Semifinále je tu! Dukla vyzve Sokolov

19.03.2022 / Natálie Poláčková

Čtvrtfinále je již pro jihlavské hokejisty minulostí. Pro Duklu to byl však velmi těžký boj, a nakonec rozhodl až pátý zápas na domácím ledě. Ten červenožlutí hokejisté ovládli díky dvěma vstřeleným brankám a postoupili tak do semifinále. To začíná v neděli 20. března 2022 a jihlavský celek vyzve na ledě CZ LOKO Arény tým HC Baník Sokolov. Semifinále se oproti čtvrtfinále hraje již na čtyři vítězná utkání, proto druhý zápas proběhne bezprostředně den poté, čili v pondělí 21. března 2022. Obě utkání začínají ve shodný čas a to v 17:30. Vstupenky na oba zápasy jsou v prodeji buď přes Ticketportal, v Automatické pokladně na rohu Infocentra nebo přímo na pokladnách Infocentra v sobotu od 19 do 20 hodin a v neděli od 9 do 10 hodin. Pokladny se v den zápasu otevírají v 16:30.

Postup do semifinále si vybojovaly celky z Jihlavy, Sokolova, Prostějova a Vsetína. Tyto silné týmy patří do nejlepší čtyřky letošního ročníku play-off Chance ligy. Důležité je však zmínit, že pro Sokolov je postup do semifinále historickým úspěchem. Sokolovští v Chance lize působí pouze dvě sezony, i přes to se dokázali dostat mezi nejlepší celky této soutěže a letos se stát první semifinálovým celkem. Také pro Prostějov je semifinále po dlouhých devatenácti letech úspěchem! Oba týmy slavily postup na domácím ledě. Sokolov ve čtvrtém zápasu skolil Třebíč 3:0, Prostějov vyhrál prodloužení nad Litoměřicemi 6:5. Právě Jestřábi vyřadili vítěze základní části Litoměřice, což by před začátkem play-off nejspíše nikdo nečekal. Postupující z dalších dvou sérií určil rozhodující zápas. Vsetín v pátém zápasu porazil pražskou Slavií 5:1 a před domácími fanoušky postoupil. Jihlava i přes těžký boj přeci jen v CZ LOKO Aréně také zvítězila 2:1. Právě v této sérii padlo nejméně branek, 8:7, což poukázalo na skvělé výkony obou gólmanů. Rozhodující brankou byla střela Vítězslava Brože. Jasno je také o dalším sestupujícím. Ústí nad Labem v play-down prohrálo se Šumperkem 1:4 na zápasy a doplnilo přímo sestupující Havířov, Benátky a odstoupivší Kadaň. Šumperk nyní bude hrát baráž s vítězem druhé ligy.

Soupiska Sokolova
Realizační tým Sokolova

Sokolov oproti Jihlavě dokázal sérii ovládnout již ve čtvrtém zápase. Hráči Sokolova odehráli první dva zápasy na ledě Třebíče. První ovládl právě Baník výsledkem 2:1, další den však dokázala Třebíč sérii srovnat (4:2) a za stavu 1:1 se jelo do Sokolova. Třetí zápas Sokolovští vyhráli po prodloužení 4:3, další den však Třebíč podlehla již po základní hrací době, když dokázali hráči Baníku prostřelit Jekela celkem třikrát. Naopak Cichoň si udržel v posledním zápase čtvrtfinále čisté konto a spolu s třetím utkáním kdy ve 31. minutě vystřídal Adama Berana, inkasoval jen jednou. Opět se tak nabízí možný souboj gólmanů.

Jihlava takové štěstí na ukončené série po čtvrtém zapasu neměla. První zápas vyhrál Přerov 2:0 a Jihlava tak vstupovala do druhého utkání se ztrátou jednoho sériového bodu. Ve druhém zápase se ovšem v 76. minutě ke kotouči dostal Richard Cachnín, který dal jediný gól v zápase a stal se tak jihlavským hrdinou. Na ledě Přerova se třetí zápas podařilo vyhrát Jihlavě 3:1 a do dalšího zápasu vstupovala s mečbolem. Čtvrtý zápas byl však pro Duklu hodně smolný a Přerov srovnal chod série (3:2 pr.). Sérii tak musel rozhodnout až pátý zápas, ten si Dukla aktivně pohlídala a postoupila díky dvěma vstřeleným brankám a také díky skvělému Maksimu Zhukovovi - 2:1.

Týmy Jihlavy a Sokolova proti sobě odehrály v letošní sezoně celkem tři utkání v základní části, přičemž nejprve se radovala Dukla a pak dvakrát Sokolov. V historické bilanci vzájemných zápasů ovládla Dukla celkem osm z jedenácti duelů - vícez info zde. Semifinálová série play-off bude zajisté zajímavé pro několik hráčů, kteří nastoupili v dresu soupeře. Je jím Matěj Zadražil, jakožto odchovanec sokolovského hokeje, který v Baníku působil naposled v sezoně 2019/2020. V dresu Sokolova nastoupil i útočník Tomáš Harkabus či juniorský obránce Marek Chvátal. Naopak barvy hostí hájí bývalý jihlavský bek Jan Pohl a v průběhu sezony hrál za Baník i Jan Strejček, kterého si ale na závěr ročníku vytáhl do kádru Litvínov.

Za zmínku také stojí muži v brankovišti. Na jihlavské straně čaruje v brance Maksim Zhukov. V základní části patřil mezi lepší brankáře, oproti minulé sezoně však nepodával tak senzační výkony. To se však v play-off jasně změnilo, nyní je Zhukov pro Duklu něco jako zeď. Za čtvrtfinále s Přerovem si připsal celkem 157 zákroků a inkasoval pouze šest branek (96,53% úspěšnost, 1,12 průměr inkasovaných branek) Naopak Sokolovu kryje záda dvojice gólmanů Adam Beran a Oldřich Cichoň. První zmiňovaný odchytal 149 minut v play-off, v těch si připsal 82 zákroků a inkasoval šest branek. Oldřich Cichoň odchytal necelých 100 minut, během kterých inkasoval pouze jednou, a to i díky 62 zákrokům.

Nejproduktivnějšími hráči Baníku jsou Jaromír Kverka (2+2) a Ondřej Juřčík (1+3), dva góly spolu s Kverkou zapsal i Marek Sloboda. Naopak tři asistence má k Jurčíkovi také Radek Jeřábek. Největší ice-time má Jan Pohl a v týmu stále působí i jedna z legend Slavie a extraligy, třiačtyřicetiletý obránce Jan Novák.

Poslední zápas Sokolova

4. čtvrtfinále: Sokolov – Třebíč 3:0

Branky a nahrávky: 3. J. Konečný (Radek Jeřábek), 4. V. Bílek (J. Novák, Vracovský), 58. M. Sloboda (T. Jandus, T. Rohan). Rozhodčí: Bejček, Valenta – Jindra, Štofa. Vyloučení: 3:2 Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1014. Střely na branku: 20:32. Zblokované střely: 3:8. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:5.

Sokolov: Cichoň - J. Pohl, Radek Jeřábek, J. Novák, Kadeřávek, Klejna, Vodička, A. Rulík – J. Konečný, Kverka (A), D. Přibyl – Jurčík (A), Vrhel, Tomi – T. Jandus, Hašek, M. Sloboda – Vracovský, T. Rohan (C), V. Bílek

Poslední vzájemný zápas

43. kolo: HC Baník Sokolov – HC Dukla Jihlava 4:0

Branky a nahrávky: 7. Zeman (Kverka, Vracovský), 20. Tomi (Seemann, Rohan), 32. Přibyl (Prymula), 55. Pohl (Kverka, Šmerha). Rozhodčí: Bejček, Jaroš – Belko, Baxa. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 541. Střely na branku: 38:38. Průběh utkání: 4:0.

Sokolov: Neužil – Klejna, Novák, Pohl, Zeman, Vodička, Weinhold, Seemann – Jurčík, Rohan, Tomi – Šmerha, Jiskra, Kuťák – Prymula, Kverka, Přibyl – Vracovský, Hašek, Novotný
Dukla: Zhukov – Mareš, Valenta, Kowalczyk, Kachyňa, Zeleňák, Bilčík, Eliáš – Helt, Lichanec, Illéš – Čachotský, Skořepa, Havránek – Cachnín, Juda, Brož – Harkabus, Seman, Houška

Richard Cahcnín po druhém jihlavském gólu proti Sokolovu v domácím zápase. Ten však skončil podstatně lépe pro hosty po nepovedeném vstupu jihlavských hokejistů do třetí třetiny. Dukla věří, že tentokrát na domácím ledě proti Baníku uspěje, ideálně hned dvakrát. Foto: Nela Dittrichová

Semifinále play-off Chance ligy

1. zápasy, neděle 20.3.2022

VHK ROBE Vsetín – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
HC Dukla Jihlava – HC Baník Sokolov (17:30) - vstupenky zde

2. zápasy, pondělí 21.3.2022

VHK ROBE Vsetín – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Baník Sokolov (17:30) - vstupenky zde

3. zápasy, čtvrtek 24.3.2022

LHK Jestřábi Prostějov – VHK ROBE Vsetín (18:00)
HC Baník Sokolov – HC Dukla Jihlava (18:00) - vstupenky zde

4. zápasy, pátek 25.3.2022

LHK Jestřábi Prostějov – VHK ROBE Vsetín (18:00)
HC Baník Sokolov – HC Dukla Jihlava (18:00) - vstupenky zde

Čtěte také:

Po přerovském Zubrovi vyzve Dukla v play-off vůbec poprvé i Sokolov
Předprodej vstupenek na semifinále startuje v pátek 18.3.2022