Trenéři na nás po první třetině apelovali, ať nic nepodceníme, říká Matouš Menšík

27.02.2022 / Tomáš Lysý

Jihlavským hokejistům se na ledě Kolína tradičně daří. Nejinak tomu bylo tentokrát a už první třetina opět nasměrovala Duklu k vítězné přestřelce. Červenožlutí jí vyhráli 3:0 a po zbytek zápasu si vítězství udrželi, ačkoliv ve třetí části za stavu 0:4 dokázali domácí dvakrát snížit. „Celý zápas jsme se mohli opřít o Maksima Zhukova, který nás v těžkých chvílích držel a výrazně nám pomohl ke třem bodům,“ hlásí útočník Matouš Menšík, který dal premiérovou branku za A-tým na 4:0 a v samotném závěru stvrdil vítězství trefou do prázdné klece na 5:2.

O výsledku utkání nepochybně rozhodla první třetina. Jihlavští hokejisté do ní vstoupili parádně a po osmi minutách vedli již o dvě branky. Nakonec šli do kabin s velmi příznivým náskokem tří branek. „Vstoupili jsme na Kolín aktivně a pramenily z toho naše tři branky. Vedli jsme 3:0 a měli jsme zápas v naší režii. Mohli jsme ho kontrolovat a dotáhli ho do vítězného konce. V této sezoně jsem zažil takto povedenou třetinu pouze jednou,“ povídá Matouš Menšík. Takový náskok ale s sebou mohl nést úskalí podcenění dalšího průběhu zápasu, na což také Viktor Ujčík s Karlem Nekvasilem o přestávce upozorňovali. „Jak jsme si mohli pár zápasů zpět všimnout, tak ve Frýdku-Místku jsme po první třetině prohrávali také 0:3 a ve druhé třetině jsme srovnali na 3:3. Trenéři na nás apelovali, ať nic nepodceníme a hrajeme chytře. Podařilo se nám to,“ domnívá se jihlavský junior.

Pokud měl Kolín do druhé části nějaké taktické plány, tak je překazil právě jihlavský hokejista s číslem 13. Hned na jejím začátku totiž využil početní výhodu a vstřelil svůj první gól za A-tým. „Měli jsme přesilovou hru, byla to naše druhá využitá přesilová hra; z první jsme dali hned gól. Já jsem měl asi deset vteřin před tím střelu, kdy jsem vlastně trefil tyčku. Nyní to začalo tím, že Dráha výborně vyhrál buly a udrželi jsme se na puku. Havran mě našel krásným krosem a já se trefil pod víko,“ popisuje spolupráci s Tomášem Havránkem a Matějem Zadražilem, kterou krásně zakončil a odnesl si suvenýr v podobě památečního puku právě za první branku v Dukle.

Ve třetí třetině ale Dukla rychle inkasovala a devět minut před koncem už vedla pouze 4:2. V tuto chvíli kádru výrazně pomohl gólman Maksim Zhukov, který v závěrečné dvacetiminutovce chytil šestnáct z osmnácti střel. „V těžkých chvílích nás podržel. Celý zápas jsme se o něj mohli opřít, držel náš celý zápas a výrazně nám pomohl ke třem bodům,“ chválí svého spoluhráče Matouš Menšík, který také výrazně pomohl k vítězství. V závěru totiž přidal do prázdné branky uzavírající trefu na 5:2. I když možná čekal, že Kolín odvolá brankáře již při závěrečné přesilové hře. „Myslel jsem, že to už zkusí, ale odvolali brankáře až po konci přesilovky. Kuba Illéš výborně zblokoval střelu a já to měl jednoduché, že jsem puk dovezl do prázdné branky. Byl to určitě jednodušší gól, protože v brance nebyl gólman,“ usmívá se na závěr rozhovoru lídr jihlavské juniorky, která i díky jeho výkonům splnila sezonní cíl – záchranu DHL extraligy juniorů.

Matouš Menšík po výhře v Kolíně

Autor videa: HZStv1

Sestřih zápasu: SC Marimex Kolín – HC Dukla Jihlava 2:5

Autor videa: HokejkaTV