Vlasta Bilčík: Jsme parta bojovníků! Soupeř se nás snaží rozhodit, ale to se jim nepovede

19.04.2021 / Tomáš Lysý

Pokud se na Duklu bude řítit ze strany soupeře nějaká pohroma, on bude proti nájezdníkům stát v první linii. Vlastímil Bilčík moc dobře ví, jak je důležité bojovat a obětovat se pro tým. Nedělní vítězství 4:1 nad Kladnem a vedení v sérii 2:0 na zápasy mělo extrémně sladkou příchuť. Kladno totiž výrazně přitvrdilo, ale Dukla se prostě nenechá zastrašit. „Měli jsme informaci, že za Maksem hráči soupeře jezdí při komerční přestávce a snaží se ho rozhodit, tak ať u našeho brankáře vždy někdo zůstane. Dělají všechno pro to, aby nás rozhodili, ale nerozhodí,“ říká ve válečném duchu obránce s hustým plnovousem.

Ihned po zápasu bylo vidět, jak z jihlavského obránce doslova srší emoce. Samozřejmě pozitivní, z vyhraného zápasu i z radosti v kabině. Tím spíše, že Kladno se prezentovalo tvrdším hokejem než v prvním špílu. „Čekali jsme, že do nás po předchozím zápasu více půjdou. Co říct? Jsme parta bojovníčků, máme dobrou partu v kabině a zatím to funguje. Snad si to přeneseme dále a finále urveme,“ přeje si Vlastimil Bilčík zažít druhý postup do extraligy během čtyř let. K tomu sice vede ještě dlouhá cesta, neboť Dukla je teprve v polovině, ale zatím se proti favorizovanému Kladnu pere více než skvěle. Tým zatím šlape jako legendární stradivárky a hlavně čistí prostor před brankářem Maksimem Zhukovem, velkou jihlavskou oporou v brankovišti. „Když jdou do Makse, tak do šarvátek musíme jít. To jinak nejde. Po první třetině jsme měli informace, že za ním při komerčních přestávkách jezdí a snaží se ho rozhodit, tak ať u něj v brankovišti zůstaneme. Dělají zkrátka všechno pro to, aby nás rozhodili, ale nás nerozhodí,“ povídá důrazně Vlasta.

Není těžké jmenovat, kteří kladenští hráči mohou na ruského brankáře v jihlavských službách používat ruštinu a kteří angličtinu. Důležité je, že si Maks z těchto výpadů nedělá vůbec nic. „Myslím si, že na něj mluví anglicky. Jarda možná trošku rusky umí, ale ten za ním nejel, takže v pohodě,“ směje se jihlavský obránce, který si pochvaluje opravdu nevídanou bojovnost a obětavost celého mančaftu. Vždyť Dukla po semifinále jasně vévodila statistikám zblkokovaných střel a nejinak tomu je i ve finále. „Však jsme taky domlácení jak sviňa. To je prostě play-off. Jsou hráči, které radši nebudu jmenovat, co hrají pod injekcemi. Finále je boj, válka a my jí chceme vyhrát,“ dodává Bilča.

K tomu pomáhá i výborná parta v kabině. Vlastimil Bilčík může porovnávat, v čem odlišná postupová parta z roku 2017 z té letošní, které chybí k vysněnému postupu dva zápasy. „Čtyři roky zpátky byl v Jihlavě hokejovější tým. Ale teď blokujeme střely, hrajeme tvrdě, rveme se každý za každého a v tom je naše síla. A hlavně mi přijde, že co jsem byl v Jihlavě, tak se tady sešla pokaždé super parta,“ chválí celý mančaft hráč s číslem 95. Tak snad to ještě dva vítězné zápasy vydrží!

Vlastimil Bilčík po druhé výhře nad Kladnem

Autor videa: Tomáš Lysý

Hodnocení trenérů: Jiří Burger (Kladno) – Viktor Ujčík (Dukla)

Autor videa: Rytíři Kladno

Sestřih zápasu – Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava 1:4

Autor videa: hokejkaTV