Před středečním utkáním proti Šumperku zazní jedinečné provedení státní hymny

25.10.2021 / Tomáš Lysý

Váháte nad tím, zda se jít ve středu 27. října podívat na Duklu? Tak přijďte! Klub si totiž pro fanoušky připravil předzápasový program, který připomene Den vzniku samostatného československého státu. Dukla totiž hraje v předvečer jednoho z nejvýznamnějších státních svátků České republiky proti Šumperku, což je vhodná chvíle na státní hymnu. A ta bude mít tentokrát jistě impozantní provedení. Po nástupu hráčů a rozhodčích na ledovou plochu jí totiž zazpívá operní pěvec Jakub Pustina za doprovodu houslisty Karla Mitáše, sólisty Janáčkovy opery Národního divadla v Brně.
Hymnu měla původně zpívat opěrní pěvkyně Národního divadla v Praze Andrea Kalivodová, která však náhle onemocněla. Přejeme jí brzké uzdravení a ať její hlas opět rozdává radost.

Jakub Pustina

jakubpustina.com

Jakub Pustina. Foto: Archiv Jakuba Pustiny

Karel Mitáš

V letech 1991-1995 vystudoval hru na housle a orchestrální dirigování na Národní konzervatoři v Brně. Poté šest let studoval hru na housle na Statliche Hochschule für Musik ve Freiburgu. V letech 1995-2003 dirigoval řadu hudebních souborů a orchestrů v jižním Bádensku. Přední český houslista je sólistou Janáčkovy opery Národního divadla v Brně. Na přelomu let 2007-2008 založil symfonický orchestr Virtuosi Brunensis, který je úspěšný hlavně na západ od českých hranic. Od roku 1998 reprezentoval jako sólista kulturu České republiky na četných zahraničních turné například ve Španělsku, Německu, Francii, Rakousku, Polsku, Ukrajině, Dánsku, Finsku, Japonsku a dalších zemích.

Fanouškům Dukly je jistě znám ze Dne legend. Článek o tom, jak se seznámil s Bedřichem Ščerbanem a jak se na akci dostal, najdete zde.

Během Dne legend zahrál Karel Mitáš českou a švédskou státní hymnu. Foto: Jihlavské listy

ND Brno – Karel Mitáš

Karel Mitáš. Foto: ND Brno

Andrea Tögel Kalivodová

Sólistka Národního divadla Praha a přední česká mezzosopranistka vystudovala konzervatoř v Brně a hudební fakultu Akademie muzických umění v Paze. V současné době působí právě jako sólistka národního divadla Praha, kde ztvárňuje významné role operního repertoáru. Rovněž se věnuje koncertní činnosti a vystupuje po celé Evropě, Americe, Japonsku i v dalších zemích. Na sklonku roku 2011 byl vydán debutový kompaktní disk Andrey Kalivodové Cestami lásky.
www.kalivodova.cz

Andrea Tögel Kalivodová. Foto: kalivodova.cz