Viktor Ujčík: Kluci ukázali, že mají sílu a odhodlání a nevzdají se za žádné situace

09.04.2021 / Vladimír Šťastný, Tomáš Lysý

Na konci března, přesněji 28. března v podvečer pří šestém utkání čtvrtfinálové série za stavu 3:2 na zápasy pro Severočechy a vedení Stadionu Litoměřice 2:1 v 58. minutě utkání na Duklu nevsadil snad ani největší optimista. A přesto, Dukla vyrovnala, a ve druhém prodloužení vsítila vítězný gól, zvládla pak i sedmý, rozhodující duel a cesta do semifínále byla volná. VHK ROBE Vsetín měl být pro tým Dukly velkou zkouškou odolnosti. Mnozí Vsetín považovali za mírného favorita. Ovšem hokejisté Dukly, vedeni trenérem Viktorem Ujčíkem, dokázali zvítězit v nejkratším možném termínu 4:0 na zápasy, čímž si otevřeli cestu do finále soutěže. V něm narazí na Rytíře Kladno. Pouze jeden tým, ten vítězný, si vybojuje právo postupu mezi českou hokejovou elitu pro příští sezonu 2021/22.

Jak se ohlíží za právě skončenou semifinálovou sérií Viktor Ujčík? „Jsme spokojení s délkou série. Nikdo z nás nepředpokládal, že to zvládneme ve čtyřech zápasech. Je to pro nás pro všechny hodně dobře, jelikož minulá série s Litoměřicemi nás stála spoustu sil. Máme teď čas doléčit drobné šrámy a připravit se na Kladno,“ řekl hlavní trenér Dukly a dodal: „První zápas jsme neměli vůbec dobře rozehraný a prohrávali jsme ve třetí třetině 1:3. Do toho nám vypadli dva hráči během zápasu. Takže jsme sestavu polepili dohromady na tři pětky. Kluci ukázali, že sílu a odhodlání mají a nevzdají se za žádné situace. Dostat se z nepříznivého stavu a otočit ho na nájezdy a nakonec vyhrát byl pro celý tým impuls, že Litoměřice nebyly náhodné a sílu máme.“

Hned po prvním zápase semifinále dalo vsetínské vedení dva hráče Dukly, Tomáše Jiránka a Jana Strejčka k přezkumu jejich zákroků k disciplinární komisi a také všemožně rozporovali neuznaný gól Vlacha při páté sérii nájezdů. No neuznaný gól, jak se to vezme... Protože to žádný gól nebyl, puk podle žádného z dostupných záběrů nepřešel přes brankovou čáru a naopak Dukla ukázala díky trenérovi gólmanů Petru Jarošovi důkaz, že se skutečně o gól nejednalo. Což posléze potvrdila i Komise rozhodčích Českého hokeje. Vrátilo se toto jednání Vsetínu ve formě vyřazení? „Každý k play-off přistupuje svým způsobem. Vsetín to zkoušel takhle a zkusil nás rozhodit třeba i tím, že na nájezdy nechal rozcvičovat druhého gólmana. Na rovinu říkám, že jsme nikdo nevěřili, že půjde do brány. Je to play-off a člověk se pro to snaží udělat maximum. Ale ohledně nájezdů. To, co tvrdili a neměli podložené, to pro mě bylo za nějakou hranou. Respektuji to, ale my jsme podali jasný důkaz, že to gól nebyl, že rozhodčí rozhodli správně a tím bych to asi uzavřel,“ konstatoval jihlavský hlavní trenér.

Po dvou vítězných zápasech na domácím ledě dokázala Dukla urvat výhru i ve třetím duelu na Lapači, takže mohla nastupovat ke čtvrtému duelu s větším klidem a nakonec ho i vyhrála. „Ve čtvrtém zápasu odvedl nejlepší práci z celé série Maksim. Protože nás opravdu podržel. Měli jsme tam hluchých sedm minut, kdy jsme nedostali puky do středního pásma, kdy jsme ztráceli puky a dávali jsme jim je. Oni se dostávali do obrovského tlaku a viselo ve vzduchu vyrovnání a velká komplikace do závěru. Maks ale branku zavřel a dal klukům jasný signál, že on gól nedostane a ať se zklidní. Lichi tam pak výborně vyčíhal nahrávku krosem skrz obranné pásmo Vsetína. S Čagym ujeli, vybagovali gólmana a jsme rádi, že jdeme dále,“ pokračoval osmačtyřicetiletý kouč.

Postup do finále se jeví jako zatím největší trenérský úspěch Viktora Ujčíka, je to tak? „Já jsem zatím moc úspěchů v trenérské kariéře nezažil a tohle je pro mě zatím nejvíc, co jsme s týmem dokázali. Hrozně moc si to užívám a jsem moc rád, že máme takový tým,“ těší bývalého vynikajícího reprezentanta a trojnásobného mistra světa, který jedním dechem zároveň dále nasťiňuje možnosti šancí proti Kladnu, o kterém se píše jako jasném favoritu série: „Jestli je Kladno favoritem? Já nevím. Každý ať si udělá svůj obrázek. Chceme se dát nějakým způsobem dokupy a připravit se na první dva zápasy na Kladně. Je tam malé hřiště, vysoká plexiskla. Ztratili jsme tam v soutěži de facto vyhraný zápas. Ale play-off je o něčem jiném. Chceme hrát jednoduchý hokej, chytrý hokej a hokej, který bude soupeře bolet. A když už nás bude mět porazit, tak ho to bude stát spoupstu sil. Nebudeme chtít soupeři dávat takové šance, jaké jsme dávali Vsetínu v posledním záapse,“ avizuje odchovanec jihlavského hokeje.

Vzhledem k rychlému skončení semifinalových utkání, obě série skončily 4:0 na zápasy, byla na stole možnost dřívějšího startu celého finále, které je naplánováno na sobotu 17. dubna. „Dřívější start jsme okamžitě zamítli. I když jsme se bavili o tom, že série byla jen čtyřzápasová, tak dvakrát šly zápasy do prodloužení a stálo nás to spoustu sil. Máme nějaké pobouchané kluky a všichni musí vidět, že počet zblokovaných střel je enormní,“ povídá šéf jihlavské střídačky a statistika mu dává za pravdu – hráči Dukly zblokovali 175 střel, nejvíce ze všech týmů v play-off. „Budeme rádi, když se dáme do pořádku a nabereme síly. A asi ani Kladno by dřívější start nechtělo. Mají také své problémy, také své rány, které potřebují vylízat a přichystat se na sérii co nejlépe. Když budou týmy v co nejlepším počtu hráčů a bude tam síla, tak série bude odpovídat tomu, že se hraje finále Chance ligy,“ zakončil Viktor Ujčík.

Viktor Ujčík o semifinálové sérii a o finále

Autor videa: Tomáš Lysý