpořte Duklu koupí virtuální vstupenky
HC Stadion Vrchlabí – VHK ROBE Vsetín (17:30)
Rytíři Kladno – HC Slavia Praha (18:00)

3. zápasy: úterý 23. března 2021:

HC Stadion Litoměřice – HC Dukla Jihlava (17:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC ZUBR Přerov
VHK ROBE Vsetín – HC Stadion Litoměřice
HC Slavia Praha – Rytíři Kladno

4. zápasy: středa 24. března 2021:

HC Stadion Litoměřice – HC Dukla Jihlava (17:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC ZUBR Přerov
VHK ROBE Vsetín – HC Stadion Litoměřice
HC Slavia Praha – Rytíři Kladno