Hymny Česka a Švédska zahraje živě sólista Janáčkovy opery. Na bruslích!

26.03.2012 / Zdeněk Drla

Při unikátním utkání českých a švédských legend nesmí chybět ani hymny obou zemí. Ty nebudou pouštěny z CD, jak tomu bývá ve většině případů zvykem, ale zazní naživo. Na housle je zahraje sólista Janáčkovy opery Národního divadla v Brně Karel Mitáš. A nebude je hrát ve smokingu, ale jako správný fanda hokeje v hokejovém dresu a na bruslích! "Byla to vlastně souhra náhod. S Karlem Mitášem se dlouho známe, ještě z dob, kdy jsem hrál v Německu. Tohle nás napadlo na hokeji," vysvětluje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban jak vzniklo spojení mezi mistrem a hokejovou událostí.
V sobotu 31. března při Dnu legend tak zazní krátce po 18. hodině obě dvě hymny v podání houslového virtuoza.

A jaká že náhoda zapříčinala, že se sólista Janáčkovy opery představí na Horáckém zimním stadionu? "Známe se dlouho. Karel Mitáš hodně cestuje po světě, s orchestrem hrají v Japonsku, v Německu a dalších zemích. Před pár týdny mi zavolal, že je teď nějaký čas v Čechách a zda bychom nešli spolu na hokej. On je pravověrný Komeťák a protože na Kometu se lístky špatně shánějí, pomohl jsem mu. A při té příležitosti mě napadlo využít jeho služeb," popisuje navázání spolpráce s virtuozem Bedřich Ščerban. I když má Karel Mitáš celý březen volno, už v neděli prvního dubna koncertuje v Německu. "Orchestr odjede do Německa bez něho. On za nimi vyrazí po vlastní ose autem, ranní zkoušky tak budou bez něho," podává vysvětlení Ščerban.

Při zvukové zkoušce, která proběhla před sedmým čtvrtfinálovým zápasem Dukly Jihlava proti Hradci Králové si Karel MItáš neodpustil poznámku. Na otázku jednatele, zda si na bruslích při hraní hymny nemůže ublížit, reagoval slovy: "Já bruslím lépe, než Béďa hraje na housle."

Kdo je:

Karel Mitáš studoval v letech 1991 - 1995 na Státní konzervatoři v Brně, hlavní obory housle a dirigování. 1995 - 2001 studoval hlavní obor hra housle na Staatliche Hochschule für Musik ve Freiburgu, Německo. V letech 1995 - 2003, dirigoval v oblasti jižního Badenska četné sbory a orchestry. Po krátké spolupráci s Bielefeldskou filharmonií v roce 2003, přijal od října 2003 angažmá v prvních houslích v orchestru Janáčkovy opery Národního divadla v Brně. Ve stejném soboru je od ledna 2006 sólistou orchestru. Na přelomu let 2007 a 2008, založil a do současnosti vede symfonický orchestr Virtuosi Brunensis, který je však zatím známý a úspěšný hlavně na západ od hranic naší republiky. Od září 2008 do října 2011 studoval na JAMU v Brně, hlavní obor dirigování u Doc. Jana Zbavitele. Od roku 1998 reprezentoval jako sólista kulturu České republiky na četných zahraničních turné například ve Španělsku, Německu, Francii, Rakousku, Polsku, Ukrajině, Dánsku, Finsku, Japonsku a dalších zemích.

Předprodej ve čtvrtek a v pátek

Předprodej vstupenek na sobotní Den legend bude probíhat ve čtvrtek 29. března a v pátek 30 března vždy od 14 do 16 hodin na hlavní pokladně u nové vrátnice naproti Vysoké škole polytechnické. V sobotu 31. března bude hlavní pokladna otevřena již od 12 hodin. Zde si můlžete koupit buď papírové vstupenky nebo doibít kredit na vaši Ice Card.