Startuje finále Chance ligy, Dukla začíná na Lapači

02.04.2022 / Andrea Nováková

Dukla se do finále probojovala přes Přerov a Sokolov. Jihlava v semifinále porazila Baník 4:1 na zápasy. Ač se to může zdát jako jednoznačná výhra, tak opak je pravdou, Sokolov byl pro Duklu vyrovnaným soupeřem. Červenožlutí využili druhý mečbol a na domácím ledě oslavili postup do finále Chance ligy, ve kterém se utkají s týmem VHK Robe Vsetín. Finále se stejně jako semifinále hraje na čtyři vítězná utkání. Boj mezi Duklou a Vsetínem odstartuje v neděli 3. dubna 2022 v 17:00 a druhý zápas se odehraje o den později v pondělí 4. dubna 2022, tento duel začne v 17:30. Obě utkání se odehrají ve Vsetíně na Lapači.

Do finále Chance ligy se kromě Dukly Jihlava probojoval i tým VHK Robe Vsetín. Oba celky mají zajisté extraligové ambice a s počtem titulů se řadí mezi nejúspěšnější kluby naší nejvyšší hokejové soutěže. Jihlava se střetla se Vsetínem minulou sezonu v semifinále. Tuto část vyřazovacího boje zvládla lépe Dukla, která si se Vsetínem poradila 4:0 na zápasy a postoupila do finále, kde se utkala s Kladnem.

Soupiska Vsetína
Realizační tým Vsetína

Vsetín zdolal Prostějov 4:1 na zápasy. V utkáních s Jestřáby dokázal Vsetín nasázet hodně branek. V prvním semifinálovém klání Valaši vyhráli 5:0, druhý zápas skončil v poměru 5:1 pro domácí Vsetín a do Prostějova se jelo za stavu 2:0. Ve třetím semifinále dokázal Prostějov vyhrát v prodloužení 2:1 a bylo jasné, že se série vrátí zpátky na Lapač. Čtvrtý zápas domácí Jestřábi nezvládli a prohráli vysoko 3:8. Poslední semifinálové utkání jasně ovládl Vsetín, který první třetinu vyhrál 7:0. Hosté vstřelili v tomto zápase pouze dvě branky, a to na vítězství nestačilo. Vsetín vyhrál 8:2 a touto výhrou zpečetil postup do finále. Důležitým hráčem tohoto semifinále byl pro Vsetín Matouš Venkrbec, který dokázal ve čtyřech z pěti semifinálových zápasů skórovat.

Jihlava si v semifinále zahrála stejný počet utkání jako Vsetín, když Baník Sokolov porazila 4:1 na zápasy. V této sérii dvakrát rozhodovalo až prodloužení, ve kterém vždy zvítězila Dukla. Ve druhém zápase Jihlava dvakrát neudržela tříbrankové vedení a rozhodnout musel až nastavený čas a v něm byli úspěšnější svěřenci trenéra Viktora Ujčíka. Jediné zaváhání Jihlavy přišlo ve čtvrtém semifinálovém utkání, když Baník vyhrál 4:2 a připsal si první semifinálovou výhru. Pátý zápas sehrála Jihlava na svém ledě, kde zvítězila 3:0. Vítězný gól padl už ve třetí minutě z hole Lukáše Mareše a Maksim Zhukov si připsal už třetí čisté konto v letošním play-off.

V této sezoně na sebe Jihlava a Vsetín narazili třikrát a lépe je na tom Dukla, která ze tří utkání vyšla dvakrát jako vítěz. Body vždy bral domácí tým. Valaši budou chtít Jihlavě vrátit vyřazení v semifinále 2020/2021, které Dukla ovládla a zvítězila 4:0 na zápasy. V dresu Vsetína můžeme vidět hráče, kteří se v minulých sezonách ukázali v dresu Jihlavy. Jedná se o Jiřího Říhu, jenž Dukle pomohl v sezoně 2016/2017 postoupit zpět mezi elitu. Za Jihlavu také hráli David Březina a Adam Zeman, oba hráči si zahráli v postupové sezoně 2016/2017.

Důležitým aspektem jsou gólmani. Na straně Jihlavy je to Maksim Zhukov, který naskočil do všech zápasů play-off a odchytal 630 minut. Ve vyřazovacích bojích na něj šlo 306 střel a z těch inkasoval šestnáct branek. Procentuální úspěšnost Maksima Zhukova je 94,77 procent. Během play-off se mu podařilo třikrát udržet čisté konto, když dvakrát vynuloval Sokolov a jednou hráče Přerova. Ve Vsetíně je brankářská dvojice Jakub Málek a David Gába. První z jmenovaných nastoupil k devíti zápasům, ale ve třetím čtvrtfinále byl vystřídán a zápas dochytal Gába, který si v play-off zachytal pouze ve dvou utkáních. Málek odchytal 522 minut a připsal si 208 úspěšných zákroků.

Mezi nejproduktivnější střelce Vsetína v play-off se řadí Lukáš Rob a Daniel Klímek. Oba jmenovaní hráči mají 10 bodů za tři branky a sedm asistencí. Ve Vsetíně se mohou spolehnout i na góly obránců. Čtyři branky v play-off zaznamenal obránce Ondřej Smetana, který také zaznamenal čtyři asistence.

POSLEDNÍ ZÁPAS VSETÍNA

5. semifinále: Vsetín – Prostějov 8:2

Branky a nahrávky: 2. Říha, 3. Smetana (Rob, Ondračka), 3. Březina (Gago, Vítek), 11. Venkrbec (Klímek, Ondračka), 12. Berger (Vlach, Hořanský), 15. Hořanský (Říha, Klímek), 17. Březina, 57. Rob (Jonák, J. Říha) – 31. Novák (Švec, Mrázek), 33. Kloz (Novák, Havlík). Rozhodčí: Čech, Tvrdoň – Kreuzer, Hnát. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3900. Střely na branku: 36:28. Průběh utkání: 7:0, 7:2, 8:2.

VHK ROBE Vsetín: Málek – Smetana, Ondračka, Říha, Š. Jenáček, Hryciow, J. Jenáček, Vosátko – Jonák (C), Venkrbec, Rob – Půček, Kucharczyk (A), Klímek – Hořanský, Březina, Vítek – Berger, Vlach, Gago.

POSLEDNÍ VZÁJEMNÝ ZÁPAS

36. kolo: HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín 6:4

Branky a nahrávky: 14. Havránek, 19. Skořepa (Čachotský), 28. Lichanec ( Havránek), 35. Illéš (Čachotský), 47. Brož (Zadražil, Rutar), 60. Seman (Zeleňák) – 11. Vlach (Štach), 33. Rob (Pšurný, Jonák), 52. Vlach (Říha, Půček), 60. Zeman (Březina). Rozhodčí: Ondráček, Marek - Měkýš, Kleprlík. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 841. Střely na branku: 27:26. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 5:2, 5:4, 6:4.

Dukla: Zhukov – Zeleňák, Valenta, Mareš, Rutar, Eliáš, Kachyňa, Kowalczyk – Čachotský (A), Skořepa (C), Havránek – Helt, Lichanec, Illéš – Cachnín, Zadražil, Brož – Harkabus (A), Seman, Houška

Vsetín: Málek – Jerofejevs, Ondračka, Říha, Smetana, Štach (A), Hryciow, Jenáček – Jonák (C), Pšurný, Rob – Berger, Vlach, Zeman – Půček, Kucharczyk (A), Klímek – Hořanský, Pitule, Březina

Oba týmy si ve vzájemných zápasech aktuálního ročníku zatím drží domácí neporazitelnost. V play-off na svém ledě navíc prohrály jen úvodní utkání. Pokud by Dukla toto prokletí zlomila hned v prvním zápasu Na Lapači, Josef Skořepa a Filip Seman by se jistě nezlobili. Foto: Nela Dittrichová

FINÁLE PLAY-OFF CHANCE LIGY

1. ZÁPAS, NEDĚLE 3.4.2022

VHK ROBE Vsetín – HC Dukla Jihlava (17:00) - vstupenky zde


2. ZÁPAS, PONDĚLÍ 4.4.2022

VHK ROBE Vsetín – HC Dukla Jihlava (17:30) - vstupenky zde


3. ZÁPAS, ČTVRTEK 7.4.2022

HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín (17:30) - vstupenky zde


4. ZÁPAS, PÁTEK 8.4.2022

HC Dukla Jihlava – VHK ROBE Vsetín (17:30) - vstupenky zde