2:1
(0:0, 0:0, 2:1)

Třetí třetina rozhodla! Dukla vyhrála první bitvu 2:1

19.03.2021 / Tomáš Kalas

Krátce před osmou hodinou večerní se jihlavskou kabinou ozývaly radostné výkřiky. Jihlava totiž zvládla první zápas čtvrtfinálové série, když se urvala ve vyrovnaném zápae šest minut před koncem na dvoubrankový náskok, který povedenou tečí zařídil Josef Skořepa. Ačkoliv kališníci 14 sekund před koncem snížili zásluhou exdukláka Jana Holého, Jihlava to již ubránila a připisuje si výhru 2:1!
19.03.2021 17:30, Chance Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Mareš, Kolář, Dundáček, Černý, Bilčík, Strejček, Krenželok – Harkabus, Zadražil, Illéš – Jiránek, Fronk, Cachnín – Čachotský, Skořepa, Pekr – Havránek, Lichanec, V. Brož
2

HC Stadion Litoměřice

Král – Baláž, Marcel, Výtisk, Holý, Jebavý, Kremláček, Háva – Beran, Miškář, Procházka – Stehlík, Válek, Svoboda – Berka, Urban, Konečný – Jícha, Soukup, Jánský
1
Branky a nahrávky: 46. Fronk (Harkabus), 54. Skořepa (Dundáček, Čachotský) – 60. Holý (Svoboda). Rozhodčí: Barek, Jaroš – Sedláček, Šimánek. Vyloučení: 5:7, navíc Procházka (LTM) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 0. Střely na branku: 28:17. Zblokované střely: 8:9. Vhazování: 34:32. Průběh utkání: 2:0, 2:1.

Průběh utkání

V první třetině měla sice Jihlava herní převahu, jenže přes pozornou obranu Litoměřic se nemohla propracovat k větší střelecké příležitosti či gólové šanci. Litoměřicím v zachycení herního tempa nepomohla ani dvě oslabení, ve kterých však dokázali domácí formaci na početní výhody dobře bránit. Tomáš Král v brance kališníků navíc dobře veškeré střelecké pokusy vykrýval a povedlo se mu to i na začátku 19. minuty, když dostal přihrávku do předbrankového prostoru Skořepa, jeho zakončení zblízka však skončilo v lapačce hostujícího brankáře. Hosté se směrem dopředu příliš nedostávali a spoléhali na brejkové situace, kterých však měli v této pasáži hry poskrovnu. Ačkoliv ale domácí přestříleli během úvodních 20 minut Litoměřické 12:3, branky se nedočkali.

Druhá třetina byla sice již vyrovnanější, šance ale přibývaly spíše na straně Jihlavy. Na začátku 27. minuty mohli hosté inkasovat poté, co od modré vypálil Skořepa a ve skrumáži těl před brankou změnil puk svoji trajektorii, Král ale v poslední chvíli dokázal zareagovat a včas proti puku zasáhnout. Největší příležitost ve druhé třetině měl Stadion v poslední pětiminutovce, kdy spáchal Lichanec během signalizované výhody rovnou dva fauly a pozorní rozhodčí mu udělili celkem čtyři trestné minuty. Hosté se ale do závažnější příležitosti nedostali, to se stalo až na startu poslední minuty, kdy Procházka schytal 2+10 minut za vražení na hrazení. Svoboda ujel do samostatného úniku, který zkoušel zakončit k tyči, Zhukov však jeho pokus vylapal a připsal si nejdůležitější zákrok druhé třetiny.

Na první branku celého utkání se muselo čekat až do třetí třetiny. Havránek mohl z trestné lavice sledovat, jak Harkabus vytáhl hru z obranného pásma po pravém křídle a přihrál v ideální moment na Jiřího Fronka, který z mezikruží propálil přesunujícího se Krále v hostující brance. Domácím se dařilo eliminovat snahu Středočechů a druhý úder zasadili sedm minut před koncem, čímž navíc využili přesilovou hru. Josef Skořepa v předbrankovém prostoru šikovně tečoval střelu Dundáčka od modré a přiblížil tím významně Jihlavu k první výhře v sérii. Hosté se ale nevzdali a v přesilovce při vyloučení Mareše si vypracovali několik příležitostí, jenže zůstaly nevyužity a s blížícím se koncem tak museli hrát vabank. Ačkoliv 14 sekund před koncem skončila střela Jana Holého v brance, více již hosté nestihli. Dukla tak vyhrála 2:1 a do sobotního špílu půjde s náskokem jednoho bodu v sérii.

Ohlasy trenérů

David Bruk (HC Stadion Litoměřice): Utkání bylo z našeho pohledu poměrně vyrovnané. Začátek patřil domácím, ale od půlky zápasu se hra srovnala. Utkání jsme ztratili první brankou, kdy místo, abychom soupeře ohrozili v přesilové hře, tak jsme dostali branku, a to hodně ovlivnilo utkání.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Bylo jasné, že Litoměřice budou ve větším tempu, protože hrály předkolo a odehrály ho na pět zápasů. My jsme zápasovou pauzu měli delší, což se v začátku zápasu projevilo. Zápas byl takový kostrbatý a zaplaťpánbůh, že jsme ve třetí třetině jsme dokázali využít přesilovku a dát gól v oslabení. Škoda branky, kterou jsme na závěr zápasu dostali, ale první zápas jsme vyhráli a to je nejdůležitější.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie