Angažmá ve Finsku mi hodně dalo, říká Matouš Menšík, který s Duklou podepsal smlouvu

31.08.2021 / Tomáš Lysý

Po dvou letech se oficiálně vrací do červenožlutého dresu. Matouš Menšík odcházel z Jihlavy po sezoně 2018/2019, kdy byl vůdčí postavou dorostu a v 16 zápasech nasbíral 39 bodů (21+18). V tehdejších patnácti letech se už prosazoval i za jihlavské juniory! Po ročním angažmá ve finském klubu Oulun Kärpät měl namířeno do kanadské juniorky, jenže jeho kroky do zámoří překazila pandemie koronaviru i nastavená pravidla soutěže QMJHL. Nyní je zpět v mateřské Dukle. „Od vedení mi byla nabídnuta smlouva. S vedením a agentem jsme dořešily její podmínky a podepsal jsem,“ povídá šikovný plejer.

V sezoně 2018/2019 si vodil dorostenecké soupeře. 21 gólů v 16 zápasech hovoří jasně a když k tomu přidáte dalších 18 asistencí, dostanete skvělá čísla. Matouš Menšík byl ale vidět i v juniorce, kde si v zápolení s výrazně staršími hráči zapsal 12 bodů (6+6) ve 26 utkáních. Nevídaný počin!

Matouš Menšík v sezoně 2018/2019 jako lídr dorostu Dukly. Foto: Juniorský hokej

Další jeho kroky následovaly do finského velkoklubu Oulun Kärpät. Na severu Finska prožil rok, na který asi jen tak nezapomene. „Hodnotím ho určitě kladně. Sezona ve Finsku mi hodně dala. Po přechodu z dorostu to byl velký skok. Přišel jsem do Finska, poznal jsem jinou kulturu a zemi. Žil jsem v Oulu sám, což byl skvělý krok. Sezona byla těžká a Finsko mi otevřelo oči,“ začíná povídání o Suomi Matouš Menšík a doplňuje, čím byl překvapen: „Fini jsou jako stroje. Trénovali jsme dvakrát denně na ledě a tři hodiny na suchu. Dalo mi to hodně. Od šestnácti let začínají být finští hokejisté fakt profesionálové, hodně se soustředí na stravu a na jiné věci ohledně hokeje, ne pouze na hokejovou stránku.“

V šestnácti letech se samozřejmě osamostatnil. Dostal školu života, kterou v budoucnu využije. Kulturně, sociálně, jazykově… „Převážně jsme se domlouvali v angličtině. Finština je hrozný jazyk, dost složitý, ale nějaké základní fráze a slovíčka jsem se naučil, abych se s kluky v kabině domluvil. Jako první jsem uměl nadávky, ale to k tomu patří,“ směje se Matouš Menšík a možná nějaké slovíčko využije v kabině A-týmu, kde se již zabydlel finský bek Antti Kauppila. „Mohu ho pozdravit a na něco se ho finsky zeptat. Bude příjemné na tento jazyk zavzpomínat,“ usmívá se.

Matouš Menšík v dresu Oulun Kärpät

Jeho talentu si všimli i v zámoří. Mohl si vyzkoušet angažmá v týmu Charlottetown Islanders, kam byl draftován. Jenže zejména nehokejové věci mu kanadskou juniorskou soutěž Québec Major Junior Hockey League překazily. „Loni mi zhatila pandemie koronaviru plány k odletu. Nedostal jsem víza. Celou sezonu jsem proto jen trénoval a neodehrál jsem ani jeden zápas. Během přípravy se ještě nevědělo, že se všechno zavře a ze začátku určitě bylo těžké nehrát zápasy. Postupem času jsem si na to zvykl, takže jsem celý ročník jen protrénoval. Byl jsem takový tréninkový kůň,“ podotýká hořce a každý hokejista mu dá zcela jistě za pravdu. Trénovat celý rok bez zápasů není zejména psychicky vůbec snadné… „Mohl jsem pracovat na kondici a dovednostech. Nakonec to nebylo zase tak zlé. Chyběla jen herní praxe, kterou se snažím do sebe dostat v přípravě na nadcházející sezonu,“ upřesňuje Matouš Menšík.

Ani v nadcházejícím ročníku tak nedojde k jeho angažmá v Charlottetownu. „Letos jsou pravidla v QMJHL taková, že do jednoho týmu mohou odejít pouze dva Evropani. V mnou draftovaném týmu potřebovali gólmana, tak ho upřesnostnili,“ vysvětluje.

Matouš Menšík v dresu reprezentace do 18 let. Foto: Martin Voltr

Pozorní čtenáři a fanoušci si tak mohli všimnout, že se Matouš Menšík připravuje s juniorským týmem. Za něj odehrál několik přípravných zápasů. Novým trenérem juniorky je Michal Broš, jenž velmi úspěšně působil ve Finsku, kde hrál také za Oulun Kärpät. Se stylem přípravy si tak Matouš velmi notuje. „Pan trenér hrál ve Finsku a je vidět, že od nich hodně převzal. Třeba v jakém objemu trénujeme – celá letní přípravy proběhla tří až čtyřfázově. Celé léto máme dva ledy denně, dva suché tréninky. Je to jedině dobře,“ pochvaluje si letní dril, který každý hokejista během sezony jako když najde.

Tím spíše, že nadcházející sezona bude hodně těžká. Nejvyšší juniorská soutěž bude sestupová, o patro níž může jít až šest mančaftů. Junioři se zatím v přípravě jeví dobře, nicméně až mistrovské zápasy ukážou, jak na tom tým skutečně je. A juniorku nečeká nic jednoduchého, sezonu začne čtyřmi zápasy venku. „Příprava nebyla vůbec špatná na to, v jakém jsme byli zápřahu, že jsme měli trénink každý den i před zápasem. Zvládli jsme přípravu velmi dobře. My ani žádní naši soupeři nehráli v plné sestavě, pořád jsme zkoušeli a ladili věci. Na sezonu jsme kondičně i z technické stránky dobře připraveni a můžeme od ní očekávat dobré věci,“ myslí si osmnáctiletý rodák z Jihlavy, který by se rád ukázal v dobrém světle i v reprezentačním dresu. Aktuálně patří do kategorie U-19, ale samozřejmě pošilhává k juniorskému výběru. „Abych řekl pravdu, tak vůbec nevím, jaké máme s devatenáctkou akce. Nepřemýšlel jsem nad tím. Chtěl bych, aby se mi v sezoně dařilo a když mi přijde pozvánka, budu rád. Pokud se mi bude hodně dařit, tak by mohla přijít nominace i do dvacítky,“ přeje si na závěr rozhovoru.

Matouš Menšík o podpisu smlouvy, o Finsku a o nové sezoně

Autor videa: Tomáš Lysý