Šance ukončit sérii je tu! Dukla míří do Sokolova za stavu 2:0

23.03.2022 / Natálie Poláčková

Dukla v semifinále splnila dílčí cíl a vede 2:0 na zápasy. Boj to však pro Jihlavu rozhodně snadný nebyl, což také dokazuje to, že oba zápasy na jihlavském ledě skončili po prodloužení. První zápas vyhrála Dukla 3:2, když v 65. minutě prolomil své střelecké trápení v letošní sérii play off domácí kapitán Josef Skořepa. Druhý zápas skončil také po prodloužení, v něm svým druhým gólem v zápase rozhodl Daniel Kowalczyk a zápas skončil 6:5. Celá série se však stěhuje na zimní stadion v Sokolově, kde čeká Jihlavu třetí a čtvrtý zápas semifinále. Nejprve se zápas odehraje ve čtvrtek 24.3.2022 od 18:00, ten další začne ve stejný čas v pátek 25.3.2022. Pokud však nechce HC Baník Sokolov konec sezony, musí alespoň jednou na domácím ledě zvítězit a vrátit tak celou sérii do Jihlavy. Vstupenky na oba zápasy jsou v prodeji přes Ticketportal. Utkání můžete sledovat na HokejkaTV či na onlajnech.

Jihlava sice do obou utkání vstoupila aktivněji a vždy vsítila první branku. I přes to však Sokolov vždy dokázal chod utkání srovnat, a proto může na domácím ledě ještě Duklu hodně překvapit. Týmy se proti sobě v letošní základní hrací části utkaly celkem třikrát a na ledě hostů Dukla prohrála ze dvou zápasů jednou. Již teď je jisté, že spolu tyto celky odehrají nejméně dva zápasy, protože semifinále se hraje na čtyři vítězná utkání. Duel Vsetín – Prostějov je na tom podobně jako tato série. Vsetín vede 2:0 a nyní se bude hrát na ledě Prostějova, tam však několik hráčů trápí zranění.

Soupiska Sokolova
Realizační tým Sokolova

Nemalou roli v celé sérii hrají i gólmani Maksim Zhukov a Oldřich Cichoň. Oba muži - a zejména jihlavský brankář - v brankovištích předvádějí v play-off výborné výkony, byť v posledním utkání inkasovali vícekrát. Rodáka z Kaliningradu právem fanoušci Dukly označují jako jistou „zeď,“ která brání červenožluté brankoviště. Maksim Zhukov si drží ve vyřazovacích bojích bilanci 94,51% úspěšnosti zákroků a průměr 1,74 obdržených gólů. Naopak gólman Sokolova, Oldřich Cichoň, si po výborném čtvrtfinále i prvním utkání trošku pohoršil na čísla 89,58% a 2,62 gólů.

Nejproduktivnějším hráčem červenožlutých je bek Daniel Kowalczyk a útočník Filip Seman, jenž získali již šest bodů (2+4) a Tomáš Čachotský s bilancí 1+5. Byla to právě jihlavská #23, která rozhodla druhý semifinálový zápas. Nejlepším střelcem sokolovského Baníku je Ondřej Jurčík, ten získal v šesti zápasech šest bodů díky dvěma gólům a čtyřem asistencím.

Když pohlédneme na statistiky zápasů, tak zjistíme, že poměr branek je 9:7. S využitím přesilovek už to však tak dobré není. Jihlava odehrála celkem sedm a Sokolov jich hrál dohromady šest. Lepší bilanci tak s využitím mají hráči Sokolova, ačkoliv oba celky početní výhodu využily jednou, tak Sokolov měl o jednu méně. Na druhou stranu, Dukla se trefila jednou při signalizované výhodě. V počtu střel na branku je to však velice vyrovnané. Jihlava celkem vystřelila 63 střel, naopak Sokolov zkusil své štěstí během 64 střel na Zhukova. Na zblokované střely vede Baník poměrem 17:14.

Poslední vzájemný zápas

SF 2: HC Dukla Jihlava - HC Baník Sokolov 6:5p

Branky a nahrávky: 6. Helt (Zadražil, Bilčík), 9. Mareš (Brož, Kowalczyk), 29. Skořepa (Čachotský, Mareš), 35. Kowalczyk (Seman, Kachyňa), 44. Zadražil (Čachotský, Havránek), 66. Kowalczyk (Zadražil, Harkabus) – 31. Tomi (Jurčík), 32. Vrhel (Tomi), 46. Bílek (Vracovský), 50. Tomi (Rohan), 59. Hašek (Vracovský, Novák). Rozhodčí: Wagner, Hucl – Komínek, Vašíček. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1608. Střely na branku: 33:28. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 5:2, 5:5, 6:5.

Dukla: Zhukov – Bilčík, Mareš, Kowalczyk, Valenta, Kachyňa, Dvořák, Chvátal – Čachotský (A), Skořepa (C), Havránek – Harkabus (A), Zadražil, Helt – Seman, Menšík, Brož – Cachnín, Juda, Čermák
Sokolov Cichoň – Pohl, Jeřábek, Novák, Kadeřávek, Klejna, Vodička, Rulík – Konečný, Kverka (A), Přibyl – Jurčík (A), Vrhel, Tomi – Jandus, Hašek, Novotný – Vracovský, Rohan (C), Bílek

Jihlavští hokejisté se doma dvakrát radovali v prodloužení, nejprve rozhodnutí vystřelil Josef Skořepa, poté Daniel Kowalczyk. Nyní se série stěhuje do Sokolova, kde Dukla letos nejprve vyhrála 3:1 a pak padla 0:4. Foto: Nela Dittrichová

Semifinále play-off Chance ligy

3. zápasy, čtvrtek 24.3.2022

LHK Jestřábi Prostějov – VHK ROBE Vsetín (18:00), stav série 0:2
HC Baník Sokolov – HC Dukla Jihlava (18:00) - vstupenky zde, stav série 0:2

4. zápasy, pátek 25.3.2022

LHK Jestřábi Prostějov – VHK ROBE Vsetín (18:00)
HC Baník Sokolov – HC Dukla Jihlava (18:00) - vstupenky zde