V závěru jsme se snažili více blokovat střely a hrát jednodušeji, povídá Jan Strejček

04.04.2021 / Tomáš Lysý

Vývoj semifinálové série mezi Duklou a Vsetínem je zatím naprosto odlišný než čtvrtfinále proti Litoměřicím. Dukla totiž pojede Na Lapač s vedením 2:0 na zápasy. Což je v kontextu toho, že ještě devět minut před koncem prvního špílu prohrávala 1:3, velice psychicky povzbudivé. Další dávku energie nalil jihlavským hráčům i druhý zápas, ve kterém Jihlava skvělou třetí třetinou nepustila jednobrankový náskok a navíc ho trefou do prázdné klece ještě navýšila. „Zápas byl po celou dobu hrozně vyrovnaný. Hrálo se nahoru – dolu. Podařilo se nám dát branku, pak se trefit do prázdné a vyhráli jsme,“ hodnotí v pár větách druhou semifinálovou bitvu obránce Jan Strejček.

Původně si redakce chtěla vybrat na rozhovor Vlastimila Bilčíka. Nakonec si před kameru stoupl jeho parťák z obrany a velký kamarád Jan Strejček. Oba spolu často tráví večery při filmech nebo seriálech. „Vlasta je dobitej, jako vždycky zblokoval hodně střel. Nevím, co budou dávat v televizi, ale na něco se asi podíváme,“ hlásí „Strejda“ a s bloky má pravdu. Pokud budeme počítat týmy, které ještě play-off hrají, tak v počtu zblokovaných střel vede právě tato jihlavská dvojice. Oba obětaví hráči mají sedmnáct bloků. „Od Karla Nekvasila dostáváme více prostoru v oslabení, ale i ve hře pět na pět hodně blokujeme nebo se o to snažíme. Pochválil bych v tomhle celý tým, ale je pravda, že s Vlastou chodíme na oslabení obzvlášť. Třeba v první třetině prvního zápasu jsme si ho užili dost. Bylo to trošičku unavující, ale nakoplo nás to,“ ohlíží se ještě zpětně za úvodní dvacetiminutovou prvního špílu, kdy Dukla hrála hned jedenáct minut v oslabení.

Férová bitka jihlavského obránce Jana Strejčka na konci základní části prvního semifinálového zápasu. Foto: Markéta Křížová

Zatímco ve zmiňovaném duelu musela Jihlava otáčet stav ve třetí třetině z 1:3 na 3:3, ve druhém duelu bránila jednobrankový náskok. A úspěšně. „Šest nebo sedm minut před koncem nechce člověk udělat žádnou chybu a pomýšlí na vedení 2:0 v sérii. Nikdo nechce potopit tým. Snažili jsme se hrát jednodušeji, mít větší snahu, více blokovat a obětavě udělat cokoliv pro tým,“ přemýšlí nahlas Jan Strejček a obětavost byla potřeba. Klíčoví hráči Dukly se totiž museli mít na pozoru, zdálo se, že soupeř šel po klíčových jihlavských hráčích. „Souhlasím s tím, ale nic s tím neudělám. Dostali jsme pokyn, že pokud na někoho takhle půjdou, tak je máme řezat,“ prozrazuje dobrý hokejista a výborný kuchař.

Když už na to přijde, dokáže se Jan Strejček zapojit do mely nebo rozdat nějaký úder. I to byl jeden z důvodů, proč jej Dukla brala. Kvůli obětavosti a zastání se spoluhráčů. „Úplně se v tom nevyžívám, ale na konci prvního zápasu se to strhlo. Soupeř mi držel hokejku, tak jsem se do něj pustil. Na konci druhého utkání šli hosté zbytečně do našeho klíčového hráče, do Pekyho. Tak proč to soupeři neoplatit a nejít do něj!,“ hlásí bojovně hráč s číslem 93. A právě okamžik z konce prvního utkání, kdy se popral s Janem Bergerem, poslal vsetínský klub na disciplinární komisi na dodatečné potrestání. Neúspěšně. „Už v kabině jsme probírali, že Vrchlabí (soupeř Vsetína ze čtvrtfinále play-off – pozn. aut.) dávalo na hokej.cz článek, že jsou uplakánci. S tím musíme souhlasit. Protože tady se chytnou za obličej, přitom se soupeře nedotkneš. Já byl za pěstní souboj vyloučený, šli jsme do oslabení, hráli jsme dál... A oni už neví, čím na nás, tak posílali i takové věci. Myslím si, že v tomhle nemohli uspět,“ sděluje upřímně Jan Strejček

Podobný názor má i na vsetínskou kontroverzi ohledně samostatných nájezdů, jenž rozhodly první semifinále. Jihlava poté musela reagovat videem od trenéra brankářů Petra Jaroše, více v tomto článku. „Jak jsem říkal, oni jsou uplakánci. Nevěděli, na co mají porážku svést, tak to zkoušeli dát na nájezd. Celá naše střídačka viděla, že se puk odrazil od břevna, směřoval dolů a zůstal na čáře. Něco zkoušeli, aby něco ovlivnili…,“ dodává Strejda, který si ale myslí, že podobné momenty by pomohl vyřešit systém brankových rozhodčích nebo videosystém. „První liga je profesionální soutěž a tohle by mělo být po celou sezonu, ne jen na finále play-off,“ uzavírá rozhovor.

A co k celému dění mimo ledovou plochu říká hlavní trenér Dukly Jihlava Viktor Ujčík? „Jestli nás to motivovalo? Pro mě to je další způsob, jak se snažit sérii nějakým způsobem ovlivnit, zvrátit, změnit její průběh. My jsme samozřejmě věděli, že to gól nebyl. Nechtěli jsme na to nijak reagovat, ale když se soupeř pustil do takové konfrontace, tak jsme ukázali náš záběr. Na něm je patrné, že to gól nebyl a tím bych to uzavřel“ hlásí trojnásobný mistr světa několikanásobný vítěz extralig.

Jan Strejček po výhře v druhém semifinále nad Vsetínem

Vítězslav Brož hodnotí druhou semifinálovou výhru

Hodnocení trenérů: Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava)

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín 3:1

Autor videa: hokejkaTV