Dukla vyjede za hokejem na jih

18.08.2021 / Vladimír Šťastný

Druhý přípravný zápas tohoto týdne sehrají hokejisté klubu HC Dukla Jihlava na znojemském ledě, kde jim bude ve čtvrtek 19. srpna od 18 hodin za soupeře celek Orli Znojmo. Tým hrající v nadcházející sezoně bet-at-home ICE Hockey League se postaví Dukle zhruba po sedmi letech. Zatím poslední vzájemný zápas sehráli oba celky v přípravě před sezonou 2014/15.

Právě na tento zápas, hraný 5. srpna 2014 ve Znojmě, budou chtít svěřenci trenérů Viktora Ujčíka a Karla Nekvasila navázat. Před sedmi lety totiž ve Znojmě vyhráli 3:2 po samostatných nájezdech. To se ale jednalo o zcela odlišné týmy. Vždyť za Duklu v roce 2014 hrál ze současného kádru pouze Tomáš Čachotský a Filip Seman.

Soupiska Znojma
Realizační tým Znojma

Orli Znojmo v novodobé historii českého hokeje postoupili do extraligy v sezoně 1998/99 vyhranou baráží právě proti Dukle Jihlava a poté hráli v nejvyšší soutěži dlouhých deset sezon. V nich se dostali pouze jednou do semifinále play off, kde vypadli se Spartou Praha 4:1 na zápasy. To bylo v sezoně 2005/2006.

Po skončení sezony 2008/09 prodalo Znojmo extraligovou licenci Kometě Brno a další dvě sezony pak hrálo ve druhé nejvyšší české hokejové soutěži. V letech 2011 až 2020 hrálo Znojmo devět sezon rakouskou Erste Bank Eishockey ligu. Sezona 2019/20 byla nakonec kvůli koronaviru zrušena a do dalšího ročníku 2020/21 již Orli nenastoupili a hráli 2. českou hokejovou ligu. V ní stihli odehrát pouze pět vítězných utkání a následně byla soutěž taktéž kvůli koronaviru zrušena. V letošní sezoně však bude hrát Znojmo opět rakouskou ligu. V přípravě na ní zatím Znojmo odehrálo tři utkání. Nejprve podlehlo doma Kometě Brno 4:6, poté prohrálo v Třebíči 2:1 po samostatných nájezdech, ale v odvetě s Třebíčí 17. srpna na domácím ledě již Orli dosáhli na výhru 4:3.

V kádru Znojma jsou kromě českých hokejistů i zahraniční hráči, konkrétně čtyři Kanaďané, jeden Američan, Slovák a Švéd. Jihlavskému publiku je znám zejména pětatřicetiletý útočník Vojtěch Němec, který dříve hrával proti Dukle např. za Havlíčkův Brod. V týmu Znojma je i jeden odchovanec jihlavského hokeje. Jde o třiadvacetiletého útočníka Vladimíra Oščádala, který hrál za mládež Dukly až do juniorského věku.

Zápas začíná ve znojemské Nevoga aréně v 18 hodin a přítomni mohou být za daných protiepidemických opatření i diváci. Vstupné pro dospělého činí 80 Kč, studenti, mládež a senioři zaplatí 60 Kč.