Bereme druhý bod v sérii a o nic jiného nejde, říká k přestřelce bek Daniel Kowalczyk

22.03.2022 / Tomáš Lysý

Až do druhého semifinále play-off Chance ligy platilo, že jihlavští obránci vyjma gólu Filipa Dundáčka ve vyřazovacích bojích střelecky mlčeli. Tuto brankovou neúrodu ale prolomil gólem na 2:0 bek Lukáš Mareš, na 4:2 se trefil Daniel Kowalczyk a stejný hráč rozhodl v prodloužení o výhře Dukly 6:5. „Dvakrát jsme vedli o tři góly. To se nám stávat nemůže, ale bod jde pro nás a to je nejdůležitější,“ sděluje stále teprve jednadvacetiletý obránce.

Je to tak, jihlavští hokejisté vedli v polovině druhé třetiny 3:0 a na začátku třetího dějství již 5:2. Kdo si myslel, že by mohl být konečně nějaký zápas v CZ LOKO Aréně v play-off klidnější, mýlil se. Sokolov totiž dvěma brankami rychle snížil a v závěru při hře bez gólmana vyrovnal stav. „Umíme si zápas hodně zkomplikovat. Ale zvládli jsme ho, to jediné se počítá. Je to sice škoda, ale bod jde pro nás a o nic jiného nejde,“ říká zcela jasnou pravdu obránce Daniel Kowalczyk, který se v utkání trefil dvakrát. Doposud gólově mlčící obránci zařídili ve druhém semifinále polovinu branek. „Je asi jedno, kdo góly dá. Hlavně, že je dáváme. Nyní v takovém počtu, za což jsme rádi,“ dodává jedním dechem.

Rozhodující situace vyplynula sotva o minutu později než v prvním utkání, které Dukla také rozhodla v prodloužení. Nyní v šestašedesáté minutě. „Harky posunul puk na Zdráhu, který ve středním pásmu prostrčil kotouč ke mne. Jel jsem dva na jednoho s Filipem Heltem, ale viděl jsem, že dobruslující hráč dává na blok hokejku. Nahrát nešlo. Zvolil jsem střelu pod vyrážečku a padlo to tam,“ popisuje svou gólovou trefu „Kowal“ a vzápětí dodává, že se jedná o jeho oblíbené zakončení: „Nevím, jestli to pro ostatní gólmany můžu říct, ale vždy, když jedu sám, tak se snažím střílet pod patku gólmana, tam to mám rád. Spíše jsem se bál, abych nebyl v ofsajdu. Ale pohlídal jsem si ho, vyšlo to a byl z toho gól.“

V útočných výletech najdeme Daniela Kowalczyka během letošní sezony často. „Je to hra, kterou bych se chtěl prezentovat. V play-off na to není moc prostor. První myšlenka je vždy dozadu. A když to vyjde, chci podpořit útok,“ sděluje hokejista se zkušenostmi z extraligy, který neřeší, že při zakončení chytá brankář Sokolova Oldřich Cichoň v opačném gardu. „Nic konkrétního. Ale člověk si na trestné říká, co by, kdyby ujel. Pořád je to gólmana je jedno, jestli má lapačku napravo nebo nalevo,“ usmívá se bek s číslem 23. Vzápětí ale prozrazuje, co jihlavští kouči řekli k dvěma výhrám v obou semifinále v prodloužení. „Trenér říkal, že prohra v prodloužení bolí trošku více. Psychická výhoda bude trošku na naší straně, ale pořád je to 2:0 a hraje se na čtyři vítězné zápasy. S tím jedeme do Sokolova,“ zakončuje rozhovor.

Daniel Kowalczyk po výhře ve druhém semifinále proti Sokolovu

Tisková konference: Viktor Ujčík (Dukla) – Martin Štrba (Sokolov)

Autor videí: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – HC Baník Sokolov 6:5 pr.

Autor videa: HZStv1